[146] Kierunkowskazy a centralny zamek

s_ice

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9JTDm 2005r.
Witam.
Od kilku dni sporadycznie zauważyłem pewną przypadłość w mojej Alfie 146 2.0 TS.
Mianowicie po otworzeniu lub zamknięciu samochodu z pilota, czasami kierunkowskaz po mignięciu się zawiesza w pozycji włączonej (czasami prawy ,a czasami obydwa) i ciągle świeci, na tablicy wskaźników również świeci się strzałeczka od kierunkowskazu.
Wykluczyłem sklejenie się przerywacza ponieważ jeśli są zablokowane w taki sposób kierunkowskazy to z kierownicy załączenie kierunku powoduje jednorazowe mignięcie (słychać pstryknięcie przekaźnika).
Kierunkowskazy blokują się tylko i wyłącznie podczas używania centralnego zamka, nie zawieszają się podczas normalnej pracy kierunkowskazu.
Nie wiem czy mam oryginalny centralny zamek czy już ktoś go zmieniał.
Na zdjęciu pilot od centralnego.
Wie ktoś może czy to oryginał?
20180507_152837.jpg20180507_152845.jpg

Gdzie w samochodzie znajdę centralkę która steruje tymi kierunkowskazami?

Może wymieniłbym cały centralny zamek jeśli znalazłbym gdzie jest ten obecny.

Centralka zdalnego centralnego włącza kierunki.przerywacz nie bierze w tym udzialu.

Ostatnia edycja:
Pilot wskazuje na to, że nie jest orginalny. Problem z kierunkami leży raczej po stronie centralki od tego alarmu/centralnego. Popatrz może czy masa od centralki jest dobrze podłączona.

Czyli większość wskazuje jednak na winę centralki alarmu. Jak nie oryginalna to będzie trochę szukania.

Może sprawdź tam gdzie orginalnie S montowane centralki. Niestety w 146 nie wiem gdzie jest. Ale w 145 w bagażniku przy nadkolu. Powinieneś w wykladzinie mieć naciety kawałek żeby to odchylic. Zajrzyj tam.

Problem zlokalizowany i usunięty. W centralce są trzy przekaźniki. Jeden z nich odpowiada za załączenie kierunkowskazów niezależnie od przerywacza. Widocznie styki już musiały kleić. Wylutowałem ten przekaźnik i jest ok (kierunki nie mrugają przy pracy zamka centralnego). Przy okazji rozszyfrowałem sobie wtyczkę do centralki co by wymienić na nową.
Dzięki wszystkim i pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Witam, też mam ten sam problem , raz centralny zamyka i otwiera z pilota, a po paru dniach muszę zamykać z kluczyka i tak w kółko, a pilot który pokazałeś na zdjęciu mam taki sam od fiata

Witam, też mam ten sam problem , raz centralny zamyka i otwiera z pilota, a po paru dniach muszę zamykać z kluczyka i tak w kółko, a pilot który pokazałeś na zdjęciu mam taki sam od fiata

Zmień centralkę na coś nowego , to i tak nie orginał :)

Podłączę się pod temat. W mojej 145 przy otwarciu i zamknięciu nie działa sygnalizacja kierunkami i chciałbym sobie to naprawić. Czy ktoś z kolegów wie jak to zrobić? Nie mam fabrycznego alarmu a jedynie centralny. Zamki otwieram i zamykam oryginalnym kluczo-pilotem.

Ostatnia edycja:
Arek1987 czyli przy opcji bez alarmu tak ma być?

sterowanie zamka z pilota to tylko moduł w zaślepce lampki i nie był połączony z kierunkami :)
Alarm chyba juz był ale nigdy nie miałem w pełni sprawnego systemu alarmu, niby mam wszystkie elementy do tego ale brak chęci na montaż

Witam , centralny zamek raz zamyka raz nie, wystarczył WD40 do każdego zamka i wszystko działa jak należy
Wszystkich Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót