• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

JAMEX czy EIBACH?? ma ktoś foto?

• Autor wątku Autor wątku acik666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

acik666

Guest
Witam,

Ma ktoś foto jak stoi alfa 156 na jamexach - 40 lub eibach - 30???

Pozdrawiam
Patryk

Eibach obniża ale nie są twardsze. Miałem u siebie i szczerze mówiąc lepiej mi się jeździ na oryginalnych.

JAMEX to popularne sprężyny w niemczech swego czasu.... Opinie są całkiem zachcajace, eibacha czerwonego miałem w innym samochodzie i szału nie było....

Ja mam JAMEXY -40/-40. Po założeniu okazało się, że tył siadł niżej od przodu o jakiś 1 cm. Więc okazuje się, że te sprężyny tak naprawdę obniżają -30/-40 - przynajmniej w jeśli chodzi o silnik 2.0 TS. Pewnie jak ktoś ma traktor-diesla, to obniżenie z przodu będzie -40, bo klekot-silniki są cięższe. Ja zaaplikowałem swojej Alfie gumki między zwoje sprężyn z tyłu, żeby wyrównać tył z przodem. Koszt gumek to ok. 10 zł :) W efekcie otrzymałem obniżenie -30/-30 i efekt identyczny jak na zdjęciu, które zamieścił kolega bocian.
Dodam, że JAMEXY nie są zbyt twarde. Zdecydowanie poprawiają wygląd auta, poprawiają też trakcję w zakrętach, jednak nie wpływają niekorzystnie na komfort jazdy. Są dosyć miękkie, więc jeśli ktoś szuka naprawdę sportowych sprężyn, to JAMEXY go na pewno rozczarują. Jednak dla kogoś, kto chce obniżyć auto dla walorów czysto estetycznych - to JAMEXY będą strzałem w dziesiątkę! :)

P.S. Nie chciałem tym postem urazić spalaczy bio-paliw :) Użytkownicy diesli wspierają przecież polskie rolnictwo! Rzepak rulez. Viva rzepak!

Ostatnia edycja:
nie czujemy się urażeni , my wspieramy rolników wy wspieracie mechaników i producentów panewek i pierścieni tłokowych ;)

faktycznie w dieslach czegoś takiego nie ma :lol::lol::lol::lol::lol::lol: tam światłowodem połączony jest korbowód z wałem :lol::lol::lol::lol: a zamiast pierścieni na tłokach jest wiązka lasera :lol::lol::lol::lol:

faktycznie w dieslach czegoś takiego nie ma :lol::lol::lol::lol::lol::lol: tam światłowodem połączony jest korbowód z wałem :lol::lol::lol::lol: a zamiast pierścieni na tłokach jest wiązka lasera :lol::lol::lol::lol:

Świadczy to tylko o tym ze TS jest 100 lat za murzynami. 2 takt za Trabanta więcej wytrzymuje :)

Świadczy to tylko o tym ze TS jest 100 lat za murzynami. 2 takt za Trabanta więcej wytrzymuje :)

Skoro 350tyś km na ts'a to mało, a 130tyś km do JTD to dużo to ok (bo były takie przypadki na forum że przy 130tyś ktoś miał silnik nadający się tylko do wymiany) no ale ok, skoro tak twierdzisz

A tak dla podsumowania rozpiska pierwszych 2 stron działu technicznego (tematy związane z silnikiem jego osprzętem i skrzynią - elektrykę zawias itp nie ma sensu, bo w każdym jest w zasadzie ta sama):

1.9 JTDm - Check Engine - 2005r 1.9 JTD 150 KM
2,4JTD - kłopoty z układem paliwa
2.4 JTD - wibracje paska wielorowkowego
1.9 JTD - Bulgotanie po przegazowaniu
2,5 v6 - Pytanie o katalizator
1.9 jtd - Rozsypana skrzynia
1.8 TS - Mułowaty na zimnym silniku brak ssania?1.8TS
2,4jtd - Moc wariuje?
jtd 16v - drgania silnika i kierownicy na wolnych obrotach
1.9 JTD - motor control system failure
1,9 JTD - Powyżej 3 tyś obr/min Alfa gaśnie
1.9 JTD - Silnik 156 (trzęsie silnikiem)
1.8 TS - kapanie oleju
2,4 JTD - pompa wspomagania?

jak widać na samych 2 pierwszych stronach pojawia się 11 usterek związanych z jednostką diesla, 2 ts'ami i 1 V6 - ale niech Ci będzie, diesle się nie sypią...

Myślę że temat sprężyn się wyczerpał

Ostatnia edycja:
Wolę mieć Check Engine niż motorschaden :)

Jak się trupa kupi to czy diesel czy benzyna sypać się będzie, na to siły raczej nie ma.
Dyskusja na temat jtd- tsów znowu powraca, a było o sprężynach... ;-)

a co to jest to drugie ? :P nie znam w ogóle tego pojęcia :confused:
kurczę - może ja mam ten schaden cały czas i tak jeżdżę z tym nieświadomie ? ile to kosztuje ? :P

Gratuluję bystrego umysłu.

z mojej strony była
mam ts'a i jest ok

czyli ten bystry umysł ...............

gratuluję check engine - dopiero szukam jtd więc wszystko jeszcze poznam ( chociaż "schaden" wolę nie :-) )

wystarczy żartów :-)

Ostatnia edycja:
Fajny temat :)
Ja ogólnie uważam, że diesle są fajne. Ale ich właściciele powinni podleczyć się z kompleksików, bo wystarczy napisać, że ropniak jest "beee", a już sypią się gromy ;)

To tyle w temacie... sprężyn :D

Ale macie problem. Diesle mają swoje plusy i minusy, benzyna też. A co do TS, to według wielu opini w internecie, prasie motoryzacyjnej, to marka Alfa Romeo straciła bardzo dużo, a zyskała tylko sławe awaryjności. Według mnie jeżeli system dwóch świec na cylinder, jest taki dobry to czemu inne marki go nie stosują.
A co do JTD- czyli system Common rail - w tej chwili jest bardzo uznawany na świecie i wielu producentów samochodów, przeszło na niego np JTD, HDI, DCI, CDI, TDCI, CRDI, CDTI, CTDI czy TDI. tak więc Fiat ma się czym pochwalić.
JTD ma też swoje wady.
Tak wogóle nie rozumie tej walki diesel czy benzyna. Każdy jeżdzi tym czym chce, to kwestia indywidualnych upodobań- a o gustach się nie dyskutuje. To bezsęsowna debata, która na pewno nie pomoże koledze wybrać odpowiednich sprężyn.
Proponuje piwo na zgode. Zdrowie TS-ów:beer:

zdrowie JTD JTDM i co tam jeszcze jest :-)

aha - zdrowie lpg i cng i elektryków iw ogóle ...

Amortyzatory
Powrót