kilka pytan nowego użytkownika alfy 156

kt0sfajny

Nowy
Auto
Byla Alfa Romeo 156 TS
Witam
na wstępie zaznaczam ze alfe mam od ok. 2 tyg a odp na moje pytania szukałem na forum lecz nie znalazłem odpowiedzi.
Jest to moja pierwsza alfa (156 1.6 16v 2000r)
moje pytania:

1. gdy otwieram auto z pilota to samochód się otwiera ale kierunki nie migają czy to normalne??na jednej stronie znalazłem ze trzeba mieć alarm żeby kierunki migały prawda czy ściema?(moja alfa nie ma alarmu)
  2. czy przełączniki od świateł/kierunkowskazów i regulacji wycieraczek są podświetlane??bo mi nie świecą i nie wiem czy tak ma być czy mam spalone żarówki/diody??
  3. gdzie w drzwiach kierowcy jest czujnik od otwartych drzwi ??może mi ktoś wysłać zdjęcie i pokazać w którym miejscu znajduje się czujnik?
    bo od paru dni gdy jadę po dolach to mi pokazuje ze otwarte są drzwi kierowcy a są zamknięte ;/czyli coś mi chyba nie łączy.

Z góry dziękuje za pomoc.
    pozdrawiam

1. nie mam alarmu i też mi nic nie miga przy otwieraniu i zamykaniu pilotem
2. u mnie też nie świeci
3. nie wiem ( nigdy się nad tym nie zastanawiałem )

Ad 1 . Jeżeli nie masz alarmu to kierunkowskazy nie migają
Ad 2. Nie są podświetlone
Ad 3. Czujnik otwarcia drzwi znajduje się w mechanizmie zamka .

i wygląda jakoś tak :

(może wyczyść te styki )

Ja tez nie mam alarmu a kierunki mi swieca przy zamykaniu/otwieraniu.

Przełączniki od swiateł nie sa podświetlane, ale to zaraz widac, że materiał jest pełny,a znajduje się na nich tylko napis. W Lanci Dedrze mam taki bajer - ale oczywiscie do 156 już tego nie mogli dac - oszczędnośc.

??

Ja tez nie mam alarmu a kierunki mi swieca przy zamykaniu/otwieraniu.

sam cos przerabiales czy oryginalnie tak miales?

a mam jeszcze pyt dotyczace rezerwy jak jest w alfie mam ja krotko wiec jeszcze nie "testowalem" :D
w vectrze taty rezerwa najpierw swieci a gdy jest juz bardzo malo to wtedy miga
alfa tez tak ma?czy swieci i trzeba patrzec czy wskazowka juz lezy czy jeszcze nie?

Ostatnia edycja:
Mi tez kierunki daja znac jak zamykam/otwieram auto. Rocznik 2004. Nic nie przerabiane.

aha to juz nie wiem
ale 2004 to juz po fl moze wtedy juz kazda alfa tak miala
bo jesli przed fl migaja tylko te z alarmem to glupie rozwiazanie bo zlodziej jak obserwuje auto to wie ktora ma alarm a ktora jest bez.

sam cos przerabiales czy oryginalnie tak miales?

a mam jeszcze pyt dotyczace rezerwy jak jest w alfie mam ja krotko wiec jeszcze nie "testowalem" :D
w vectrze taty rezerwa najpierw swieci a gdy jest juz bardzo malo to wtedy miga
alfa tez tak ma?czy swieci i trzeba patrzec czy wskazowka juz lezy czy jeszcze nie?
W alfie jak zaświeci się rezerwa to jak najszybciej na stację bo jest bardzo niski poziom ustawiony. Na pewno kontrolka nie mruga a zaświeca się gdy wskazówka już leży na 0.

W alfie jak zaświeci się rezerwa to jak najszybciej na stację bo jest bardzo niski poziom ustawiony. Na pewno kontrolka nie mruga a zaświeca się gdy wskazówka już leży na 0.

w instrukcji przeczytalem ze jak sie zaswieci to jeszcze jest 7 litrow i ze 50km mozna przejechac
szkoda ze nie mruga bo to fajny patent

Nie wiem jak to ma 1.6, ale moja np JTD zapala rezerwę gdy jeszcze mam z 10 litrów, więc mogę spokojnie zrobić 120km a nawet i więcej pewnie,ale wolę już zatankować.
Jak w każdej pewnie alfie i Twój wskaźnik czasem pokażę, że masz pół zbiornika a za chwilę rezerwę. Są mało wiarygodne i lepiej jest "wyczuć" mniej więcej ile Ci pali ;)
Pozdrawiam

u mnie w 2.0TS 2001 rok rezerwa świeci jeszcze sporo wcześniej niż dojdzie wskazówka do 0.. Dodam jeszcze, że jak przeciągnę wskazówkę za długo i zaleję za 50zl PB to rezerwa mi czasem jeszcze mruga:)

u mnie w 2.0TS 2001 rok rezerwa świeci jeszcze sporo wcześniej niż dojdzie wskazówka do 0.. Dodam jeszcze, że jak przeciągnę wskazówkę za długo i zaleję za 50zl PB to rezerwa mi czasem jeszcze mruga:)

mruga czy swieci?:D
jak jechalem z Luxembourga do Polski to w Lux zalalem po korek (95 na 98 bylby lepszy wynik) to po 510km mialem 1/2 baku :d a jechalem srednio 130-160 momentami ponad 180 i z wlaczona klima ;]

jaki masz silnik, ze tak fajne wyniki? chyba, ze rezerwa Cie oszukuje. heh, no ponoc rezerwa jest na 7 litrow, ale tym judaszom nie wierze, bo jak sie swieci to moge na miejsce nie dojechac. To jedyna rzecz, ktora mnie w tych samochodach irytuje. malo tego...jak juz dluzej swieci i tankuje do pelna to okazuje sie ze bylo w baku sporo paliwa, nie mniej niz te 7 litrow. dziwne to, ale taki urok. pozdrawiam :D

ja po zapaleniu rezerwy przejechałem z 10km i na stacje pojechałem to wlałem 58,46 litra czyli rezerwa gdzies na 5 litrach się zaświeciła na powinna na 8 litrach.

jaki masz silnik, ze tak fajne wyniki? chyba, ze rezerwa Cie oszukuje. heh, no ponoc rezerwa jest na 7 litrow, ale tym judaszom nie wierze, bo jak sie swieci to moge na miejsce nie dojechac. To jedyna rzecz, ktora mnie w tych samochodach irytuje. malo tego...jak juz dluzej swieci i tankuje do pelna to okazuje sie ze bylo w baku sporo paliwa, nie mniej niz te 7 litrow. dziwne to, ale taki urok. pozdrawiam :D

silnik mam 1.6 ;d daje rade:D
ostatnio na trasie Rzeszow-Warszawa-Rzeszow (jechalem normalnie czyli gdzie sie dalo to 120-160 + troche km w korkach w warszawie) i po 440 km mialem 1/2 baku wrocilem i mialem 700 i jeszcze nawet sie rezerwa nie zaswiecila :D
ale mialem kolejny wyjazd i musialem dotankowac wiec nie wiem ile w PL warunkach mi zrobi na pelnym ale jak bedzie okazja to sprawdze :D

Amortyzatory
Powrót