• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] Jaki olej ze średniej półki do TSa?

• Autor wątku Autor wątku crazybiczes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crazybiczes

Guest
Witam kolegów..
Czy mozecie podzielić sie informacjami dotyczącymi oleju ktorymi częstujecie swoje auta.
Przedemną wymiana tej cieczy oleistej.
Co polecacie z średniej półki ? Nie ukrywam ze moja sytauacja finansowa nie jest wymarzona i musze stanowczo ograniczać wszystkie swoje wydatki ,tak wiec SELENIA odpada.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Akurat w mojej GtV mam Selenie 10W40 AR (przebieg 105 tys mil czyli jakies 169 tys km).

W poprzedniej 156 1.8 TS uzywalem Mobila 1 5W50 ale ona na tym jezdzila od nowosci (kupilem z przebiegiem ok 109 tys i sprzedalem po 14 miesiacach z przebiegiem 150tys).

W pierwszej 156 1.8 TS kupilem zalana Castrolem 0W30 (wielkie g...), zmienilem na Magnetec'a 10W40 (tez taki sobie, wymienilem po 3tys km), ostatecznie skonczylo sie na Seleni 10W40.

Castrola nie polece. Mobila 1 5W50 po 10W40 tez nie wlewaj. Zostaje Ci dowolny 10W40 ale wymiana co 7tys km.

Pozdrawiam
Klaudiusz

Brak płynności finansowej przy 3.0V6 też kiedyś przeżyłem.
Co Ci doradzić, ja kiedyś szukałem jakichś testów/porównań
olei różnch producentów i okazało się że nie ma czegoś takiego.
Są oznaczenia jakościowe, informacje że oleje spełniają daną normę/wymogi.
Poświęciłem kilka h na porównanie Mobila, Castrola i Lotos'a i okazało
się że na papierze Lotos nie odbiega od konkurencji.
Nawet do Mercedesów polecają. Skoro i tak wymieniasz co 7.000-10.000km
to nie znajdziesz tańszego pełnego syntetyka. No i naszą gospodarkę wesprzesz ;)

Motul półsyntetyk polecam szczególnie 15W50 cena jest OK za 5litrów 140-160 zł

Mi koledzy z forum doradzili Motula półsyntetyk. I kupiłem Motul Synergie 6100+ 10W40 za 100zł na allegro w opakowaniu 5litrów :)

crazybiczes napisał:
Co polecacie z średniej półki ? Nie ukrywam ze moja sytauacja finansowa nie jest wymarzona i musze stanowczo ograniczać wszystkie swoje wydatki
Mogę to zrozumieć tylko żeby to oszczędzanie nie zakończyło się totalną wtopą.
Czasami warto wydać tę kilka paczek więcej.
Ale jak już musisz to proponuję półsyntetyk 10W40 Orlen Platinum.

Siafal89 napisał:
Mi koledzy z forum doradzili Motula półsyntetyk. I kupiłem Motul Synergie 6100+ 10W40 za 100zł na allegro w opakowaniu 5litrów :)
Za głupiego castrola 0w40 płaciłem przeszło 150zł ;) Cała wymiana kosztowała mnie 400zł, z filtrami powietrza i oleju. Moim zdaniem lepiej odrobinę poczekac (aż kryzys minie, przecież lepkości nie straci z dnia na dzień) i kupic lepszy olej niż lac byle co.

kmito napisał:
Ale w twoim przypadku 100zł za 5l to trochę podejrzana cena.

kupowałem na allegro od zaufanej firmy z Wrocławia. Mam nadzieję, że jest to Motul. Może to dziwne, ale na poprzednim oleju który wlałem (przejechałem na nim 300km) samochód potrafił zakopcić. Na Motulu już jakiś czas jeżdżę i nie ma nawet dymka

cóż... jeśli mówisz o oszczędności rzędu 30-50zł na jakieś... 10m-cy (załóżmy, że w tym czasie pokonasz ok 8k km) to kup najtańszy syntetyk.. ale POMYŚL... może lepiej dołożyć te 40zł i kupić coś lepszego?
Przecież to nie jest wydatek, który uskuteczniać musisz powiedzmy co tydzień (jak paliwo).
Ewentualnie złotym środkiem (który jak najbardziej polecam) może być półsyntetyk Valvoline long life 10w40... za 5L zapłacisz jakieś 90-100zł... a to naprawdę dobry olej.
Mój ojciec już od kilku lat wlewa go do swojego auta i wszystko jest super.
Ja sam zalewam nim moją gtv i też nie narzekam:)

Jaki olej lejecie do 2.0 V6 TB ?

Obecnie u mnie w silniku jest Mobil półsyntetyk, ale myślę nad zmianą na coś innego tylko nie wiem co :-/ coś typowo do silników z turbo ?

Jeżdze obecnie rok na Selenii 20K 10W40 i Gtv nie brała mi wogóle oleju ale teraz zdecyduje się chyba na Motol 6100 bo dużo osób poleca i ma dobrą cene :)

Siema koledzy musze odświeżyć posta.
Odrobinę zaniedbałem moją sucz. Musze zająć sie jej kosmetyka = )
Mam na myśli wymianę w końcu tego oleju i filtrów. Zasadniczo kwestię odpowiedniego płynu mamy już rozstrzygniętą ale co w związku z filtrami.
Jakieś doświadczenie w tej dziedzinie ?

pozdr i
thanks za wcześniejsze wypowiedzi =)

Siema koledzy musze odświeżyć posta.
Odrobinę zaniedbałem moją sucz. Musze zająć sie jej kosmetyka = )
Mam na myśli wymianę w końcu tego oleju i filtrów. Zasadniczo kwestię odpowiedniego płynu mamy już rozstrzygniętą ale co w związku z filtrami.
Jakieś doświadczenie w tej dziedzinie ?

pozdr i
thanks za wcześniejsze wypowiedzi =)

Filtry czy oleju czy powietrza polecam Ci firmy Mann, używałem ich w poprzednich autach, mają przystępną cene i na pewno b.dobrą jakosc, dziś własnie takie kupiłem do mojej Gtv :)

ale co w związku z filtrami.

co do filtra oleju to do siebie zawsze zakładam Champion`a (nie ufam filtronowi) a filtr powietrza kupiłem K&N i od jakiegoś czasu zamiast wymieniać to go "piorę" ;) (nie dosłownie tylko specjalnymi środkami też marki K&N.. wkładka do seryjnej puszki wytrzymuje 1000000km więc innych już nie sprawdze w tym samochodzie)

polecam to rozwiązanie ..

Amortyzatory
Powrót