• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jtd pytanie o obroty

• Autor wątku Autor wątku vinci
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vinci

Guest
Otóż chciałem zapytać posiadaczy 147 jtd(u mnie 115 PS)jakie macie obroty przy 100km/h u mnie one wynoszą 1750 i wydaje mi sie troche mało,podejrzewam,że obrotomierz mi zaniża,bo poza tym max obroty jakie osiąga mój motorek to ok 4100 obr. I stąd moje zapytanie czy obrotomierz oszukuje czy wina leży gdzieś indziej.Dodam,że przy 2000 obr/min mam ok 118 km/h czy tak macie??

Ja osiagam 100 przy jakis 2000 obr/min,odciecie paliwa przy 5000obr/min tylko ze moj motorek to 2.4 i nie wiem czy tak samo jest w 1.9?

Co to znaczy że maksymalnie masz 4100obr/min - nie możesz ich przekroczyć? Każdy JTD ma ograniczenie do 5000obr/min

Co to znaczy że maksymalnie masz 4100obr/min - nie możesz ich przekroczyć? Każdy JTD ma ograniczenie do 5000obr/min
Tak kloego max 4100 i to na postoju jak i na biegach,ale podejrzewam właśnie,że obrotomierz oszukuje(zaniża);przy 100km/h mam ok 1700-1750obr a kloega wyżej pisał że przy 100 ma 2000 obrotów,czyli jak u mnie pokazuje max 4100,to faktycznie moge mieć coś koło 5000.U mnie przy 2000 pokzuje jakieś 118 km/h czyli chyba obrotek oszukuje??

Przecież macie różne silniki i skrzynie biegów,więc tego nie da się porównać wprost.

No właśnie najlepiej jakby wypowiedział się jakiś posiadacz 147 jtd 8v 115 KM

vinci podepnij się pod komputer i zobacz jakie obroty odczytuje komp, porównaj z obrotomierzem. Bedziesz wiedział czy obtotomierz oszukuje

Tak kloego max 4100 i to na postoju jak i na biegach,ale podejrzewam właśnie,że obrotomierz oszukuje(zaniża);przy 100km/h mam ok 1700-1750obr a kloega wyżej pisał że przy 100 ma 2000 obrotów,czyli jak u mnie pokazuje max 4100,to faktycznie moge mieć coś koło 5000.U mnie przy 2000 pokzuje jakieś 118 km/h czyli chyba obrotek oszukuje??
Tego nigdy nie sprawdza się na postoju!!! Przejedź się i na 2 biegu dociśnij gaz na maksa. Odnośnie różnic to wszystkie JTD kręca się do 5000obr/min, jak twój nie to zacznij od przepływomierza - odepnij go i się przejedź. W dalszej kolejności to cisnienie na turbinie do kontroli, egr i układ wtryku ON

Tego nigdy nie sprawdza się na postoju!!! Przejedź się i na 2 biegu dociśnij gaz na maksa. Odnośnie różnic to wszystkie JTD kręca się do 5000obr/min, jak twój nie to zacznij od przepływomierza - odepnij go i się przejedź. W dalszej kolejności to cisnienie na turbinie do kontroli, egr i układ wtryku ON
Na 2-gim biegu też ciągnie do 4100,ale tak jak mówiłem ładnie od samego dołu aż do końca,podejrzewam błąd obrotka,bo mam bardzo niskie obroty w porównaniu do innych:jesli przy 100km/h oszukje cos koło 400 obrotów to przy 4000 moze już być 800,co by sie zgadzało:4100+800=4900 obr. max,ale to tylko gdybanie.Na kompa jade w przyszlym tygodniu,bo w tym brak czasu.

to coś za mało, chyba rzeczywiście oszukuje
Za mało.....JTD 1.9 8V 115 km na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku ma pokazywać około 850 obr/min.
Jutro jak dojadę do pracy, to Ci napisze jakie mam obroty przy prędkości 100 km/h/

---------- Post dodany o godzinie 20:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:26 ----------

Kolego jeszcze dzisiaj miałem okazje sprawdzić. Przy 100 km/h mam dokładnie 2050 obr/min.
Pozdro!

Jestem raczej pewny,że oszukuje obrotomierz:wczoraj miałem okazje troche przycisnąć i przy 180 km/h było cos okolo 3100 obrotów,gps pokazywał predkość 176

Moja "stara" 156 1.9 JTD i niedawno kupiona 147 1,9JTD wskazują to samo wolne obroty ok. 850, przy 2000 obr. na 5- tym biegu 95km?godz. odcięcie ok. 5100obr.

Amortyzatory
Powrót