P
patigang
Guest
156 1,9 jtd 115 KM zaraz po odpaleniu lekkie falowanie obrotów na wolnym biegu po chwili ustaje ????
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Szukam szukam i znalazłem... no prawie. Jadąc dziś do pracy wyłączyłem nawiew i po raz pierwszy skoczyła mi temp. na 90stop ... wtedy zaczęły delikatnie falować obroty - stałem w korku - obroty powiedzmy 800-600-800 itd, włączyłem nawiew i jak ręka odjął. Alfę mam od 2 miesięcy i nie mogłem do tej pory uzyskać 90 stop. cały czas miałem troche powyżej 70stop. Gdzie szukać przyczyny - czy to będzie zabrudzony EGR, przepływomierz, filtr powietrza czy może coś innego... Mam się martwić...
deikatne (bardzo delikatne) falowanie na zimnym silniku, szczegolnie w ujemnych temp moze miec zwiazek z ladowaniem i alternatorem. po odpaleniu w aku brakuje pradu a altek chce go jak najszybciej naladowac wiec stawia obciazenie silnikowi. regulator reguluje napiecie zmieniajac obciazenie silnika i to wywoluje falowanie. sprawdzalem to z woltomierzem. jak wylaczy sie wiatla i inne odbiorniki pradu to falowanie ustaje. falowania nie ma takze na cieplym silniku i jak jest cieplo na dworze bo aku nie bierze tyle pradu i altek nie stawia takiego obciazenia. mozliwe ze to naciagana teoria ale te objawy juz nie raz mi sie sprawdzaja.