• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jak zidentyfikować wersję wyposażenia?

• Autor wątku Autor wątku Krzysztofor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztofor

Guest
Cześć,

Gdy kupowałem ubezpieczenie, zdałem sobie sprawę, że nie wiem jaką wersję wyposażenia ma moja AR :) Gdy kupowałem, interesowały mnie konkretne elementy wyposażenia, a nie jak się nazywa wersja i jakoś o to nie spytałem...:blink: Prawdopodobnie doposażone Impression lub Progression. Można to jakoś sprawdzić? Są jakieś charakterystyczne cechy wyróżniające daną wersję? Spodziewam się, że pewnie w ASO mogą mi też powiedzieć?

Pozdr
K

Wpisując nr VIN w Eper wyskakuje informacja na temat auta min. data produkcji i wersja wyposażenia.

Cześć,

Gdy kupowałem ubezpieczenie, zdałem sobie sprawę, że nie wiem jaką wersję wyposażenia ma moja AR :) Gdy kupowałem, interesowały mnie konkretne elementy wyposażenia, a nie jak się nazywa wersja i jakoś o to nie spytałem...:blink: Prawdopodobnie doposażone Impression lub Progression. Można to jakoś sprawdzić? Są jakieś charakterystyczne cechy wyróżniające daną wersję? Spodziewam się, że pewnie w ASO mogą mi też powiedzieć?

Pozdr
K

Na przestrzeni tych siedmiu lat produkcji modelu i wszystkich rynków europejskich na których 159 był oferowany doliczylibysmy się pewnie co najmniej kilkunastu wersji wyposażenia ,których konfiguracja zmieniała się z biegiem lat ,więc najprostsze bedzie rozwiazanie zaproponowane przez DamianaS

W ASO na pewno, a nie masz żadnych dokumentów potwierdzających wersję ?

No wlasnie nigdzie w papierach tego nie widze :(

Za to zgodnie z sugestią sprawdziłem VIN w EPER i mam cuś takiego:
POZIOM WYPOSAŻENIA - MEDIUM (ZAWIERA TI) - (LL1)

Ostatnia edycja:
A propos. Wpisuję w EPER nr VIN mojej Alfy (z karty pojazdu) i wyskakuje komunikat w stylu: Nr nadwozia błędny...
Zdarzyło się Wam coś takiego? Próbowałem kilka razy i bez sukcesu...
Pozdrawiam.
- Rafał

Ostatnia edycja:
Wersje wyposażenia aut krajowych i sprowadzanych z zagranicy różnia się. W przypadku mojego ubezpieczyciel wpisując dane o wyposażeniu odczytał ,że to Progression podczas gdy z VIN w serwisie wyrzuciło Distinctive.Na marginesie to sam miałem poblemy z kwalifikacją bo ma więcej niż polskie progression a brakuje niektórych elementów wyposażenie z katalogu distinctive.

ja mam też opcje Medium i wyposażenie to: ABS, 8 poduszek, airbag boczny, airbag kierowcy, airbag pasażera, felgi aluminiowe, auto alarm, ASR, blokada mech. różnicowego, elektrycznie ustawiane lusterka, elektrycznie otwierane szyby, program stabilizacji jazdy, światła przeciwmgielne, uchwyt do mocowania fotelika, immobilizer, ESP, ASR, MSR, HBA, klimatyzacja automatyczna, kolorowe szyby, komputer pokładowy, kurtyny powietrzne, manualna skrzynia biegów, lakier metalik, obrotomierz, tylne trzypunktowe pasy bezpiecz., radio z CD, RDS, siedzenie tylne dzielone, wspomaganie kierownicy, system kontroli trakcji, termometr, wykończenie w welurze, wycieraczka szyby tylnej, zagłówki siedzeń tylnych, zamek centralny,przyciski na kierownicy do radia i telefonu lecz przyciaki do telefonu nie działaja

---------- Post added at 09:12 ---------- Previous post was at 09:10 ----------

zapomniałem jeszcze dodać relingi i czujniki parkowania tył

Wersje EPER dostępne w internecie niesą aktualne. Zazwyczaj są to stare wersje które działały nasamej płycie DVD. W tej chwili Fiat wprowadza coraz lepszezabezpieczenia i program odwołuje się do serwera on-line. Wstarszych wersjach z oczywistych względów nie ma wszystkich nr VIN.

