[159] Kamil Wójcik - AR 159 JTDm 16v 150 KM 2006 r.

Auto
Była: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 2006 r.
Witam Wszystkich!

Po 1,5 roku zajmowania miejsca w budżecie domowym, opiszę trochę historię mojej Belli. Auto kupiłem w październiku 2013 od fana marki z Wrocławia. Wg. informacji jakie otrzymałem poprzedniemu właścicielowi auto ściągnął kolega z Niemiec przy przebiegu 120 tys. km (auto zostało zostawione w rozliczeniu w salonie w Niemczech). Po 2 latach facet pozbył się auta przy przebiegu 166 tys. km. Odebrałem auto tuż po wymianie pełnego zawieszenia z przodu na gwarancji (serwis na Paprotnej we Wrocławiu), ponieważ rzekomy oryginał za prawie 4000 PLN padł po 20 tys. km. Na moich oczach, padła pompa wody i drugie oględziny miałem z fakturą w ręku po wymianie rozrządu na koszt sprzedającego. Auto zawiozłem do ASO - pełen przegląd przed zakupem wypadł bardzo dobrze - sold!

Silnik: 1.9 JTDm 16v (150 KM) + DPF
Wyposażenie (ver. Distinctive), m.in.:
- czarne skory
- 4 x elektryczne szyby,
- elektyczne lusterka,
- fotochromatyczne lusterko,
- czujnik deszczu,
- czujnik zmierzchu,
- czujniki parkowania przód i tył,
- tempomat,
- 8 poduszek powietrznych,
- dwustrefowa klimatyzacja,
- nawigacja,
- wejście na karty SIM,
- podgrzewane fotele...
Auto na felgach 17 calowych, oryginalnych Alfa Romeo.

Wrażenia z jazdy (wcześniej jeździłem tylko 147 JTDm 8v 120 KM): Zbiera się żwawo, chociaż czuć jego masę, co wpływa na spalanie. REWELACYJNY układ kierowniczy. Komfortem byłem lekko zawiedziony ale na niewielkich nierównościach przy dużych prędkościach pozwala czuć się pewnie. Rozbujać mi się udało do licznikowego 222 km/h, co uważam, za sukces.

NA START:

Na start poszły wydatki na felgi i opony (jazda na starych była już przestępstwem):
Na lato: Bridgestone Potenza 225/50/R17
Na zimę: dokupione felgi stalowe KFZ 16" + oryginane kołpaki Alfa Romeo + Continental ContiWinterContact TS850 215/55/R16 (stare opony były tak twarde, że miałem wrażenie, że w zimie poleci szybko zawieszenie na dziurach - stąd pomysl na zwiększenie profilu - z pekspektywy nie było to konieczne, bo nowe opony na lato nie dają wiele mniej komfortu niż zimówki o cal mniejsze)
Poprzedni Właściciel zrobił trochę ze mnie głupka, bo powiedział, że auto jeździło w zimie na alufelgach nieoryginalnych 15-calowych! Wydawało mi się to niemożliwe, ale skoro tak mówi. Efekt jest taki, że mamt teraz do sprzedania 16" :)
http://olx.pl/oferta/felgi-aluminiowe-16-cali-rozstaw-5x110-stan-b-dobry-CID5-ID7mbCN.html

EKSPLOATACJA:

Po 15 tys. km padła jedna świeca żarowa i DPF (zaczęło dymić spod samochodu) - auto zawiozłem do Pabla pod Mińsk Mazowiecki i po kolei:
- nowe świece żarowe,
- olej do silnika Miller Oils
- olej w skrzyni
- czyszczenie hamulców
- "naprawda" DPF
- usunięcie klap wirowych z kolektowa dolotowego
- komplet filtrów

Po kolejnych 5 tys. km padł alternator - wymieniłem ze sprzęgiełkiem niestety już nie u Pabla, tylko w FeuVert - tylko tam zdążyłem dojechać - na regenerowany

Teraz, po kolejnych 5 tys. auto stoi ponownie u Pabla, tym razem:
- komplet sprzęgła z kołem dwumasowym
- ponowna wymiana oleju w skrzyni i uszczelnienie wału korbiowego
- "wyłączenie" EGR
- czyszczenie hamulców
- wymiana kompletu sprężyn (pękły mi 2 - przód i tył - podczas przejeżdżania przez leżącego policjanta :( )
- wymiana oleju w silniku
- czyszczenie wtryskiwaczy
- wymiana płynu chłodzącego, wspomagania i hamulcowego
- ustawienie zbierzności
- przegląd i malowanei zderzaka ze zmianą Scudetta, które posiadało odpryski

Mam potwierdzenie, że wszystko poza tym powinno być ok. Mam więc nadzieję odebrać w przyszłym tygodniu i pojawić się na spocie czwartkowym w Warszawie :)

Póki co jedno zdjęcia, wieczorem podeślę więcej:
attachment.php

Pozdrawiam!

