jaka powinna być procedura w celu sprawdzenia cewek W.N podczas pracy silnika TS.

bubu321

Nowy
Auto
G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF
- jak wiadomo silnik 156 TS , czyli tzw. CF2, na połączenia cewki zapłonowej idące na dwie świece, świeca zapłonowa ( gruba, czyli ta co jest pod cewką W.N. ) oraz świeca dopalająca ( cienka, połączona kablem i fajką ).
- przekłada się to na połączenia idące z
1 cylindra na świecę dopalającą 4 cylindra.
2 cylindra na świecę dopalającą 3 cylindra.
3 cylindra na świecę dopalającą 2 cylindra.
4 cylindra na świecę dopalającą 1 cylindra.
- rozkład energii wynosi 70 % na świecy zapłonowej oraz 30 % na świecy dopalającej.
- dzisiaj podczas testowania cewek W.N zaobserwowałem na aucie kolegi oraz moim dziwną sprawę.
- odłączenie zasilania cewki W.N na cylindze:
1. - nierówna praca samochodu, po podłączeniu zwieksza obroty.
2. - nierówna praca samochodu, po podłączeniu zwieksza obroty.
3. nie ma żadnego efektu.
4. nie ma żadnego efektu.
- odłączenie zasilania 3 i 4 cylindra jednocześnie, auto dalej pracuje.
- nie testowałem odłączenia kolejnej cewki, bo się trochę ztremowałem że mamy samozapłon.
- powtórzone testy na moim samochodzie dały taki sam efekt.
- czy to jest poprawne zachowanie, czy tak można lub nie sprawdzać jakośc cewek W.N.
- nadmieniam że jeden i drugi samochód mają podobne przebiegi oraz stan techniczny jest dobry, nie ma żadnych bledów.
- jeden model to 1.8 TS, drugi 2.0 TS.

-

- jak wiadomo silnik 156 TS , czyli tzw. CF2, na połączenia cewki zapłonowej idące na dwie świece, świeca zapłonowa ( gruba, czyli ta co jest pod cewką W.N. ) oraz świeca dopalająca ( cienka, połączona kablem i fajką ).
-

Witam.
Nie do końca jest tak jak napisałeś wyżej, przynajmniej w przypadku mojego samochodu 1.8 TS... "gruba" świeca nie na wszystkich cylindrach jest bezpośrednio pod cewką...

Jeśli dobrze pamiętam to na pierwszym i drugim cylindrze ( idąc od strony rozrządu) "gruba" świeca jest bezpośrednio pod cewkami a na trzecim i czwartym cylindrze "gruba" świeca zasilana jest kablem i fajką a "cienka" świeca jest bezpośrednio pod cewką.

Czyli wnioskować można że nie zawsze "cienka" świeca jest świecą dopalającą...
Sprawdźcie sami i poprawcie mnie jeśli się mylę...

Pozdrawiam.

Też się chętnię dołączę do testów, ale jest problem.. u mnie wygląda to tak:

- przekłada się to na połączenia idące z
1 cylindra na świecę dopalającą 1 cylindra.
2 cylindra na świecę dopalającą 2 cylindra.
3 cylindra na świecę dopalającą 3 cylindra.
4 cylindra na świecę dopalającą 4 cylindra.

To co mam sprawdzić u siebie?:)

@minciu
- niestety chyba tego nie ma w modelach z CF3.
- ja opisałem model CF2.

@kallimaster
- dzięki za zwrócenie uwagi, świece są w takiej kolejności wkręcane do korpusu.
- zasilane impulsem W.N. to tak jak opisałeś.
- dziwne w tym całym schemacie jest to , ze na świece grube w 1, 2 cylindrze idą impulsy + z cewki W.N.
- i dla tej polaryzacji była zbudowana świeca z odpowiednim rozkładem elektrod i materaiałów.
- zaś na cylindrze 3, 4 na swiece grube idą impulsy -.
- wg. teorii powinno to powodować szybszą migrację elektrody, jej szybsze zużywanie.
- być może takie właśnie połączenie powoduje opisane wyżej zachowanie się silnika po odłączeniu sterowania od cewki.
- należy poczekać aż ktoś z silnikiem CF2, sprawdzi u siebie ten problem.
- odłączyłem dodatkowe świece, silnik pozostał na świecach bezpośrednio połączonych z cewkami.
- kolejno było odłaczane zasilanie od cewki 1,2,3,4, sonda lambda reaguje w ten sposób że pokazuje 0 V, brak
podgrzania lub sklad mieszanki poza zakresem pomiaru. ( to te oznaczenia na zrzucie, 1, 2, 3 ,4 ).
- także parametr lambda regulation row 1, taka mała analiza spalin, pokazuje od razu 1.05, poza zakresem.
--

--

--

Ostatnia edycja:
Witam.
bubu321 mam pytanie odnośnie tego właśnie układu zapłonowego...
Chodzi mi o to w których modelach alfy 156 jest układ CF2 a w których CF3 ?
Jest to zależne od roku produkcji samochodu ? CF3 jest nowsze ?
Rozumiem że w CF3 świeca główna "gruba" i świeca dopalająca "cienka" jest podłączona pod tą samą cewkę zapłonową.

Pozdrawiam.

- od X.2000 roku alfa zmieniła model na CF3.
- zmiany nie tylkow cewkach ale ECU, sondy, ......

Amortyzatory
Powrót