• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Jakie opony???

• Autor wątku Autor wątku Godi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Godi

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Witam wszystkich. Mam pytanko do posiadaczy AR 146:) Nabylem ostatnio takie autko na sportowym zawieszeniu(jest dosc niska jak na poskie drogi);) i kupilem do niej alumki 16:http://moto.allegro.pl/item853555180_d288_mb_16_4x98_fiat_alfa_nowe_felgi_rant.html. chce kupic do tego opony 205/45r16 bo wyzsze raczej nei wejda . Czy ktos moze wie czy w ogole mi sie zmieszcza do tego zawieszenia( pytam osob ktore tez mialy taki problem)Boje sie ze bede miec trudnosci ze skretem zeby opona nie zaczepiala o zderzak. Pozdrowienia

Ale o sportowym zawieszeniu w sensie? Ma glebę? Jak dużą?
Kolega DeeS ma 145 na 16" alu Zender i oponki 205/40 i ledwo mu wchodzą... I do tego ma zawieche bodajże Bilstein - 30mm, ale nie pamiętam dokładnie... Jak masz plastokowe dokładki progów to może nie wejść przez to, bo one ciut oidstają od zwykłych progów... 205/45 R16 na 80% będą za duże... Niestety, ale jak chcesz 16'stki to trzeba dobre oponki profil 40... Takie życie :) No chyba, że pobawisz się nadkolami..

Z tym zawieszeniem to dokladnie Ci nie powiem jakiej jest firmy bo nie sprawdzalem ale z tego co piszesz to faktycznie moge miec problem i to duzy. Nakladki na progi mam a wiec to juz jest jeden minus.Z tymi oponkami tez troszke lipa bo szukalem takich i bardzo malo ich jest(poprostu sa nietypowe) a poza tym nasze drogi + taki profil = :( kazdy wie o co chodzi. Pozdro

Ja na lato wkładam O.Z.'ki 16" plus 205/40 R16 Yokohama Parada... Dla mnie to są jedyne opony, w jakie warto inwestować większą kasę, a na sezon dość tanieją, można za 320zł za szt. kupić nawet, choć 350zł to zazwyczaj z rabatami stoją...

A tak jak piszesz, taki profil i nasze drogi może przysporzyć kłopotów, ale coś za coś :) Jak chcesz 16'stki bez większych przeróbek i wygląd niecodzienny to musi boleć każda dziura :) Miłego polowania na oponki, pochwal się potem, jak wygląda całość, choć dość dziwnie podchodzisz do tematu, skoro najpierw zamawiasz felgi a potem dopiero się orientujesz, co Ci wejdzie do auta..

GrzesiuZar dzieki za pomoc no i jakos tak wyszlo z tymi alumkami;) Napewno sie odezwe jak juz zloze wszystko w calosc. POzdrowionka

Ja się dołaczę bo miałem 16" przez chwile i teraz zakładam 17" i opona na 16" jeśli powinieneś mieć 195/55/15 jak większość 145/146 to odpowiednikiem jest 205/45/16 a na 17" 205/40/17. Mając 205/45/16 musisz uważać na ET felgi bo jak ma większe niż 35 to będzie obcierać o błotnik :( i trzeba mały tuning z zaginaniem rantu zrobić :P
Jak kupiłem swoją 146 to miałem 195/50/15 i przez to mi strasznie nisko stała.
Tu masz kalkulator do opon:
http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator,-,dobor,rozmiaru,opon,204.html

Na 16'' bez problemu wchodzą 215/40. Kolega tomekk miał chyba założone na 16ki 205/45 i też nie było problemów. Oczywiście mowa o zenderach dedykowanych do tego modelu, nie wiem jak na innych felgach to wyglada.
Pozatym tak jak mówią poprzednicy, przygotuj sie na wypadanie plomb z zębów;)

Ostatnia edycja:
Dzieki bardzo chlopacy za rozwiazanie problemu(przynajmniej mam taka nadzieje) Kupilem Alfe na 195/55/15 ale na wiekszych "koleinach" byly problemy a wiec moze byc ciezko z profilem "45" W nowych alumach mam ET 37 a wiec pewnie bedzie problem z blotnikiem ale kombinuje gdzies pozyczyc oponki z profilem 45 i zalozyc zobaczyc co z tego wyjdzie;) Oby sie udalo bo na profilu 40 nie usmiecha mi sie jezdzic a zeby teraz drogie ;)Pozdro

Amortyzatory
Powrót