Załączniki

• AR 159.jpg
    AR 159.jpg
    164.1 KB · Wyświetleń: 961
Po opisie widać, że w dobre ręce trafiła ;-) Bezawaryjnych dalszych kilometrów życzę. P.S. Świetny kolor ;-)

A dziękujemy :)
Niestety wszystkiego uczę się na bieżąco, bo jest to mój pierwszy własny samochód (jeździłem już kilkudziesięcioma, część użytkowałem - ale to jest pierwszy, którego los całkowicie zależy ode mnie :) )

Czyli dwumasa poszła przy przebiegu 170k? Trochę szybko.

Nie myślałeś o większych felgach na lato? :P Świetny kolor, sam kiedyś na taką polowałem. Do tego większe alusy, lusterka z TI, zawieszenie na minus i może czarny dach i jest kocur :D

Mam obecnie 190 tys., przy 170 nie było jeszcze nic słychać. W zasadzie to nie można powiedzieć, że padła, bo oznaki były znikome ale zauważalne dla mojego ucha, która jak moi znajomi mówią, jest przewrażliwione bo oni nic nie słyszą. Ale ewidentnie sprzęgło i dwumasa zaczęły się kończyć. Stwierdziłem, że pewnie nigdy więcej już tego nie wymienię, a wymienić będę musiał. Po co mam więc jeździć i się wk*rwiać. Dlatego robię.
Ja mam jakiś dziwny pociąg do powściągliwości :P Dlatego zostawiłem klasycznie z tymi felgami. Tym bardziej, że tak jak napisałem na 17 przy starych oponach było bardzo niewygodnie. Odpuściłem i skupiłem się na technicznych sprawach. Korekty lakieru i polerki też odłożyłem - w przyszłym roku. Widziałem ładne, ciemne 18 calowe alusy ale póki co zostaję przy klasyce :)

P.S. Przebieg mimo wszystko - wiary, wielu argumentów za - mogę tylko szacować :)

Ostatnia edycja:
Kolor jest zaje . . . . . czerwony z czarną skórą miodzio, sam miałem podobnego kupować bo zakochałem się w takiej konfiguracji

Ładna bella i po opisie widać jasno, że zadbana :) Alternator Ci padł nagle na amen, czy dawał jakieś objawy wcześniej?

Historia była taka, że po trasie znad morza, dzień później ruszam i widzę dziwną rzecz: Kontrolka aku się pojawiła a samochód na luzie trzyma mniej więcej 1250 obr/min. Widzę, że problem z ładowaniem. Dojechałem do domu, następnego dnia odpaliłem i to samo. Pojechałem do FeuVert na Ursynowie, nie mieli możliwości sprawdzenia. Ledwo odpalił, pojechałem pod Real na Puławskiej (2 km), zgasiłem i już umarło wszystko.

Czyżby była Alfa pewnego radnego Wrocławia?

Pamiętam ogłoszenie, nawet miałem już po nią jechać, ale się nie zdecydowałem... ;)

Życzę bezawaryjnej jazdy!

P.S. Klapy z kolektora profilaktycznie usuwałeś, czy zacięte były? Bo jeśli mnie pamięć nie myli to kolektor był po wymianie.

Tak, to ta sama Alfa :)
Klapy profilaktycznie usuwałem, kolektor był już rozpadający. W fakturach nie widzę wzmianki o wymianie kolektora.
Poniżej kolejne zdjęcia...
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• IMG_0260.jpg
    IMG_0260.jpg
    48.6 KB · Wyświetleń: 359
  • IMG_0261.jpg
    IMG_0261.jpg
    94.5 KB · Wyświetleń: 362
  • IMG_0262.jpg
    IMG_0262.jpg
    57.8 KB · Wyświetleń: 361
  • IMG_0278.jpg
    IMG_0278.jpg
    98.3 KB · Wyświetleń: 365
  • IMG_0281.jpg
    IMG_0281.jpg
    102.1 KB · Wyświetleń: 365
  • IMG_0296.jpg
    IMG_0296.jpg
    84.4 KB · Wyświetleń: 358
  • IMG_1034.JPG
    IMG_1034.JPG
    309.7 KB · Wyświetleń: 356
  • IMG_1033.jpg
    IMG_1033.jpg
    90.4 KB · Wyświetleń: 362
  • IMG_1035.jpg
    IMG_1035.jpg
    61.9 KB · Wyświetleń: 356
  • IMG_0251.JPG
    IMG_0251.JPG
    245.8 KB · Wyświetleń: 366
  • IMG_0252.JPG
    IMG_0252.JPG
    304.5 KB · Wyświetleń: 358
  • IMG_0253.jpg
    IMG_0253.jpg
    55.9 KB · Wyświetleń: 353
  • IMG_0256.JPG
    IMG_0256.JPG
    349.3 KB · Wyświetleń: 350
  • IMG_0243.JPG
    IMG_0243.JPG
    73.5 KB · Wyświetleń: 355
No to może coś pokręciłem z kolektorem ;) Jak tak patrzę na te zdjęcia to coraz bardziej żałuję, że po nią nie pojechałem :P

No właśnie jej największym mankamentem są małe rzeczy - ma trochę rysek, trzeba było pomalować zderzak, w dwóch miejscach skóra jest przedarta delikatnie. Ale kosmetyka na końcu :)

I tak sobie czytam - kupno calej pieknej alfy niebitej pewnie - ale za to wyeksploatowanej - czy to ma sens tak naprawde? Wymieniles turbo, dwumase i rozne inne pierdoly. Ile wsadziles w nia? 8 tys pln? Ja bym mial zalamke.

Turbo śmiga - nie zmieniałem. Nie rozumiem czemu dziwi Cię dwumasa przy takim przebiegu? I nie wiem dlaczego uważasz samochód z przebiegiem 165 tys. (bo taki kupiłem) za wyeksploatowany. Każdy użytkownik 159 powie Ci, że to porządnie zbudowany samochód i śladów zużycia tak szybko nie widać. Że modyfikowałem kolektor? Kto tego nie robi ze zdrowo myślących? Padł DPF... to też normalne przy tym przebiegu. EGR? Też norma. Alternator - ok. zaskoczenie. Ale tak naprawdę wszystkie moje zabiegi i wydatki mają na celu ograniczenie większych, potencjalnych. Nie jestem załamany, po prostu spodziewałem się w co się pakuję kupując taki samochód, z takim przebiegiem. Tyle.

I tak sobie czytam - kupno calej pieknej alfy niebitej pewnie - ale za to wyeksploatowanej - czy to ma sens tak naprawde? Wymieniles turbo, dwumase i rozne inne pierdoly. Ile wsadziles w nia? 8 tys pln? Ja bym mial zalamke.
Przesadzasz... Turbo, dwumasa itd. może spotkać każdego diesla - a właściwie to spotka na pewno, prędzej czy później. Gdzie to ogromne wyeksploatowanie widzisz? Moim zdaniem jest wręcz przeciwnie, serwisowany na bieżąco, dobre części, dobre opony - prawidłowo.

@psylo dobrze mówi. Te bolączki prędzej czy później trafią każdy samochód. Wszystko rozbija się o cenę. Jeśli jest znośna to można zainwestować - przynajmniej wiesz co masz zrobione. A pytanie czy jest sens kupować wyeksploatowaną alfę? Hmmm... kto tak z ręką na sercu kupił używane auto (nie koniecznie alfę) i nie znalazł później żadnego "kwiatka"? Jeśli @stuntmachine jesteś takim szczęściarzem to gratuluję i idź od razu grać w lotto ;)

Kolejny wpis do "dziennika pokładowego". Auto odebrane od Pabla. Różnica bardzo duża - sprężyste, na delikatnych nierównościach bardziej miękkie, ostrzej hamuje i żywiej reaguje na gaz. No i oczywiście wyczuwalna redukcja drgań przez nową dwumasę. Poniżej fotka pomalowanego zderzaka z nowym Scudetto (niestety widać, że zamiennik, ale i tak jest o nieeeebo lepiej). + nowy zakup - forumowe ramki na tablie.
attachment.php

Pozdrawiam,

Załączniki

• IMG_1469.jpg
    IMG_1469.jpg
    83.1 KB · Wyświetleń: 295
Amortyzatory
Powrót