[Giulietta] Julka 1.4 TB MA

domin

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 MA
Do tej pory jeździłem w sumie Punto 2 FL, Grande Punto, Lancią Lybrą, teraz pora na AR (chociaż szukałem 159). W sumie pierwsze auto z którego jestem na prawdę zadowolony mimo wielu jego bolączek w moich oczach :)

Rocznik 2011
Przebieg (zakup 105kkm) teraz 127kkm
Niebawem mamy swoją pierwszą rocznicę.

Wyposażenie w sumie trochę bieda ale nie ma dramatu. Z rzeczy nie do zrobienia brakuje mi tylko ksenonów.
Z rzeczy które są/były do zrobienia:
tempomat - już jest
b&m - "namiastka" jest - zmieniarka bluetooth, która jak się okazuje nawet jest lepsza niż b&m bo obsługuje dwa telefony w tym samym czasie na stand by
mieszki lewarka i ręcznego wymienione na skórzane zamiast oryginalnej ekoskóry
poprawki lakiernicze - umówiony termin
czujniki parkowania tył - do przemyślenia
felgi - jeszcze muszą na regenerację trochę poczekać
MultiAir - wymieniony

Na lato weszły opony Pirelli P7 Cinturato Blue, na zimowych ją kupiłem opony są prawie nowe więc póki co zostaje na 17' mając dwa nowe komplety opon.
Jak wróci od lakiernika to pójdzie na wosk albo ceramikę na zimę - zobaczymy jeszcze.

Załączniki

• IMG_20180919_150503+.jpg
    IMG_20180919_150503+.jpg
    82.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20180919_150528+.jpg
    IMG_20180919_150528+.jpg
    92.9 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20180919_150734+.jpg
    IMG_20180919_150734+.jpg
    79.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Gratuluję ciągłości we włoszczyźnie :) No i julki oczywiście też :D

Dzięki [emoji6] jak będzie odmalowane wstawię jakieś ładniejsze fotki może

Ładnaaaa :) bo biała :) hehe... będę obserwował temat, masz już problem z wiązką klapy tył ?
ps. ja bym sam na twoim miejscu nałożył wosk twardy np. fusso 12 months do jasnych lakierów, jak będziesz zainteresowany to mogę coś podpowiedzieć.

Wycieraczka żyje własnym życiem -ale przewody są w porządku stąd kombinuje czy to nie silniczek.

Skrzynia nie lubi wrzucania 1 podczas jazdy/turlania sie.
Co do wosku jest załącznik co czeka [emoji6]
Tylko glinkę muszę dokupić.
290.jpg

I kusi mnie dach czarną folią z polyskiem imitującym szkło ale boje się że wyjdzie badziewiarsko-tuningowo

Ostatnia edycja:
No i to mi się podoba :) odpowiednie środki... zamiast glinki możesz kupić Gąbke polimerową z ADBL starczy ci do śmierci, po umyciu pozbądź sie jeszcze drobinek metalu i żywic/asfaltu zanim będziesz glinkować a na końcu przed woskiem uzyj IPA to wydłuży jeszcze bardziej żywotność wosku (ewentualnie jakiś cleaner :) )

Super autko, czekam na efekt końcowy ;) Ja bym nie szalał na siłę z imitacją czarnego dachu - lepsze wrogiem dobrego, Julka sama w sobie jest piękna. Wiadomo jednak - gustów się nie dyskutuje.

Pytanie - czym twardy wosk wygrał z ceramiką? Rozważam co nałożyć na swoją Bellę właśnie, a nie do końca się orientuję w temacie.

