Kilka pytan o swap'a 146 do 146 :)

zbaqany

Nowy
Auto
ALFA ROMEO 146 TI 2.0 T.S. 150KM '96
Witam,

Mam kilka pytań odnośnie swapa z mojej 146 2.0 TS '96. Problem polega na tym, że mechanicznie moja Alfa jest jak najbardziej w porządku jednak spód robi się miękki (progi, podłoga, ponoć podłużnice też nieciekawe) i przymierzam się do planu zakupu innej 146, zdrowszej i włożeniu do innej budy mojego silnika. Jak wygląda sprawa z mocowaniami silników w innych pojemnościach, czy muszę szukać identycznej 146 czy można takie zabiegi bez większych kombinacji wykonać z wersjami o innych pojemnościach. Mam na widoku 146 z walniętym silnikiem 1.6 z 1999 roku za groszowe sprawy, spod w dużo lepszym stanie niż u mnie. Przy okazji przekładki mojego silnika zrobiłbym w nim kilka rzeczy proforma żeby śmigał jak najdłużej.
Co o tym myślą doświadczeni Alfiści?

Nie ma problemu z przekładka, najlepiej przekładać wszystko razem z zawieszeniem

O to właśnie mi chodzi, na dniach jadę obczaić dwie alfy jedna za 1100 od znajomej 1.4 z instalacja gazowa i ponoć tylko zepsute sprzęgło.

- - - Updated - - -

Muszę zrobić jakiś kosztorys samego swapa + rzeczy które warto zrobić jakbym miał wyciągnięty silnik i zapytać mojego mechanika czy się podejmie tego :D

O to właśnie mi chodzi, na dniach jadę obczaić dwie alfy jedna za 1100 od znajomej 1.4 z instalacja gazowa i ponoć tylko zepsute sprzęgło.

- - - Updated - - -

Muszę zrobić jakiś kosztorys samego swapa + rzeczy które warto zrobić jakbym miał wyciągnięty silnik i zapytać mojego mechanika czy się podejmie tego :D
Tylko szukaj TSa nie boxera

Kolega chce wszystko przekładać, czytanie ze zrozumieniem...

Prawie każda inwestycja w 145/146 jest nieopłacalna. Koszt przerzucenia bebechów plus części, które wyjdą w trakcie wyniesie pewnie tyle, co druga 146 w dobrym stanie. Nie lepiej kupić coś w jak najlepszej kondycji a Twoją dotychczasową zostawić jako dawcę? Mniej roboty, problemów, szybciej i taniej.

Opłacalne jest bo 145qv/146ti na wymarciu...
Jak cos mam zdrową budę do 146 ale kawał drogi...
Przy takim przeszczepie musisz zmienić silnik, skrzynie wraz ze sprzęgłem i półosiami, najlepiej cale McPersony, maglownica w TI ma mniej obrotów kierownicy, hamulce przód, immo z wiązką i kompem. Troche roboty jest...

Amortyzatory
Powrót