• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Jutro odbieram swoją pierwszą Alfę... proszę o wskazówki :)

• Autor wątku Autor wątku JaGGeR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JaGGeR

Guest
Siemanko

Mój pierwszy post na tym forum więc proszę się nie śmiać :)

Na przekór zdrowemu rozsądkowi i ostrzeżeniom znajomych zdecydowałem się na zakup
Alfa Romeo 145 1,6 TS.... 2000 rocznik....

Jutro rano odbieram autko z komisu - byłem u mechanika, stan techniczny jest ok, silnik pracuje cichutko, nie walona, ale proszę o rady: na co zwrócić szczególną uwagę, bo przyznam, że jestem zielony jeśli chodzi o tę markę.

Może ma ktoś jakieś linki bądź informacje ze specyfikacji dla silnika 1,6 120 km ??
spalanie? osiągi? wady zalety itp :)?

Serdecznie dziękuję za każdą pomoc :)

JaGGeR

tu masz dane: http://www.alfa145.co.uk/specs.html
na tamtym forum tez ciekawe rzeczy mozna znalezc :)

co do silnika TS - trzymaj poziom oleju przy gornej kresce, nie deptaj na zimnym silniku, wymien rozrzad, olej zmieniaj co 10 tys i kupuj tylko markowy...

w 145 trzeszcza plastiki, galka od regulacji wysokosci fotela nie jest przyklejona i nie wiem co jeszcze :)

a zalety to stosunkowo dobre trzymanie drogi, osiagi... jak na auto tej klasy :)

silnik powinnien byc glosny - w porownaniu do niemcow czy francuzow :mrgreen:

aha
i koniecznie poszukaj mechanika sprawdzonego przez jakiegos alfiste :D

aha 2
tu masz instrkucje http://www.forum.alfaholicy.org/topics4/214.htm

Przy odpalaniu zwróć uwagę czy nie ma dziwnych odgłosów klekotanie( Wariator ), na wolnych obrotach sprawdz czy nie faluja obroty te usterki to częsta przypadłość silników T.S

JaGGeR grasz w SC?:D

W 145 spalanie moze sie okazac duze :] Ale to roznie bywa. Ludzie narzekaja na swiatla ze slabo swieca, ale to takze roznie bywa :) Napewno komfort z jazdy jest niesamowity. Auto trzyma sie drogi. Tak jak Tutti zaznaczyl plastiki trzeszcza. To dobija :P Auto jak jest w porzadku z silnikiem to ma moc, i bardzo przyjemnie sie prowadzi. Zwroc uwage na to ile kluczykow masz i jak jeden to czy nie jest za bardzo wyrobiony ;] Auto mlode rocznikowo, to dobrze. W sumie jakbys mial jakies pytania to zapraszamy do dzialu 145/146/155 :)

Konrado napisał:
Napewno komfort z jazdy jest niesamowity.
komfort jesli chodzi o wygode to raczej go malo - stosunkowo twardo, ale fotele sa przemilutkie :)

koniecznie odbierz alfe we wloskich polbutach to dada takiej wytwornosci :D ja tak odbieralem moja i jestem przeszczesliwym posiadaczem 156 stki:) kiss for my Niunia :mrgreen:

Konrado: Nie, nie gram ;)

A co do spalania?:) co rozumiesz przez duże??

JaGGeR napisał:
co do 1.6 to nie mam co sie wypowiadac, ale w 1.8 jest znosne - jak na te moc...
jezdze glownie po malo zatlocoznych drogach, wiekszosc czasu na zimnym silniku, lubie agresywna jazde i spalanie wychodzi 8-9 litrow. koledzy w audi, fiatach, hondach z okolicy moga tylko pomarzyc :) mowia ze pali im najmniej 10 litrow/100 po tych samych drogach... a ja jeszcze nigdy nie zmierzylem spalania powyzej 10 litrow :) oczywiscie mowimy o jezdzie po wioskach, bo w miescie to luzem bym to osiagnal :D

Tuti napisał:
JaGGeR napisał:
co do 1.6 to nie mam co sie wypowiadac, ale w 1.8 jest znosne - jak na te moc...
jezdze glownie po malo zatlocoznych drogach, wiekszosc czasu na zimnym silniku, lubie agresywna jazde i spalanie wychodzi 8-9 litrow. koledzy w audi, fiatach, hondach z okolicy moga tylko pomarzyc :) mowia ze pali im najmniej 10 litrow/100 po tych samych drogach... a ja jeszcze nigdy nie zmierzylem spalania powyzej 10 litrow :) oczywiscie mowimy o jezdzie po wioskach, bo w miescie to luzem bym to osiagnal :D

