[GT] Jay90 - [langtitle=nt]Alfa[/langtitle] GT 1.9 JTD

• Autor wątku Autor wątku Jay90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jay90

Nowy
Auto
GT 1.9JTD 150km
Ciao a tutti!
W czerwcu tego roku, czyli jakies poltora miesiaca temu kupilem swoja pierwsza alfe (GT 1.9 jtd 150km) rok 2007.
Bede opisywal tutaj wszystkie usterki, dokonane naprawy, zmiany, wymiany itp.
Samochod kupilem od handlarza z miejscowosci Olkusz, ktory mial wiele alf gt na sprzedaz. Na poczatku nastawiony bylem na kupno gt z Q2 od tego samego sprzedajacego, ale niestety ktos mnie uprzedzil i ostatecznie z pieciu czy szesciu alf, ktore mial na placu udalo sie wybrac jedna, ktora zobaczycie na zdjeciach.
Sprowadzona z Niemiec z przebiegiem 149tys (aktualnie 151tys) czyli jakos ponad 2tys przejechalem do tej pory bez zadnych przygod i awarii.
Co zrobilem?
-Wymiana rozrzadu z pompa wody (skf)
-wymienione wszystkie filtry (mann)
-wymiana oleju (Selenia WR 5w40)
-wymienilem przednia szybe na nowa (pilkington). Poprzednia byla oryginal, ale peknieta. (Zdjecie)

Co zrobie w najblizszym czasie?
-Naprawa chlodnicy oleju poniewaz jest jakas nieszczelnosc lub pekniecie.
-wywalenie klap wirowych
-polerke zeby usunac mniejsze i wieksze ryski
-wyciagne wgniecenia, ktore powstaly od uderzen drzwiami na parkingach. Niby nic wielkiego, ale jednak mnie razi w oczy [emoji14]

Na poczatek tyle. Bede opisywal na bierzaco co dalej.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Witam ponownie po dluzszej nieobecnosci. To juz prawie rok z moją alfą bez większych napraw czy usterek. Jestem zadowolony! Przez te pare miesięcy, ktore mnie tu nie bylo zrobilem:
-usuniecie klap wirowych
-zaslepiony egr
-wymiana klamki od strony pasazera (koszt nowej 300zl)
-po przejechanych 10tys km wymiana oleju (selenia wr5w40) oraz wszystkie filtry (mann)

To co widzicie na zdjeciu to prezenty dla mojej alfy, ktore wymienie w przeciagu najblizszych paru dni.
-gorny lewy wahacz (TRW) - 170zł
-klocki na tył (FERODO)
-tarcze na tył (BREMBO) - 280zł za klocki i tarcze
-sprezyny EIBACH PRO KIT - 655zł
-zarowki h7 + w5w pod tablice (PHILLIPS) - 100zl
99d6b59769ec50b98682b490b8057855.jpg

Do uslyszenia ! Ciaao!

Ostatnia edycja:
Dawaj aktualne zdjęcie,żeby było co komentować, a nie tylko lista zakupów ;)

Ładne to GT
Czy skóry tylko na fotkach tak ładnie wyglądają (jakby nie śmigane były) czy w rzeczywistości też tak jest?

IMG_2541.jpg

Oto aktualne zdjęcie po wymianie wszystkich wyżej wymienionych części. Teraz musze jeszcze ustawić zbieżność i czekam na dwie nowe opony na przód bo już się wytarły trochę (uniroyal rainsport 3) - cena za 2szt. 600zł.
Coś jeszcze słyszę w zawieszeniu z przodu jak najadę na jakieś wzniesienie...irytuje mnie to strasznie, a nie wiem co to może być. Luzów nie ma, na stacji było sprawdzane i niby wszystko ok. Ktoś ma jakiś pomysł?
Co do skór, to w rzeczywistości też ładnie wyglądają i są w naprawdę dobrym stanie.
Pozdrawiam!

Amortyzatory
Powrót