• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Klamka - wzięła i się ....

• Autor wątku Autor wątku Kulka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kulka

Guest
Panowie (i Panie?)
Problem jest taki, że poszukuję do mojej Alfy 155 klamki zewnętrznej lewej przedniej - tej, która pozwala kierowcy wejść do auta inaczej niż ja to ostatnio robię - czyli normalnie.
Szrocisko na Mierzynie posiada tylko jedną i to niemożliwą do odkręcenia, Allegro nie oferuje ich również.
Stąd pytanie lokalne - zanim powieszę je na forum ogólnym - może ktokolwiek widział? Ktokolwiek wie? Ktokolwiek ma?

Na pewno w Waszych przepastnych garażach macie takich na pęczki - a ja potrzebuję tylko jednej - już nawet nie mówię, że w słusznym kolorze Alfa Rosso :) Gdybym miała garaż, też pewnie bym ich miała z dziesięć, ale jakoś tak głupio pod blokiem położyć ;)

Czekam na sygnał w nadziei, że będę mogła zaprzestań ćwiczeń akrobatycznych, które pozwalają wchodzić przez szyberdach ....

Pozdrawiam.

Powodzenia w poszukiwaniach... ja kiedys miałem ten sam problem, i rozwiązałem go u Rosika, tego co juz dawno zapomniał o ekipie i o tym forum, wiem że miał dwie 155 i ja z jednej brałem klamki ale które to nie pamiętam. a odnośnie szrotu na mierzynie to tam nigdy nic nie mogłem dostac, więc szkoda jest tam się tłuc po tych dziurach i czego kolwiek szukać...lepiej może podjechać do chłopaków na Mierzynie

.lepiej może podjechać do chłopaków na Mierzynie

Kubas - możesz szerzej?

A co do Rosika - to też mi przemknął przez myśl - ale on już jest bardziej "Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie" niż moja złamana klamka :)
Chyba, że czyta z ukrycia ... i jutro na prv dostanę info - Kulko, klamka do odbioru już dziś :)

Pozdrawiam

Na mierzynie... jadąc w strone Lubieszyna nie skręcasz na krzyżówce na stobno tylko lecisz prosto i jakies 250m po lewej stronie (ostatni domek ) jest warsztat i tam tez posiadają częsci do włoszek

Dzięki Kubas - to już jakiś inny trop - spróbuję, choć nie wiem czemu mam przeczucie, że nie dostanę jej tam... :)

Rozbój w biały dzień to mało powiedziane.Płacić tyle za klamkę szczególnie do tego modelu alfy.Świnie wykorzystują to że mała dostępność części i sobie walą ceny z kosmosu.

Sprawozdanie z placu boju
- adres w Mierzynie, o którym pisał Kubas - na głucho zamknięty, żadnej kartki, telefon nie odpowiada,
- sprzedawca, o którym pisał jazzu - posiada tylko prawe klamki i ani pół lewej (za to mnóstwo innych fajnych rzeczy)
- moto akuku - to ogłoszenie widziałam zanim założyłam temat na forum - ale zbójeckość tej oferty jakoś mnie zniechęciła - nie potrzebuję nowej, tylko sprawnej, a różnicę w cenach - czyli 50 zł - wolałabym znaleźć niż zgubić :)
- najciekawsze jest to, że mechanik, który dokręca różne urwane przeze mnie (i nie tylko) rzeczy w mojej Alfie podał mi cenę z katalogu sprzed 4 lat - 120 zł - wrrrrr

I tak oto jestem w punkcie wyjścia - ale to nie znaczy, że się poddaję :)
Może komuś z Was uda się gdzieś namierzyć lewą klamkę - w dobrej cenie- wtedy koniecznie proszę o info :)

Pozdrawiam.

- adres w Mierzynie, o którym pisał Kubas - na głucho zamknięty, żadnej kartki, telefon nie odpowiada
Parę kroków dalej chłopaki grzebią w warsztacie, "biuro" otwarte jest raczej tylko przy okazji wystawiania rachunków. Aczkolwiek nie wydaje mi sie zeby mieli klamke do 155.

Przeglądnąłem jeszcze ebay i powiem Ci Kulko droga - kupa.
Tam jest też tragedia cenowa, ok 90 pln + przesyłka za używkę do tego prawą i na dodatek czarną. :(
A z drewna się jej nie da zrobić ? :) nie wygląda zbyt skomplikowanie.

A wiesz jazzu, że z drewna to mogłoby być coś? Od razu miałabym jakieś +3000 przy sprzedaży - w końcu byłoby to rękodzieło :)

Ale tak na poważnie - to nie ma się z czego śmiać. W całej Polsce skończyły się używane lewe klamki :)

Zapuściłam temat kilku sprzedawcom używanymi częściami - i założyłam temat w bazarze - zobaczymy jaki będzie odzew.

Ale gdyby komuś wpadło w oko, ucho albo w rękę..... :)

Pozdr.

Kukla, myślę że ma rynku GB i IRL powinno być sporo lewych, bo tam kierowcy wsiadają z prawej i ułamują prawą :)
Zapytaj może tu: http://alfa155.org/forum/
Jesteśmy z Tobą :)

jazzu, temat jest o tyle trudny, o ile kłopotliwy.
Ponieważ sprzedawcy używanych części do Alfy twierdzą, że klamek lewych do 155 potrzeba na potęgę, być może jednak kupno nowej nie jest takie nieuzasadnione - znalazłam w Polsce kilka z urwanymi śrubami - i nie jestem już teraz pewna, czy nie jest to jakaś cecha charakterystyczna?
Dam sobie jeszcze kilka dni na poszukiwania, a potem podejmę decyzję - w ostatecznej ostateczności przełożę z tyłu do przodu. Ale to już wersja najprymitywniejsza ze wszystkich no i nie załatwia problemu :)

Ale miło, że próbujesz pomóc :)

Pozdr.

No temat ciężki, jak "treblinki do kombajnów" z Barejowskiego Nie lubię poniedziałku.
Przełożenie klamki tył na przód z pewnością poskutkuje komfortem wsiadania, już nie przez szyberdach :)
Kurka wodna....

Szukajcie a znajdziecie!

Zamykam na klamkę temat - i to oryginalnie czerwoną :), równolatkę mojej Alfy - którą wytargałam z zasobów klubowego kolegi FlaYa - dobry z Niego człowiek i ulitował się nad losem mojej A. Właśnie do mnie dotarła :)
Wróciła mi wiara w ludzi, którzy potrafią się dzielić tym, co mają, nie tylko tym, co im zbywa.
A wszystkim zainteresowanym dziękuję za wsparcie, pomoc i uwagę ;)

Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót