• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Juz nigdy do mechanika!!!!

Slades

Nowy
Auto
Była 145 1.6 TS/ Była 147 1.9 JTD/ Jest 159 1.9 JTDM 16V :D
aIEMKA Panowie ostatnia stwierdziłem ze bede przygotowywał głowice od swojej niuni na glanc (bo mam dwie) w tej co mam w aucie juz wałek ssący do wymiany popychacze pewnie tez wiec pomyslałem ze sie za to wezme Juz od jakiegoś czasu wymieniam sobie sam rozrząd wariator głowice itp ale wczoraj stwierdziłem ze juz nie odam mojego skarbu do zednego mechanika!!!!
otóz wczoraj rozpinałm zawory zeby wymienic uszczelniacze a tu na 2 problem nie mogłem za bardzo ścinnąć sprężyn zeby wyjąć tych "blokad" :(
Co sie okazało (juz wcześniej mechanik wymieniał mi uszczelniacze) ze na tych 2 zaworch założył odwrotnie tą "blaszke od spodu co dotyka głowicy i sprężyn" i ałtomatycznie zmniejszył sie skok spręzyny(chyba dobrze to wytłumaczyłem). ile ja sie namordowałem zeby to rozpiąć ale sie jakoś udało :)
No jak takie cuda robi mechanik to mnie krew zalewa :mad:

Wie ktoś moze po czym poznac ze juz czas na wymiane zaworów lub tych "prowadnic zaworów co są w głowicy??

Pozdro

Prowadnice sprawdzisz po luzie jaki jest w złożeniu z trzonkiem zaworu. Same zawory łatwo zdiagnozować oglądająć miejsce współpracy z gniazdem, generalnie i tak będziesz musiał odwiedzić speca od głowic, gdyż założenie nowych zaworów nic Ci nie da. Trzeba na 90% poprawić gniazda (frezowanie, nie do wykonania w warunkach amatorskich - chyba że posiadasz sprzęt i doświadczenie, ale wtedy byś nie pytał ;) ). Jeśli masz prowadnice do wymiany, to prawdopodobnie zdemolujesz głowicę, przy ich demontażu lub montażu. Także lepiej oddaj głowicę do speca.

oddałeś 145 w ręce amatora badziewiaka..stary, te auta robi się wyłącznie w poleconych warsztatach. Wyłącznie.

oddałeś 145 w ręce amatora badziewiaka..stary, te auta robi się wyłącznie w poleconych warsztatach. Wyłącznie.

No ale w moich stronach nie ma zadnych polecanych warsztatów :)
I dlatego musze robic sam :D

No z tymi warsztatami to różnie bywa:) pracowałem troche jako mechanik i powiem tak w tych autoryzowanych stacjach itd robi sie większe przekręty niż małych warsztatach. A z reguły jest to duża przebitaka na częściach. No ale z tymi uszczelniaczami to jakis debil musial totalny być masakra !!

Amortyzatory
Powrót