• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

JTDm spalanie -komputer pokładowy

czarek145

Nowy
Auto
159 SW 1.9 JTDm
Witam,

Mam pytanie do użytkowników silników JTDM.
Czy w Waszych autach podczas jazdy na biegu i po puszczeniu pedału gazu komputer pokazuje jakieś chwilowe spalanie.
Z tego co się orientuję, to spalanie w takiej sytuacji powinno wynosić 0. Czy mam rację?
U mnie natomiast wskazania komputera co prawda spadają ale nigdy nie do zera. Najmniejsze jakie odnotowałem to 2l/100km.
Jak to powinno być?

Aha, nie kierujcie się tym co mam w avatarze, od kilku dni jeżdżę 147 po FL JTDm...:)

Tak właśnie wskazuje komp w alfach... Nie ciesz się też z tego co pokazuje - wypije 1-2 litry więcej.

U mnie tak samo!

Też pokazuje 2/100 natomiast przy biegu jałowym więcej, więc może wartość 2/100 jest minimalną jaką pokazuje komputer..(?)

Zawyża u mnie też

Ja mam tak samo na luzie pokazuje mi 2.0l/100 ale to jest u mnie jeszcze nic jak podrece motor to jak mam na luzie to przez jakies 5do 10s pokazuje mi jeszcze np. 9,8 9,6 9,2 i dopiero spadnie na 2.0 :mad: jakies chore

Bo prawda jest taka że po jeździe testowej w salonie nikt by tych Alf nie kupował gdyby pokazywały na kompie swoją prawdziwą zachłanność na paliwo :D

Dlatego algorytm jest typowo włoski... A włosi kłamią
JTS średnią pokazuje 8,5 a faktyczne 10,5 tj komputer + 2 litry zawsze trzeba dodać
JTDm średnią pokazuje 6,2 a faktycznie 6,7 tj + ok 0,5 litra
Podczas hamowania silnikiem powinno być chwilowe 0,0 a jest 2,0
Na biegu jałowym powinno być ok 0,6 litra a jest --,- litra

spalanie w jtdm

U mnie też pokazuje 2,0 l/km na luzie, ale tylko wtedy gdy jest rozpędzona i z górki. Inaczej pokazuje więcej. Widocznie taka uroda.

W 156 trip B kasuje się zawsze po upływie 2 godzin od ostatniego zgaszenia silnika czyli de facto za każdym razem jest to tryb dzienny. Trip A natomiast trzeba skasować ręcznie czyli może służyć do obliczania średniego spalania np od ostatniego tankowania.

W 147 oba trzeba kasować ręcznie więc jak dla mnie to bez sensu.

Amortyzatory
Powrót