Jakie opony na zimę

• Autor wątku Autor wątku camratka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam
jezdzilem kiedys na GY UG, teraz mam Dunlop Winter Sport 3 D195/65/15,róznica jest kolosalna na korzysc Dunlopa.
co do rozmiaru...cóż,tez bym wolał na 18", ale tam gdzie mieszkam nie da rady,
pozdrawiam

polecam:
-Goodyear UltraGrip 7+
-Continental WinterContact TS830
-Pirelli Winter 190 Snowcontrol
-Michelin Alpin A3
-Vredestein Snowtrac 3
-Nokian WR G2
oczywiscie w rozsądnym rozmiarze 205/55R16

no właśnie - pozwolę się włączyć do dyskusji - a w zasadzie pozadawać pytania - też wyczytałem w instrukcji 195/60R15, ale kolega mechanik też powiedział żeby zakładać spokojnie 185/65R15.
pytanie moje dotyczy natomiast raczej felg - o jakich oznaczeniach mają być, żeby pasowały ? rozstaw dziur? osadzenie? czy jak tam się to nazywa (przepraszam jeśli źle coś napisałem)
czy wszystkie felgi z AR będą pasować?
czy jest np. tak jak w fordach, że felgi z mondeo nie pasują już do focusa, i vice versa.

przypominam, że chodzi mi o felgi do giulii GT

Zgadzam się to fabryczne rekomendacje. Ja mam 195/65/15 GY UG GW3 są OK. Ale gdybym teraz miała kupować to tylko michelin. Większe na zimę? Chyba nie zdecydowałabym się.

185/65/15 - są rekomendowane do AR156, a nie do GT. Ja nie lubię kombinacji, więc wolę rekomendowany rozmiar przez producenta, ale wybór należy do Ciebie.

no widzisz , i masz złe hehe

oczywiście że powinno być 195/60/15 a nie 195/65/15 - jakbyś miała cień pojęcia jak się dobiera zamienniki opon to wiedziałabyś też że 185/65/15 są bardziej odpowiednie z dwojga niededykowanych

A i tu się mylisz mam dobre :), bo wybierałam zgodnie z instrukcją i Ty o tym wiesz...bo dzwoniłam do Ciebie w tej sprawie. Nie zauważyłam, że jest 65. Powinno być oczywiście 60, w tym względzie masz rację.

A ja oczywiście w żadnym względzie racji nie mam, takie życie...

Amortyzatory
Powrót