• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jakie pady i pasty polerskie polecacie na początek?

SCHNNAZZI

Nowy
Auto
Fiat Tipo 2020 bianca
Jak w temacie. Zamierzam zrobić polerkę kilku autom. Jakie pady i pasty polecacie? Czytałem trochę o tym i mam juz swoje typy, ale wiadomo najlepiej dopytać się użytkownika co juz działał na czymś. Także co polecacie?

Menzerna i flexipads. Futro obowiązkowo.

Menzerna i flexipads. Futro obowiązkowo.

Mógłbyś zapodać jakieś linki albo więcej konkretów? Planuję odchamić lakier na mojej czarnej 75 - najpierw papier 2000 tam gdzie jest paskudny, a później polerka, ale kompletnie nie wiem jak to ugryźć, a przegrzebywać setki stron wątków o kosmetyce jakoś mi się nie uśmiecha. Poza tym lakieruję na nowo kilka elementów i także będzie trzeba je przejechać polerką - procedura może być ta sama? Tzn. - klar po wyschnięciu wyrównać papierkiem 2000, a później polerka chemią?

Papier 1500 na klocku, później polerka pastą np farecla, gąbka pomarańczowa a na wykończenie czarną. Na koniec jakikolwiek wosk.
Mhm, zrób tak na swojej. A potem daj fotki jak to będzie wyglądać po wyczyszczeniu zmywaczem silikonowym.

SCHNNAZZI - pytanie czy chcesz to zrobić dobrze, czy po prostu odwalić fuchę. Żeby to zrobić dobrze potrzebujesz:

Gąbki: futro/twarda, średnia, miękka finiszowa, wszystkie w dwóch rozmiarach - średnim/dużym do dużych powierzchni jak dach i małym (80mm) do detali i małych elementów. Producent: flexi, urban, albo podobny lub lepszy.
Talerze mocujące: po jednym dla każdego rozmiaru gąbek.
Ipa/zmywacz silikonowy do inspekcji lakieru po każdym przejeździe polerką
Pasty: minimum dwie, najlepiej trzy grubości. Żadna farecla. Menzerna, Scholl, albo lepsze.
Polerka powinna mieć stabilizację obrotów żeby kompensować spowolnienie wywołane dociskaniem gąbki to karoserii.

Plus trochę praktyki i dużo czytania o tym jak robić żeby zrobić a nie z*ebać.

Papier 1500 na klocku, później polerka pastą np farecla, gąbka pomarańczowa a na wykończenie czarną. Na koniec jakikolwiek wosk.
Tak to się robiło 20 lat temu kolego ;)

Jak przedmówcy - trzy twardości gąbek w dwóch rozmiarach (3M, Sholl, LakeCountry, Flexipads) ~6x25,00 zł, pasty o trzech gradacjach (Menzerna, Poorboys, Sholl, 3M, Nielsen) ~3x40,00 zł. Na Alfowskich lakierach można poradzić sobie bez futra.
Do tego jakiś cleaner (~50,00zł), IPA/zmywacz silikonowy (~15,00zł) oraz wosk (FinishKare Hi-Temp sampler na przykład - ~20,00 zł).
Maszyna z regulacją obrotów (najtańsze a polecane to K2 i Graphite - ok. ~300,00 zł).
Pooglądać trochę filmiki na YT lub poradnik na forum KA i do roboty.

Ostatnia edycja:
Wniosek - jeśli autodetailing to nie twoje hobby - oddaj komuś do zrobienia. Wyjdzie taniej i lepiej.

Sznapi, ale ty chcesz otwierac firme detailingowa z tego co pisales, wiec musisz kupic maszyne z gornej polki....

No i ubezpieczenie kup...bo jak umiesz polerowac tak jak mysle to klienci beda zadowoleni ;)

Sznapi, ale ty chcesz otwierac firme detailingowa z tego co pisales, wiec musisz kupic maszyne z gornej polki....

No i ubezpieczenie kup...bo jak umiesz polerowac tak jak mysle to klienci beda zadowoleni ;)
Wrzuć na luz człowieku bo robisz sie nudny. Drugi ku@wa omron wielcy cfaniacy forumowi.

Chcialem wiedziec na czym koledzy pracuja. Ja mam swoje typy ale warto poznac inne produkty i opinie innych. Wszedzie jad i docinki.

To tak z innej beczki - na jeden nie za wielkich rozmiarow samochód ile potrzeba past polerskich? Wystarczy z każdego rodzaju po 250ml jak w zestawach menzerny? Czy moze w zupełności wystarcza testery z poorboys? Mam do przejechania co najmniej maskę, dach, klapę bagażnika i błotniki do pierwszego przetłoczenia ;-)

Kup po 250ml. Nawet jak Ci zostanie to pewnie nie będziesz miał problemów z odsprzedaniem.

Takie butelki po 250ml wystarczą na pewno, jeszcze zostanie. Doświadczonemu człowiekowi zestaw past po 250ml starczy spokojnie na dwa auta klasy D, początkującemu na półtora.

Testery PB wystarczą.

250 ml Menzerny to spokojnie 3-4 auta kompaktowe.
Dobrze cenowo wychodzą pasty Nielsen F1-F3-F10 (500ml) są w cenie Menzerny 250 ml.

Testery PB wystarczą.

250 ml Menzerny to spokojnie 3-4 auta kompaktowe.
Dobrze cenowo wychodzą pasty Nielsen F1-F3-F10 (500ml) są w cenie Menzerny 250 ml.

Super! Po wypłacie kupię sobie f3 i f10, jakich padów do tego szukać? Flexipads, czy jest coś w lepszej cenie? Prawdopodobnie poprzestanę na poprawce tylko swojego wozu, więc nie ma co szaleć ze sprzętem :P

/edit:

Aha, pomiędzy kolejnymi etapami polerki czym przemyć polerowane miejsce? Jakiś specjalny zmywacz, czy wystarczy benzyna ekstrakcyjna np.?

Ostatnia edycja:
Super! Po wypłacie kupię sobie f3 i f10, jakich padów do tego szukać? Flexipads, czy jest coś w lepszej cenie? Prawdopodobnie poprzestanę na poprawce tylko swojego wozu, więc nie ma co szaleć ze sprzętem :P

/edit:

Aha, pomiędzy kolejnymi etapami polerki czym przemyć polerowane miejsce? Jakiś specjalny zmywacz, czy wystarczy benzyna ekstrakcyjna np.?

IPA lub zmywacz silikonowy

Wysłane z mojego GT-P1000

Artih jak Nielsen f1 ma się do menzy 400 , wiesz może ? Ogólnie jak wypadają pasty Nielsena nw tle menzerny , warto w nie zainwestować?

Artih jak Nielsen f1 ma się do menzy 400 , wiesz może ? Ogólnie jak wypadają pasty Nielsena nw tle menzerny , warto w nie zainwestować?

Moim zdaniem nie warto, miałem z nimi do czynienia i dużo więcej się nimi namęczyć w jako takim wprowadzeniu. Według mnie nie umywa się do menzerny, ale to moje zdanie. Menzerne mam już tak opanowana że szkoda kombinować.

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

Amortyzatory
Powrót