Dla mnie głównie cena mam teraz 4 elementy do malowania i 3rysy do korekt zatem ceramika jest poza budżetem. a zapewne zimę ten wosk swobodnie wytrzyma(od marca był i jest i wydaje się nieźle ale sól nie sól sam rozumiesz), a do lata może podreperuję budżet ;) Wtedy oddam kumplowi do pełnej polerki i pewnie ceramiki ;)
Co do gąbki pierwsze słyszę, poczytam o tym a to zamiast czy przed glinka?
Widzę ogarniasz temat czym zdjąć wosk z auta przed położeniem nowego? IPA? [MENTION=79753]Kanapa[/MENTION]

Edit 28.09.18
Dziś pojechaliśmy do kosmetyczki za tydzień odbiór robimy kosmetykę - zaprawki na 2 ryskach malujemy zderzaki i poprawka po lakierniku poprzedniego właściciela ;)

Ostatnia edycja:
Kolejna odhaczona rzecz. Auto odmalowane, przygotowane i wywoskowane czeka na zimę i sól na drogach.
Jedyne co teraz zostało to wymienić olej na zimę na 0w30 żeby MA miało lżejsze zycie.

o widzisz umknęlo mi :) przepraszam cie, ta gąbka od Adbl jest zamiast glinki. A stary wosk najlepiej jest usunąć Cleanerem np.Dodo Juice Lime Prime lub Amigo (najszybciej) Ipa to byś musiał myć a myć i w końcu byś go usunął prawie całkowicie.

Dzięki za info, temat ogarnięty czytałem o tych gąbkach i są skrajnie różne opinie o nich jedni piszą że bomba inni że mimo lubrykantów porysowali część myta...
A wiesz może czy w julkach tych z pakietem 'sport' boki przednich foteli są obszyte skórą czy eko, bo jeszcze mam fotel wymagający małej interwencji i nie wiem do czego kupić preparat, bo wygląda to jak eko...

Ostatnia edycja:
tego niestety nie wiem bo sam mam welur. Mozesz kupic srodek do skor z firm Gliptone lub Colourlock (jak colourlock to unikaj wersji strong bo sa wlasnie dwie) tym powinienes swietnie doczyscic skore.

A z gabkami to panowie ktorzy porysowali sobie autko to pewnie albo zle umyli wczesniej auto albo przed glinkowaniem nie uzywali srodkow Tar&Glue oraz Deironizera ...stad pewnie jakas drobinka sie oderwala, utknela w polimerze i przejechali nia po aucie (mogli tez za rzadko plukac te polimerowa gabke) tego juz nie wiadomo bo nie nikt nie wie co krok po kroku robili. Ja tylko od siebie dodam ze juz troszke aut tym zrobilem (glownie znajomym na zloty/spoty/pokazy ) i jeszcze nigdy mi sie to nie zdarzylo...odpukać, mam nadzieje :)

ps. pamietaj ze jak masz nawoskowany samochod to jak go porzadnie umyjesz (na dwa wiadra) to po osuszeniu uzywaj Quick Detailera, skutecznie wydluzy zywotnosc wosku.

Ostatnia edycja:
Dzięki za rady!
Właśnie mam takie sznyty jak pękająca skóra...
125.jpg

A na pewno to auto ma ponad 100 tyś przebiegu, bo faktycznie fotel zużyty sporo.

Dokładnie miałem tę samą sytuację z innym autem, auto miało 98k przebiegu (było z rodziny) tylko problemem było ciągłe wsiadanie i wysiadanie bo po mieście jeździła znajoma i do tego SUV i na fotelu kierowcy skóra pękła... nie jeden by powiedział że oszukany przebieg a tutaj okazał się w 100% autentyczny...

Właśnie moja główna wątpliwość to czy to na pewno jest skóra czy nie eko? W żadnych katalogach nie umiem odnaleźć, a w pkt. Dilerskich coś się dowiedzieć to co punkt inna teoria

Z informacji tapicera maff to skóra i wcale nie najgorszej jakości.

Dzięki za info, hmm cóż nie znam się na skórach ale trwalsze widziałem[emoji6]

Kiepska perspektywa, bo tą 17' jeszcze pomniejsza ale felunek nowy i witamy lato.
Nowe potrzeby:
Wyprostować 4 felgi
Wymienić chyba poduchę spod silnika ale to do weryfikacji
Pranie tapicerki i renowacja fotela kierowcy.

Ostatnio wymienione były:
klocki przód trw
Świece na ori
397.jpg

Amortyzatory
Powrót