Mi się zdarzyło, dane w eper były sprzed roku produkcji Alfy.

Mi tez, jak wpisywalem w starego epera. W koncu znalazlem aktualna wersje.

Co oznacza MEDIUM (ZAWIERA TI) ?

No wlasnie do konca sam nie wiem, jak to sie ma do nazw handlowych (Impression, Progession itd). Bede musial chyba przy okazji spytac w ASO (samochod pochodzi od polskiego dilera, rocznik 2008). Obstawiam Progression z dodatkowym wyposażeniem (np aluminiowe nakladki na pedaly).

---------- Post added at 11:47 ---------- Previous post was at 11:41 ----------

A propos. Wpisuję w EPER nr VIN mojej Alfy (z karty pojazdu) i wyskakuje komunikat w stylu: Nr nadwozia błędny...
Zdarzyło się Wam coś takiego? Próbowałem kilka razy i bez sukcesu...
Pozdrawiam.
- Rafał

W tym watku jest link do epera, ktory mi zadzialal: http://www.forum.alfaholicy.org/forum_ogolne_o_alfa_romeo/56292-eper_dzialajacy_po_polsku.html
Tylko sprobuj pod Internet Explorerem.

W tym watku jest link do epera, ktory mi zadzialal: Eper działający i po polsku
Tylko sprobuj pod Internet Explorerem.
Dzięki wielkie.
Faktycznie działa.
W eperze można sprawdzić wersję wyposażenia (w moim przypadku HIGH), ale gdzie można sprawdzić, poznać dokładną listę wyposażenia danej Alfy?
Pozdrawiam.
- Rafał

Także tam, po wpisaniu VIN masz przycisk INFO-lista wyposażenia.
Coś mi nie idzie...
Otwieram w Internet Explorer, klikam: części zamienne - Alfa Romeo, w okienko po prawej stronie: "Search by VIN" wpisuję nr VIN, klikam i ukazuje mi się kilka informacji (jaki silnik, data produkcji, wersja wyposażenia) oraz dwie opcje: INFO oraz NEXT. Po kliknięciu info ukazuje się niewielka tabela z informacją o wersji (specjalna, nie specjalna), silnik i tyle. Natomiast po kliknięciu NEXT program przechodzi do części, ale listy wyposażenia nie widzę...
Pozdrawiam.
- Rafał

Coś mi nie idzie...
Otwieram w Internet Explorer, klikam: części zamienne - Alfa Romeo, w okienko po prawej stronie: "Search by VIN" wpisuję nr VIN, klikam i ukazuje mi się kilka informacji (jaki silnik, data produkcji, wersja wyposażenia) oraz dwie opcje: INFO oraz NEXT. Po kliknięciu info ukazuje się niewielka tabela z informacją o wersji (specjalna, nie specjalna), silnik i tyle. Natomiast po kliknięciu NEXT program przechodzi do części, ale listy wyposażenia nie widzę...
Pozdrawiam.
- Rafał
Przepraszam, ale w moim przypadku jest lista wyposażenia szczegółowa.
Pozdrawiam

Przepraszam, ale w moim przypadku jest lista wyposażenia szczegółowa.
Pozdrawiam
Może wyślę Ci na PM VIN mojej Alfy i spróbujesz sprawdzić, a jeśli Ci się uda, to po prostu skopiowałbyś mi listę, hm?
Pozdrawiam.
- Rafał

O ile się nie mylę, listę wyposażenia dodatkowego, można obejrzeć jedynie dla samochodów wyprodukowanych w 2008 roku wzwyż.

Jeśli ktoś będzie miał problem z określeniem wersji auta prosze wysłać nr VIN mailem na adres : damian@autosklep24.pl
Kupujemy najnowsze wersje EPERa co 3 miesiące więc dysponuję najbardziej aktualną wersją.

Amortyzatory
Powrót