• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

jtd 8v => 16v swap czy tuning?

• Autor wątku Autor wątku knopfler
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

knopfler

Guest
:confused:Witam mam alfe 159 1,9jtd 120km 8v, wiem ze te samochody po chipie maja ok 150 ps, potem na zwiekszenie mocy pozostaje modyfikacja turbo + modyfikacja sprzęgła co razem kosztuje ok 3500 pln. zastanawiam sie czy nie lepiej dokupić silnik 1,9jtd 150 ps,16v i ten silnik w przyszłości tuningować. Mam pytanie czy swap z 1,9 jtd 8v na 1,9jtd 16v wiąże się z wymianą sprzęgła, elektryki, skrzynią biegów i komputera czy wystarczy wymienic sam silnik i bedzie chodzić i czy 1,9 jtd 150ps 16v z fiata bravo 2006r. bedzie pasowal idealnie do 159??

Swap

Przy swapie z 8v na 16 v bedziesz musial zamienic sprzeglo , i skrzynie 16v ma seryjnie 6-biegowa a 8v 5-tke. co prawda jesli walki w obu skrzyniach sa takie same da sie zrobic bez przekladania skrzyni, ale sa dwa mankamenty
1) mniejsza Vmax bo skrzynia jest krotsza
2) mozesz zmielic przekladnie jak bedziesz sie z nia za ostro obchodzil

Amortyzatory
Powrót