• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jaka instalacja do 2.0 TS?

• Autor wątku Autor wątku Wili
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Wili

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS 155KM 1999r. + LPG Stag, AR 146 1,6 boxer 1995r. + LPG
witam...

Zastanawiam się nad zainstalowaniem w mojej belli instalacji gazowej.

Na początek chciałbym się dowiedzieć czy ten silnik będzie nadawał się do montażu takiej instalacji, tj. słyszałem że TS'y nie lubią gazu. Jaka jest wasza opinia na ten temat?

Po drugie jaka instalacja jest optymalna do tego silnika (2.0 TS), jakiej firmy etc. Wyczytałem że np. reduktor Alaski to porażka. Chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej takich szczegółów aby wiedzieć o co pytać Gazowników i nie dać sobie wcisnąć jakiegoś gów... ;)

No i po trzecie, jaki jest koszt takiej instalacji? Nieopodal miejsca którego parkuje auto chłopaki montują gaz i powiedzieli mi ze za instalacje do mojego auta życzą sobie 2600zł w innym miejscu 2800zł.

Przyda się każda informacja:D

Zapytaj się dokładnie co w tej cenie dają, jaki sterownik LPG, reduktor, wtryski, co z kolektrem ssacym, jak montuja wtryski, jeśli nie zdejmują a wiercą na aucie omijaj szerokim łukiem ten zakład.

hej
posiadam ten sam model alfy i rowniez zastanawialem sie nad montazem gazu. po nowym roku bede montowal ostatecznie.
w kazdym badz razie
w Warszawskim warsztacie http://www.migaz-s.com.pl/ (ktory zostal mi polecony na forum)
polecili mi
Instalacja Stag 300 plus
reduktor EG 150
wtryski MagicJet
2700zl cala przyjemnosc

hej
posiadam ten sam model alfy i rowniez zastanawialem sie nad montazem gazu. po nowym roku bede montowal ostatecznie.
w kazdym badz razie
w Warszawskim warsztacie http://www.migaz-s.com.pl/ (ktory zostal mi polecony na forum)
polecili mi
Instalacja Stag 300 plus
reduktor EG 150
wtryski MagicJet
2700zl cala przyjemnosc

Cena OK, graty też, a najważniejsze że ludzie pracujący w tym zakładzie wiedzą co robią.

a może ktoś poleci taki warsztat w legnicy lub okolicy?

mam instalacje lpg i nie narzekam:
-sterownik stag 300
-parownik zavoli ZETA N
-wtryskiwacze valtec zółte (nie polecane tu na forum, dlaczego? nie wiem. ja narazie nie czuje problemów )

koszt załozenia 1950 zł w Siedlcach(w tym dopłata 100 zł za wydajniejszy parownik - standardowo miał byc Alaska).zawór w zdrzaku lub pod - do wyboru.

co do fachowosci montazu, to wyglad pod maska jest jak najbardziej ok(czasami na allegro mozna dostrzec taka finezje, ze włos sie jezy na głowie).

Zabezpieczenia naruszonej blachy farbą - brak, lub prowadzenie "miedziaków" z bagaznika do silnika to juz lipa. "fachmen" na blachowkrety przymocował (wzdłuz) osłon przewodów paliwowych Pb. masakra. wystarczyło odktecić maskownice i umocowac przewody w wolnych (rezerwowych?)spinkach.ale łatwiej podziurawic podłoge... Kolektor raczej nie był zdejmowany do wiercenia ale nie mam problemów.

Najlepiej w miare mozliwosci stac nad nimi podczas montazu i pilnowac ich twórczych zamiarów;)
Na koniec polecam poinformowac majstra aby przełącznik gazu tylko przeciągnął do kabiny a miejsce i montazu sami sobie zrobicie. on bedzie szczesliwy ze ma mniej roboty a my bedziemy mieli przełącznik tam gdzie sie nam podoba i starannie/estetycznie zamontowany :)

Ktos powie jaka kasa taki montaz,ale jak zakładałem gaz ponad rok temu to za staga 300 w okolicy nie cenili wiecej jak 2300 zł...a w tej cenie był słabszy parownik.

