• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jaka instalacja do Alfy Romeo 147 1,6 120KM

• Autor wątku Autor wątku Ether
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ether

Guest
Witam
Kolejna czesc moich dylematow na temat wyboru autka i mysle ciagle czy diesel czy benzyna (tu raczej na bank z gazem bedzie).
Mozecie mnie troszke rozjasnic i powiedziec mi ile wynosi koszt dobre instalacji LPG do tego autka i do tego silnika. I gdzie warto taką instalację założyć - chodzi mi o dolnyslask - Legnica - Wrocław i okolice.
I czy nie ma problemow z gazem i z tym silnikiem.
A takze kolejne pytanie - bo nigdy na gazie niejezdzilem a nawet w samochodzie z gazem nie bylem, wiec jestem zielony w tym... Czy majac ta instalacje to auto sie uruchamia na benzynie, a potem po jakims czasie przelacza na gaz, czy tez uruchamia się na gazie?
I jak to wyglada z miejscem w bagazniku? Czy jest butla na gaz instalowana w miejscu kola zapasowego czy w bagazniku? I czy duzo miejsca zabiera? Bo bagaznik i tak jest maly w tym modelu a bylby jeszcze mniejszy...
Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

I przepraszam za chaotyczny post ale pisany jest na bardzo szybko
141.jpg

pzdr

Poczytaj na forum.

Zasadniczo uruchomienie auta jest na benzynie. Butlę możesz zmieścić w miejsce koła zapasowego, ale Ci za duża nie wejdzie (mi weszła 41l czyli 80% napełniania = ok. 32,5l wchodzi). Koło wyrzuciłem, bo uznałem za niepotrzebne.

I czy nie ma problemow z gazem i z tym silnikiem.

Temat rzeka w którym rzadko kto ma coś mądrego do powiedzenia.

Znajdziesz takich co to kilkaset tysięcy km przejechali bez problemów, a znajdziesz i takich co po kilku tys remontowali silnik, albo auto (mimo prób wielu "fachowców") "nie chciało" normalnie jeździć na gazie.

Cena instalacji zależy głownie od wybranej firmy i ilości cylindrów. Jeśli chcesz sekwencję do jakiegoś TSa, to zmieścisz sie między 2000-3000zl. Jeśli natomiast chcesz do V6 to musisz liczyć około 2500-3500zl.

Co do rozruchu auta, to z Twojej strony wygląda to tak: wsiadasz, zapinasz pasy, przekręcasz kluczyk i jedziesz. Wybór źródła zasilania PB/LPG leży już w gestii sterownika gazu. Oczywiście możesz wymusić też guzikiem wybrane paliwo:)

A co do wyboru diesel czy iskrzak, to już sprawa indywidualna. Jeśli wybierzesz benzyniaka to wydatek na LPG trzeba doliczyć. Jeśli natomiast Diesla, to Chip-Tuning będzie pewnie nieunikniony ;]

ps. szukaj alfy z motorem 2.0 jeśli chcesz jeździć na LPG. Koszt przejechania 100km wyjdzie Ci 1zl-2zl drożej.. Co ostatecznie będzie tańsze niż późniejsze kombinacje ze SWAPem lub próbami Tuningu:) SERIO:)

Ostatnia edycja:
Taka prawda. Zawsze po jakimś (krótkim) czasie chce się więcej koników i zaczyna się żałować, że nie wzięło się tego czy tego... szczególnie, że koszta utrzymania i zakupu były zbliżone. Oczywiście specjalnie nie zaproponowałem V6, bo ten motor w alfach jest już bardzo zachłanny jeśli chodzi o paliwko:) To i gazu spaliłby proporcjonalnie więcej.

znalazłem całkiem przyjemną Alfe z T.S i gazem sekwencyjnym BRC - nie wiem kiedy załozona jeszcze, ale podobno są rachunki na 4500 zł

zastanawiam się czy przy TS trzeba wykonywać np. częstsze regulacje zaworów ( problem przy hondach)

jak sprawdzić taki samochód który ma gaz ? co w nim sprawdzić ?

jaki przebieg mają wtryskiwacze gazowe i jaki przebieg ma reduktor? Jeśli są rachunki na 4500zl a zakładana była ponad 50tyś km temu, to trzeba się liczyć z ewentualną wymiana reduktora i wtryskiwaczy gazowych.... a one będą bardzo drogie w BRC:) I żeby było śmiesznie, to wcale nie będą najlepsze;) A wręcz przeciwnie, jeszcze słabsze niż części konkurencyjnych firm o połowę tańsze:)

Zazwyczaj lepiej upić bez gazu i samemu go założyć... Ja akurat też kupiłem TS'a z gazem Tartarini i jestem świeżo po wymianie reduktora. Wtryskiwacze są dość nowe - mają niecały rok... ale reszta instalacji ma jakieś 3 lata..

Newralgiczne punkty instalacji gazowych to reduktor i wtryskiwacze. ECU gazowe też może ulec awarii jak i telewizor w domu... ale to już tylko spekulacje:)

TS z tego co mi wiadomo, ma hydraulicznie regulowane luzy zaworowe, czyli sa one bezobsługowe.

Amortyzatory
Powrót