• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Jakie ciśnienie oleju ???????

75andrew155

Administrator ds. moderatorów
Auto
155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V
Mam pytanie , jakie powinno byc ciśnienie oleju w silniku benzynowym Alfa Romeo 75 ?? , czy jest coś takiego jak zawór upustowy ciśnienia oleju w pompie ?? . Wskazanie oleju w mojej 75-ce pokazuje prawie full dopiero po rozgrzaniu pokazuje połowę skali na wolnych obrotach , przy dodawaniu gazu rośnie równo z gazem prawie do końca skali. Czy tak powinno byc ??

zawor jest a pewny jestes ze to nie czujnik zwariowal?

podaj mi silnik i rok prod.to ci podam wartosci cisnienia

Alfa Romeo 75 1.8 Turbo America z 1990 roku. Doświadczony mechanik powiedział że czujnik jak by szfankował zaniżałby ciśnienie bo takie spotykał usterki z czujnikami ciśnienia oleju i to by na chłopski rozum się zgadzało

3.5 do 5 jest jeszcze mozliwosc ze masz zatkany filtr oleju a on sam nie jest wyposazony w zawor .to wszystko lepiej sprawdzic manometrem ja tam tym czujnikom nie wierze

Skłaniam sie ku opcji usterki zaworu upustowego oleju w pompie , często miałem problemy z nieszczelnym silnikiem i nawet olej w układzie chłodzenia to chyba skutek za dużego ciśnienia oleju ale w tej sytuacji najczęściej rozrywa filtr oleju u mnie tego jeszcze nie było :lol:

Powiedz mi czy masz chłodnice oleju?
cisnienia na zimnym wydaje sie za wysokie ale z drógiej strony bez chłodnicy jest wyzsze niz v6 z chłodnicą oleju

Tak silnik w 75 turbo posiada chłodnicę olejową

to może byc w tolerancji - jesli nie spada poniżej 2 barów na wolnych obrotach to powinno byc oki
dla pewnosci wymieniłbym olej i filtr na nowy i bedziesz miał pełaen obraz sytuacji!

Ja wszystko wymieniłem w tym samochodzie , ciśnienie oleju wskazuje tak jak przed wymianą oleju

a wiec na pewno filtr jest drożny ,wiec moze to byc przekłamanie wskażnika- podepnij manometr olejowy- powinien byc w miescu czujnika cisnieni - najlepiej lum na trójniku przy chłodnicy oleju na chłodnicy moze byc nizsze o ok. 0.5 bara

75andrew155 napisał:
Mam pytanie , jakie powinno byc ciśnienie oleju w silniku benzynowym Alfa Romeo 75 ?? , czy jest coś takiego jak zawór upustowy ciśnienia oleju w pompie ?? . Wskazanie oleju w mojej 75-ce pokazuje prawie full dopiero po rozgrzaniu pokazuje połowę skali na wolnych obrotach , przy dodawaniu gazu rośnie równo z gazem prawie do końca skali. Czy tak powinno byc ??

Mowisz o wskazniku na desce? Jakis czas temu pytalem obcykanych w 75tkach i twierdzili, zeby nie zawracac sobie nim glowy, bo jego wskazania maja na ogol niewiele wspolnego z rzeczywistoscia. Najlepiej bylo by zweryfikowac podpinajac w miejscu czujnika lampki zewnetrzny manometr, jak pokaze na wolnych przy porzadnie rozgrzanym oleju pow. 0,5-0,6 bar to chyba nie ma sie czym przejmowac.

Amortyzatory
Powrót