• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kilka wątpliwości przed zakupem 156-tki

RobertWroc

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.2JTS
Witam. Jestem na etapie kupna AR156. dzisiaj oglądałem jedną i nawet jestem nią zainteresowany. Ale jest kilka wątpliwości które mnie trapią i tylko użytkownicy mogą mi pomóc Po kolei. Samochód na luzie , bieg jałowy. Dodanie gazu-z okolic tylnej części silnika, przy grodzi dochodzi krótkotrwały ok 1-1,5 sek, szum powietrza. Odgłos jak by z balonu gwałtownie uchodziło powietrze. Jazda. samochód nie potrafi wkręcić się na obroty. Jak już uda mu się dobić do 4 tys gwałtownie spadają na dwa. Co jakiś czas efekt jak by włączającego się spadochronu. Właściciel twierdzi że jest to kwestia obluzowanej wtyczki przy przepływomierzu. Coś tam poprawił i samochód nabrał wigoru. Odżył. Czy naprawdę o to mogło chodzić, czy jest to po prostu jakaś sztuczka na krótkotrwałą reanimację? Pokrywa airbagu pasażera, jak by sfilcowana od temperatury lub po prostu wystrzelona. Właściciel twierdzi że ten typ tak ma i od temperatury robi się ta we wszystkich AR 156. po ok 1 min samochód osiągną temperaturę 90 st, potem ostygł i następnie w czasie jazdy z tym niby poluzowanym kabelkiem po 500 metrach znów włączył się wentylator. AR naprawdę tak szybko się grzeją? co jakiś czas zapalająca się na kilka sekund kontrolka na prędkościomierzu: biała z jak by promieniującym zagłówkiem. Tylne koła lekko się kładą górną częścią do środka. /-\ prawidłowe ustawienie czy raczej kres łożysk? i jeszcze pytanko, odnośnie innej AR Właściciel twierdzi że jest członkiem klubu , czy zna ktoś tę alfę? http://moto.allegro.pl/item980327024_ar_156_1_8_16v_klubowa_klima_skora_przerysowana.html Tej jeszcze nie oglądałem.Zastawiam ją sobie na po świętach. Człowiek który ją sprzedaje twierdzi że to samochód kolegi , kolega należy do klubu, on nic nie wie , a w ogóle to nawet nie wie o który samochód się pytam, bo jednak nie sprzedaje go koledze tylko wziął w rozliczeniu itd itp.... Więc może ktoś poznaje tę Alfę, a może po prostu gość jako argumentu używa klubu który przypadkiem zobaczył gdzieś w necie. Ale po rozmowie to nawet nie chce mi się jechać.Sprzedawca nie wie nic, on się zapyta, ale właściciel należy do klubu więc jest samochód super hiper i w ogóle miód malina....

Ostatnia edycja:
Wizyta w ASO i przegląd przed kupnem rozwieje wszystkie twoje wątpliwości

Co do 1, dziwne podejście sprzedającego, nowa przepływka to już nie straszny wydatek. (Pewnie wyciągnął wtyczkę). Alfa w minute się nie nagrzewa, może pompa wody, chłodnica lub termostat ale coś jest nie tak.
O 2 raczej się wypowiedzieć nie mogę, ale podejrzewam że cena jest wyznacznikiem jej stanu. Warto poszukać bo z tych 2 wybrałbym zkm. To tylko moje zdanie.
Wszystko do sprawdzenia w aso lub u dobrego mechanika

Dzięki za odpowiedź, ale z tym ASO...niby racja , sam to wiem, i oczywiście odwiedzę, ale z samochodem który będzie na 99% do kupienia. Przecież jak bym chciał z każdym oglądanym lecieć do ASO to by mi zabrakło kasy na samochód. A przecież są rzeczy dla mnie niezrozumiałe aczkolwiek niepokojące a dla użytkowników po prostu oczywiste. Tak jak te powyższe.I każdy kto trochę ma do szynienia z silnikami TS wie czy pewne objawy są niepokojące czy naturalne. ps. jestem nowym użytkownikiem forum więc nie wszystko rozumiem, np dlaczego mój post jest również tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/147...romeo_156_2_0_ts_watpliwosci_przy_kupnie.html Nie chcę zaśmiecać działu technicznego...

Ostatnia edycja:
- komputer diagnostyczny ale graficzny nie żadne examinery , KTS,
- zobaczyć kilometry z odometra, porównać z licznikiem.
- na liczniku 180.000 km a przejechane 260.000 km. aby tak nie było po kupnie !!!
- nawet w ASO nie sprawdzą Ci stanu wałków rozrzadu, popychaczy hydraulicznych, stanu pierścieni olejowych za rozsądne pieniadze.
- wydaje sie że temu egzemplarzowi brakowało porzadnej diagnostyki, przepływomierza,
pomiaru parametrów adaptacyjnych, stanu sondy lambda, stanu poszczególnych cylindrów.
- albo stan jest znany ale status "do sprzedania".
- to wszytko mozna pomierzyć metodami elektronicznymi poprzez jeden pomiar czujnika CKP w tym modelu.
- ASO we Wroclawiu nie dysponuje działającym takim przyrządem.

a ja mam takie pytanie. na liczniku mam 180tkm a po podpieciu kompa wykazuje przebieg 120tkm. czy poprzez alfadiag lub podobny program mozna licznik dostosowac do wskazan kompa?

To cos było kombinowane z tym samochodem...

TAK, licznik można dostosować do wskazań ECU, patrz oferta na alegro, cena około 250 zł.
- odwrotnie nie da rady.

Ostatnia edycja:
-
- to wszytko mozna pomierzyć metodami elektronicznymi poprzez jeden pomiar czujnika CKP w tym modelu.
- ASO we Wroclawiu nie dysponuje działającym takim przyrządem.

Czyli tak naprawdę nie mam możliwości sprawdzenia... chyba ze w praniu...czyli na własnej skórze.

Dzięki za wszelką pomoc.

- szkoda ze jestes z Wrocławia, bo jak byś był z Warszawy ?

ale jednak jestem z Wrocławia...
Narazie mam czym jeździć i trochę czasu na szukanie....

To cos było kombinowane z tym samochodem...

owszem bylo kombinowane, silnik mam z poprzedniej alfy ktora miala przebieg 90tkm, ale niestety zrobilem crash test i nie nadawala sie do jazdy. silnik byl OK zostal przelozony do innej i dlatego jest roznica w przebiegu. po przekladce silnika zrobilem ponad 30tkm wiec chyba za duzo kombinacji nie bylo :D

co do ofert z allegro za 250PLN do raczej podziekuje - az tak bardzo mnie to nie irytuje a myslalem ze sam bede mogl to zrobic przy pomocy alfadiag, unidiag lub fiatecuscan

- alez kolego z mego rodzinnego miasta, pewnie ze mozesz sam zrobic tylko nie tymi programami.
- poszukaj programu Licznik 4.xx.
- potem tylko interfejs na Max 232 i ...
- tylko po co ?

Amortyzatory
Powrót