Jaką macie temperature w takim upale jak dzis? (klima, korki)

RogerIZ28

Nowy
Auto
Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI
Witam
Dzis po jezdzie stałem w korku jakies 15 minut na słońcu - temperatura silnika ciągle ok 120st - włączona klima, na dworze upał
dodam ze wymieniałem z 4 miesiace temu termostat, czujnik, płyn

Czy taka temperatura jest normalna w takich warunkach? bo zaczynam się niepokoić.

...moja Bella tez sie w korkach bardzo szybko nagrzewa ale gora do 90 C . 120 C. to chyba juz lekka przesada ,ale i tak masz nerwy ze stali bo ja to bym zgasil silnik jak by mi sie tak zagrzal...;]. Mialem kiedys Audi A3 ktora tez lubila sie grzac i to nawet podczas normalnej jezdy po expresowce. Po trzech uszczelkach i kompletnej glowicy poszla na zlom....

moja bella w takie dni to osiaga temp max 90 stopni, dzis po kilku minutach stania to miala 80 stopni wiec chyba nie jest zle....

Kolego przy 120 st już by ci para buchala jak z parowozu ,a mi się wydaje że twoj wskażnik kabinowy klamie (o ok. 30 st)

moja 166 czy w korku czy przy 200km/h nie przekracza 90 stopni (na zegarze oczywiście)

Witam
... temperatura silnika ciągle ok 120st - ...dodam ze wymieniałem z 4 miesiace temu termostat, czujnik, płyn

....
Założyłeś zamiennik termostatu produkcji firmy Vernet? - zazwyczaj BVernet utrzymuje wyższą temperaturę niż fabryczny Behr. Pompę wody wymieniałeś razem z rozrządem? - brak obiegu to właśnie duża temperatura. Chlodnica cała czy przegnita? - sprawdź lamelki w dolnej części

Ja też mam zamiennik termostatu z tym, że czujnik mam od starego termostatu, bo ten który był w zamienniku firmy EPS powodował skakanie wskazówki. Na starym czujnik temp dobija do 80 podczas normalnej jazdy, a w stresie nigdy mi nie przekroczyła 100 jeszce, 95 max. 120 stopni to chyba troche zbyt duzo, może wentylator na chłodnicy nie działa poprawnie?

Wiatrak włącza się jak wskazówka jest mniejwiecej na hmm na oko - troche poniżej 110st, ale chodzi dosc krotko tak schlodzi do około 98:) st i się wyłącza...

Maciek-156 - wymieniłem razem z rozrządem oczywiście pompę
kasbak - jestes pewnien ze przy 120 sie juz gotuje? wydaje mi się że te płyny po to są robione aby własnie podwyższyć granicę wrzenia.

HELP ME!!

Termostat masz jakiej firmy? Czujnik temperatury stary czy był razem z termostatem? I w jakim stanie masz chłodnicę? Nie chcę cię martwić ale to może też być UPG...

Czujnik tez wymieniałem, co to jest UPG? a termostat EPS - ta sama połka co VERNET, a powiedz mi czy może być tak że termostat jest w stanie posrednim (półotwarty) ? bo jednak troche pomaga jak sie wiatrak załączy się ale jak już się wyłączy to zwykła jazda która zazwyczaj dosc dobrze powoduje schłodzenie to u mnie raczej poprostu utrzymuje temperature.

mam też takie pytanie - do jakiej temperatury musi się obnizyc temp aby wyłączył się wiatrak? bo nie wiem czy nie dzieje się to zbyt szybko.

Ostatnia edycja:
UPG-uszczelka pod głowicą...

Ja też zauważyłem,że jazda z włączoną klimatyzacją podnosi temp. silnika (u mnie do ok 95-100'C) Gdzieś czytałem,że to normalne (pod warunkiem,że temperatura nie skacze wyżej) bo klimatyzacja generuje jednak jakieś obciążenia dla silnika..

Ostatnia edycja:
U mnie dziś podchodziło pod 90C, więc wszystko oki:), natomiast w czasie chłodów oscylowało koło 70C

ale czy jesli to była by uszczelka pod głowicą to nie powinno ubywać duzo cieczy chłodzącej? i kwestia ile ubytku na kazde 10000KM to norma

Nie zawsze ubytek płynu chłodzącego to uszczelka . U mnie też po troszku ubywa płynu ale nie potrafię namierzyć miejsca wycieku . A mam pewność że wycieka tylko nie wiem gdzie , musi natychmiast parować - na ziemię nic nie leci - czasami czuć tylko po podniesieniu maski "zapach parującego płynu" - ubytek niewielki 1 litr na 10 tyś km .Podejrzewam że któraś obejma nie trzyma po wymianie chłodnicy.

u mnie dzis skoczylo max do 95st oczywiscie wg wskaznika bez klimy, wczesniej jechalem z klima bylo ok 80st ale mam walniety termostat

Ostatnia edycja:
Witam w mojej AR 166 2,4 JTD zawsze jest temperatura 90 stopni bez wzgledu czy jade z wlaczona klima czy bez i czy jest upal czy chlodniej zawsze pokazuje 90 stopni.

Większość pisze jaką ma temperaturę na wskaźniku a mało kto czy to wskazanie przy włączonej klimie czy bez. A to może być róźniaca. Parownik klimatyzacji (chlodnica) umieszczony jest obok chlodnicy cieczy chlodzacej. Wiec dodatkowo zwieksza temperature silnika. No i obciążenie na pasku urzadzeń pomocniczych też się zwiększa. Wazne jest sprawne dzialanie wentylatora przy dzialajacej klimatyzacji.

Postanowiłem sprawdzic auto teraz, o godzinie 23:30 - temperatura u Mnie 7st
i tak:
termostat raczej dobrze działą - osiąga 90st to widać że wtedy otwiera bo temp. spada do 70st, potem się podnosi, dopuki jezdze jest oka.
zatrzymałem się na poboczu (klima tym razem wyłączona) obroty ok 2500 - aby szybciej się zagrzał
osiąga temperaturke około 100st i załącza się wiatrak, ale niestety nie daje rady osiągnąc juz 90st, jeżdzę i tez nic - ciągle około 100st. Jak już się zagrzeje to nie potrafi wystudzic, a ciepło teraz nie ma - 7st u Mnie na dworze.
Stąd wiem że usterki tej wczesniej napewno nie było, bo nie w takie temp. jezdziłem wczesniej, tydzien temu nawet było 2x tyle niz owe 7 dzisiejszej nocy i wtedy nie zauwazyłem takiego problemu
:(

witam!!!u mnie sprawa wygląda tak...
jak jeżdżę bez klimy wskazówka oscyluje w okolicach 90 st. stanę chwilę w korku i jak jest około 95 st. załącza się wentylator,pochodzi kilka minut i się wyłącza.:D

z klimą temperatura jest nieco wyższa dochodzi do 95 st. oczywiście wentylator chodzi cały czas gdyż obciążenie silnika się zwiększa oraz wzrasta temperatura chłodnicy od klimatyzacji.:rolleyes:

jak stoję w korku dochodzi do stówki.ale jescze nigdy nie dopuścilem do tego żeby wskazówka przekroczyła 100 st.
jak widzę że dochodzi do tego punktu wyłączam klimatyzację.

żeby zwiększyć efektywność klimatyzowania włączam obieg zamknięty.

dodam że kilka miesięcy temu wymieniłem termostat na nowy i oryginalny.:dance3:

pozdrawiam!!!

Amortyzatory
Powrót