Eeeeee... Audi,Fiat owszem,ale co do hondy to musze zdementowac! Nie wiem ,jakimi hondami jezdza Twoi znajomi,ale kilka ich juz mialem i spalanie jest naprawde rewelacyjne,biorac po uwage moc jaka dysponuje auto. Mialem Crx del sol 125 KM,obecnie jeszcze mam civic 1.6 130KM i powiem Ci ,ze nie jestem niedzielnym kierowca a auto pali mi w miescie max 8,5-9 litrow, a trasa to ok 5,5-6 litrow predkosc do 120 KM/h. w przypadku miasta, mowie o dosc szybkiej jezdzie na krotkich odcinkach. Sprawa zmiania sie dopiero przy autostradzie,predkosci powyzej 170 km/h i w miescie kiedy jazda jest naprawde racingowa,ale to chyba naturalne w kazdym samochodzie przy jezdzie na czerwonym polu :D Nie zebym negowal Twoja wypowiedz,ale uwazam ze hondy sa jednymi z najoszczedniejszych w klasie malych "GTI"

perver napisał:
Eeeeee... Audi,Fiat owszem,ale co do hondy to musze zdementowac! Nie wiem ,jakimi hondami jezdza Twoi znajomi,ale kilka ich juz mialem i spalanie jest naprawde rewelacyjne,biorac po uwage moc jaka dysponuje auto. Mialem Crx del sol 125 KM,obecnie jeszcze mam civic 1.6 130KM i powiem Ci ,ze nie jestem niedzielnym kierowca a auto pali mi w miescie max 8,5-9 litrow, a trasa to ok 5,5-6 litrow predkosc do 120 KM/h. w przypadku miasta, mowie o dosc szybkiej jezdzie na krotkich odcinkach. Sprawa zmiania sie dopiero przy autostradzie,predkosci powyzej 170 km/h i w miescie kiedy jazda jest naprawde racingowa,ale to chyba naturalne w kazdym samochodzie przy jezdzie na czerwonym polu :D Nie zebym negowal Twoja wypowiedz,ale uwazam ze hondy sa jednymi z najoszczedniejszych w klasie malych "GTI"
honda kolegi to nie 1.6 tylko 2.0... to ta stara preluda z kwadratowym tylem :) ale moze cos z nia nietak... :) moc kolo 150 koni.
inne auta z ktorymi mam porownanie to audi a4 1.8 20v i fiat tipo 2.0... peugeot 405 1.4 palil mi na tych drogach 7/100 :)

Myslalem,ze porownujesz auta o podobnej pojemnosci. Taka "pralka" ma 2.0 pojemnosci wiec jej spalanie ma sie nijak to silnika 1.6 A jesli mowimy o preludzie 140 KM 16V z tamtych lat to niestety taka potrafi troche spalic. No,ale z drugiej strony to byla topowa wersja silnikowa na europe w tych czasach. Wiek tez pewnie ma troche wplywu.
W kazdym razie powiem Ci z doswiadczenia,ze porownujac silniki ok 1.6 to japonczyki wypadaja najlepiej jesli chodzi o stosunek spalanie/moc.

przepraszam troche OT mialo byc o alfie.... juz nie bede :oops:

no jakby nie patrzec to 1.8 a 2.0 to juz mala roznica, tym bardziej ze moce podobne. o nowych 1.6 slyszalem i bardzo podobaja mi sie parametry tego silnika.
a tamta preluda nie wiem cyz nie ma 150 koni... chociaz pewny nie jestem :)

Ja mam 146 1,6 i w mieście pali około 9 litrów gazu..w trasie ze stałą prędkością 90 pali 6.jadąc po autostradzie ok 160-170 spala 11

Ja w swojej 1.6 16V jadąc bardzo ekonomicznie wydusiłem około 7.5 Litra. Cykl mieszany to spalanie około 8.5 litrów. Kiedyś poszalałem na autostradzie to spalanie wyszło mi w granicach 10 litrów.

Tak jak napisał Tuti podstawa to :
Olej - poziom ponad połowę
Przepustnica/Przepływomierz - Falujące obroty
Wariator - Klekotanie na zimnym

Obowiązkowo wymień rozrząd po zakupie, to dość poważny koszt, ale lepsze to niż prostowanie zaworów.
Nie szalej nie nierozgrzanym silniku.

PS. Jak chcesz zaszaleć to kręć ponad 4 tys obrotów. Niezapomniane wrażenia...BEZCENNE:D

u mnie spalanie wynosi w zime w miesci ok 10.5 a w trasie ok 8 przy predkosci 130-140

plastiki u mnie zaczynaja trzeszczec ponizej temperatury 0 stopni
komfort moze nie jest super bo twardawo troche ale fotele sa bardzo wygodne :)

I nie przejmuj sie wstecznym ze ciezko wchodzi Alfa tak ma i sprawdz podloge pod kolem zapasowym czy nie ma sladow rdzy albo nie zbiera sie tam woda bo w takim przypadku mozesz miec problem ze szczelnoscia uszczelek od lamp tylnych ja tak mialem i kilka osob chociaz nie wiem czy to wada fabryczna czy tez wina tylnego dzwona :x :?

To co napisał emenems - o falowaniu obrotów, od czasu do czasu obroty delikatnie spadną, nie wiem czy o takie falowanie chodzi... czy może w tym momencie załącza się wentylator na chłodnicy... ???

PS
Wielkie dzięki za wszystkie porady ;)

Swoją Alfą już śmigam, wczoraj odebrałem, i najchętniej bym z niej nie wysiadał....

JaGGeR napisał:
To co napisał emenems - o falowaniu obrotów, od czasu do czasu obroty delikatnie spadną, nie wiem czy o takie falowanie chodzi... czy może w tym momencie załącza się wentylator na chłodnicy... ???
spadna? zaraz po odpaleniu powinny byc troche wyzsze... po 1-3 minutach powinno delikatnie opasc w granice 800.

Amortyzatory
Powrót