• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

kąt padania swiatła w lampie z ksenonem

• Autor wątku Autor wątku tomus12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomus12

Guest
witam mam pytanie odnośnie ustawienia kata padania światła w lampie z ksenonem tzn nie chodzi mi o pokrętło na silniczku czy na lampie tylko o dźwignie która znajduje się w samej lampie obok żarówki czy ona może tez być odpowiedzialna za kat? Przed wymiana żarówek lampy świeciły dobrze a po zmianie zaczął się mały cyrk. świeca po przekątnej. żarówki sa wsadzone dobrze bo inaczej nie wejdą. regulacja na lampie i silniczku pracuje dobrze wiec co może być przyczyna? a tą dźwignia na 100% ruszałem bo początkowo myślałem ze jest to zabezpieczenie żarówki ale nie. a teraz nie bardzo pamiętam w jakiej pozycji była dźwignia i nie było by problemu z przestawieniem jej tylko ze trzeba wyjąc lampę a to trochę roboty.

Po wymianie żarówek regulacja świateł jest obowiązkowa. Sprawdź w elearnie które to pokrętło. Jak nie masz to ja sprawdzę.

Za pomocą tej blaszki to z tego co się orientuję przestawia się z ruchu prawostronnego na lewostronny podjedź do ściany i zobacz jak lampy świecą ci tak _/ to masz blaszkę dobrze ustawioną a jak tak \_ to źle. Po wymianie żarówek obowiązkowo trzeba ustawić światła bo potrafią się bardzo poprzestawiać podczas wymiany żarówek.

przestawienie tej blaszki wogóle nie ma wpływu na kąt świecenia lampy.jedyna rzecz którą ona niweluje to ten uskok _/-- który w przypadku jazdy po angielskich drogach oślepiał by tych z naprzeciwka.
po jej przestawieniu linia światłocienia jest zupełnie płaska.

przestawienie tej blaszki wogóle nie ma wpływu na kąt świecenia lampy
bzdura ...

ta dźwignia ma dwie pozycje w jednej masz wersję europejską w drugiej tzw angielską a faktycznie tak w połowie drogi robi się zupełnie płasko ale nie ma możliwości zablokowania tej pozycji ...

dzieki wielkie wlasnie o to mi chodzilo bo lampy teraz swieca jak w wersji UK i to ze trzeba ustawic lampy po wymianie to wiem tylko wlasnie mialem ww problem i nie bylo to mozliwe. musze ponownie wyjac lampy i przestawic ta dzwignie. innego wyjscia nie ma.

ta dźwignia ma dwie pozycje w jednej masz wersję europejską w drugiej tzw angielską a faktycznie tak w połowie drogi robi się zupełnie płasko ale nie ma możliwości zablokowania tej pozycji ...

przecież to samo napisałem.proszę czytać ze zrozumieniem.

chodziło mi o brak wpływu tej przesłonki na kąt świecenia lampy na boki.

proszę czytać ze zrozumieniem
no to do dzieła :

przestawienie tej blaszki wogóle nie ma wpływu na kąt świecenia lampy
owszem ma bo zmienia się geometria światła z prawo stronnego na lewo stronny i odwrotnie... czyli zmienia się kąt świecenia z 15' do 0' czyli jak to ująłeś świecą płasko :-) do -15' czyli UK

jedyna rzecz którą ona niweluje to ten uskok _/-- który w przypadku jazdy po angielskich drogach oślepiał by tych z naprzeciwka.
po jej przestawieniu linia światłocienia jest zupełnie płaska
nie płaska ... tylko zmienia się z prawostronnej na lewostronną strumień swiatła zmmienia geometrię a efekt wypłaszczenia wiązki nastepuje po środku ... jakby to czytał jakiś laik to by pomyślał że kurde lampy ma do wymiany albo coś zepsuł skoro było normalnie a teraz albo na odwrót albo tylko płasko ... a kolega mu nie napisał że może wrócić do poprzedniego ustawienia bo wg niego tylko mogą świecic po angielsku albo na płasko

pozdro

nie płaska ... tylko zmienia się z prawostronnej na lewostronną strumień swiatła zmmienia geometrię a efekt wypłaszczenia wiązki nastepuje po środku ... jakby to czytał jakiś laik to by pomyślał że kurde lampy ma do wymiany albo coś zepsuł skoro było normalnie a teraz albo na odwrót albo tylko płasko ... a kolega mu nie napisał że może wrócić do poprzedniego ustawienia bo wg niego tylko mogą świecic po angielsku albo na płasko

ok!ty wiesz swoje ja wiem swoje...

i niech tak zostanie.

czy któryś z kolegów orientuje się czy można tę blaszkę przestawiac bez demontazu lampy? i mnie je wiecej jak wygląda i w którym miejscu lampy bo albo jestem ślepy ,albo nie widać jej bez demontażu :/ pozdrawiam

Zobaczyć to jej raczej nie zobaczysz bez wyjęcia lampy a co do lokalizacji to znajduje się zaraz obok żarówki do złudzenia przypomina zapięcie żarówki do klosza( tylko ze obok). Jak wyjmiesz lampę i spojrzysz od tylu to widać gołym okiem bez problemu a bez wyjęcia to musisz oczywiście odpiąć wszystko co przychodzi na lampę z tylu i odkręcić plastikowa obudowę lampy (łatwo nie jest) O ile dobrze pamiętam to ta plastikowa obudowa jest na trzech wkrętach zalanych plastikiem na klucz 10ke. Mnie akurat jeden nie chciał puścić i zdemontowałem zderzak a przy okazji naprawiłem spryskiwacze reflektorów tzn trójnik który jest pod zderzakiem także nie ma tego złego... Najtańsze trójniki są w sklepach zoologicznych polecam :D ...

no i dzieki wielkie, puki zima za oknem nie ma sznas zebym to poprawil :)

Amortyzatory
Powrót