pzdr

Ostatnia edycja:
TAKA:
-stag 4
-reduktor tłoczkowy do 250KM
-listwa Valtek
-wtryskiwacze MagicJet
147 2.0TS lata aż miło-cena u nas 2600 pln.:)

montaż w siedzibie AG
Gtv 2.0 TS
stag 300
listwa valtek
reduktor tomasetto
lata aż miło 17 tys juz lata i jest ok
wczesniej prawie takei same graty tylko ze na żołtkach a nie na czerwonych
i 50 tyś zrobione alfa 147 1.6TS
1. cena 2200
2.2100

A wg mnie troche drogo. Instalka do mojej 1.8 (taka sama moze byc do Twojej) kosztowala mnie 2300zl (2250 po targowaniu :D) I mam ja w takiej konfiguracji : STAG 4, reduktor Zavoli, wtryski magicjet. Zamontowalem we wrzesniu. Dzien w dzien robie minimum 50 km. Jak do tej pory zero problemow. Ogolnie polecam STAG, polska dobra technologia

Polecam http://allegro.pl/item871830530_stag...ion_240km.html

W skład zestawu wchodzi:

komputer sterujący STAG-300 4 PLUS
okablowanie układu (wiązka emulatora , wiązka listwy wtryskowej Valtek)
reduktor Scorpion ST ze zintegrowanym filtrem fazy ciekłej do 240KM
listwa wtryskowa MAGIC JET 4cyl. wraz z dyszami
czujnik ciśnienia/podciśnienia (mapsensor)
sensorowy przełącznik z opcją pełnego wyświetlenia stanu gazu
sensor pełnego wyświetlenia z wiązką
buzer
filtr fazy lotnej (niewidoczny na zdjęciu)
czujnik temperatury gazu
płytka z oprogramowaniem

W tej konfiguracji przeznaczony do samochodów o mocy do 240 KM

mam to u siebie od niedawna i jestem bardzo zadowolony spalanie pozostało bez zmian czyli ok 11l przyspieszenie tak samo wraz z montarzem wyszła mnie 2700 zł wlew ukryty pod klapka :]

Jaka instalacje włożyć ? 2.0 TS

od 09.03.2010 posiadam Alfę model 156 2.0TS 16V-2002r przyjechałem nią z Danii stan tech i wizualny bez wad super bryka,teraz mam dylemat czy wrzucić instalacje gazową i jakiej generacji. Bo auto ma 145 tyś przebiegu.

zależy ile km robisz rocznie i jak szybko sie zwróci. Instalacja IV lub V generacji. Ta pierwsza od 2000-2800 zł, a ta druga troche więcej ;)

jeśli robisz trasy jak najbardziej tak inaczej odpuść sobie bo długo potrwa zanim się zwróci instalacja. ja ma w 1.8 i 100% zadowolenia. wymień świece jeśli tego nie robiłeś przed założeniem i sprawdź przewody wysokiego napięcia.
ps.
nie wiem czy wiesz ale zwracaj baczna uwagę na poziom oleju w tym silniku bo czasami możesz się zdziwić jak oleju na bagnecie nie ujrzysz a czym to grozi nie muszę mówić

o oleju nie wiedzialem wielkie thx za rade!bo jak zkolowala do polski to jeszcze nic nie robilem tylo jaki teraz olej lac do Slicznej cholera bo kartki i naklejki z serwisu niema jaki rodzaj byl zalany czy 5/10/15? a czy duzo km robie mysle ze tak ok 1000 miesiecznie to mysle ze wkadac inst.gaz i taki zestaw waszym zdaniem jest ok ster-stag4 reduktor scorpion mini 150Km i wtrysk magicJet wiec pls o opinie i rade .

---------- Post dodany o godzinie 13:13 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:05 ----------

co najwazniejsze to wiem ze spadek mocy bedzie ok 10% ale chodzi mi o wlasciwy dobor co do inst aby nie szarpalo nie dlawilo sie a co naj naj obroty nie falowaly z opini wiem ze Alfy sa delikatne co do gazu pewnie chodzi o zasuszenie silnika a wasze zdanie na ten temat ?

mówią nie czerwonym waltekom, ale ja je mam i póki co są ok, więc złego słowa nie powiem ale wiedząc to co wiem teraz to nie wstawiałbym ich sobie. Magicjety bym wstawił

Amortyzatory
Powrót