• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

JTD rury turbiny

Maciek-156

Aktywny
Auto
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Może ktoś z kolegów ma namiary na twarde - nieodkształcalne rury: turbina – intercooler i intercooler kolektor ssący. Oryginalne gumowe jak trochę popracują to puchną i turbina musi je najpierw „nadmuchać” zanim da odpowiednie ciśnienie. Nie muszą być w jednym kawałku – mogą też być rury z blachy nierdzewnej ze złączkami. Szukam sklepu, producenta, sprzedawcy...

witam
mam ten sam problem, wybieram sie do MG Motorsport w Siemianowicach Śl. aby dowiedziec sie ile to bedzie kosztowalo,ale obawiam sie ze tak gwaltownych zmian cisnienia nie wytrzyma mi intercooler, w koncu ma 5lat i troszke soli go nadzarlo.
oryginalne rury maja kosmiczna cene,mysle ze dorobienie bedzie w porownywalnej cenie lub tansze.
pozdrawiam

- Rura 63 - 3 Mb.

ja z tego zrobiłem orurowanie od turbiny przez IC po kolektor ssący.. A złączki i kolanka w FeuVert czy jak to tam się pisze... Pozatym świetnie to wygląda ;)

Problemem nie jest rura aluminiowa ale złączki i kolanka

skladajac dolot z elemetow sprezystych, nie poprawimy oryginalnego dolotu,wydaje mi sie ze powinno sie tak wymodelowac rure z alu lub nierdzewki aby bylo jak naj mniej kolanek i zlaczek
pzd

W poniedziałek będę rozmawiał z chłopakiem który ma 156 1,9 jtd 16V jeżeli mi pożyczy rur oryginalnych na jeden dzionek to chłopaki poskanują wymiary i powiedzą co i za ile - pozostanie tylko wybranie materiału.
Pomysły są dwa wyginać z rury lub spawać rury z kolanami.
Aluminowe były by lżejsze ale trochę droższe, wyglądowo podobne - polerowane na połysk lub matowe jak kto woli.

mnie by odpowiadala nierdzewka,tez nozna wypolerowac a jest trwalsza,tym bardziej ze dolna rura turbo-intarcoller narazona jest zima ma ciagle spryskiwanie solanka co na pewno jej zaszkodzi, gdy bedzie wykonana z rury cienkosciennej nie bedzie wbrew pozorom az tak ciezka.
pozdrawiam

Też bym się skusił na instalację takich rur, pytanie czy w 1.9 JTD 8v są takie same jak w 16v (z tego co rozumiem wzór będzie wykonany do 16v)

Też mam 8v i raczej bym był zainteresowany:)

Ostatnia edycja:
W poniedziałek będę rozmawiał z chłopakiem który ma 156 1,9 jtd 16V jeżeli mi pożyczy rur oryginalnych na jeden dzionek to chłopaki poskanują wymiary i powiedzą co i za ile - pozostanie tylko wybranie materiału.
Pomysły są dwa wyginać z rury lub spawać rury z kolanami.
Aluminowe były by lżejsze ale trochę droższe, wyglądowo podobne - polerowane na połysk lub matowe jak kto woli.

witam
i co ?? wiadomo cos na ten temat??
jakby co to sluze swoimi rurami na wzor,interesuja mnie takze przyblizone koszty, jesli to mozliwe prosze o wiadomosc na priv

Wracając do rur to czekam na odzew Bedboysa, a i kolega Grociu ma kontakty z zakładem zajmujacym się gięciem rur i obiecał się coś dowiedzieć...

mają być z aluminum bez żadnej gumy? no ale przecież silnik drży, a intercooler nie...

Amortyzatory
Powrót