• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

kapanie oleju

sylwiniusz

Nowy
Auto
1.8 TS 156 98r
Witam wszystkich... Mam problem dziś go odkryłem niestety...Mianowicie zagladam dzis pod maske na właczonym ciepłym silniku a moim oczom ukazuje sie wyciek..Chodzi o to ze kapie mi olej spod tej pseudo aluminiowej atrapy silnika..Chetnie bym ja odkrecil ale nie mam takich kluczy zreszta jestem laikiem w te klocki.Pojechałem do mechanika mowie mu co i jak. Umówiłem sie ze jak ponownie zacznie kapac to podjade do niego bo jak patrzylismy na sucho bez rozbioru to akurat nic nie kapało.Jutro podjade bo kapie...Miał ktos z was podobny problem i co sie dzieje z moim autkiem??Czego to początek...Dodam że ostatnio zaczeło mi płynu chłodzenia ubywać a gdzy dzis patrzyłem rano mialem go sporo ponad stan. Prosze o sugestie. 1.8 TS po rozrzadzie w zeszłym roku

jutro jade na ogledziny mam nadzieje ze nie jest co co mówisz a jesli tak to jakich kosztów mam sie spodziewac??

Albo uszczelka pokrywy zaworów. Koszt uszczelki od 50-100 robota może 50-70,-

muszę Cie zmartwic ale poszła Ci uszczelka pod głowicą :(
ubytki płynu z chłodnicy nie oznaczają od razu uszczelki pod głowicą.Najpierw trzeba sprawdzić czy nie ma jakiś wycieków.Jak cieknie spod obudowy plastikowej to pewnie uszczelka pod deklem zaworów.Wystarczy odkręcić 4 śruby torx i sprawdzić.

muszę Cie zmartwic ale poszła Ci uszczelka pod głowicą

czemu kolegę nie potrzebnie stresujesz...

do wymiany jest ewidentnie uszczelka pod pokrywą zaworów,to dość częsta przypadłość.uszczelki z czasem twardnieją i i przez o tracą swoją elsatyczność i zdolności uszczelniania dlatego na łączeniu pokrywa-głowica pojawiają się zapocenia oleju.do tego dochodzi jeszcze fakt że pokrywa zaworów jest z tworzywa które nie jest tak sztywne jak metal.

Dzieki panowie oby to nie ta pod głowica. Dzis jade do mechanika dam znac potem co mi wymyślili w autku

Problem tkwił w niekoniecznie mocno dokręconym korku oleju i konieczności wymiany uszczelek jednej w korku i drugiej na trzpieniu silnika.Dzieki za zainteresowanie moim problemem

Amortyzatory
Powrót