• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jak zdjać kierownice i gałkę zmiany biegów ?

• Autor wątku Autor wątku r_e_b_e_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

r_e_b_e_l

Guest
Witam
Znowu po pomoc i rade do Waszego szerokiego grona.
Z uwagi na lekkie przetarcia kierownicy i gałki zmiany biegów postanowiłem je odnowić.
Do tego wypada zdjąć oba elementy - i tu pytanie jak to zrobić żeby nic nie uszkodzić ?

Z góru dziękuję za pomoc

Marcin

re

bardzo dziękuje

i widzę, że powinienem się zapoznać z opcją "szukaj" :)

Spoko...Powodzonka przy demontażu:)

Pzdr

Doszedłem do tego momentu

I kierownica ani drgnie. Wszystkie śruby jakie widziałem to odkręciłem.
Co dalej?

Sciągaczem do łożysk,
ja mam dorobioną blachę z 2 otworami i wkręcam 2 śruby M8 (gwinty są widoczne i są przeznaczone do fabrycznego ściągacza) i schodzi bez niczego.
Uwaga: nakrętkę drążka kierownicy się tylko luzuje i pozostawia by zabezpieczyć się przed nagłym wyskoczeniem kierownicy.
PS.
niepotrzebnie odkręciłeś blachę klaksonu, ona pozostaje na kierownicy.

Powodzenia

Doszedłem do tego momentu

I kierownica ani drgnie. Wszystkie śruby jakie widziałem to odkręciłem.
Co dalej?

To trochę Ci zeszło z jej zdejmowaniem:) Jak Ty to chcesz odnawiać?

Trochę się zapiekło na wieloklinie, zaprzyj się mocno i ciągnąc oburącz kiwaj w miarę możliwości raz z jednej raz z drugiej strony.

To nie ja założyłem ten temat:) A też ściągam kierownice w celu odnowienia tym środkiem: http://www.pielegnacjaobuwia.pl/FARBA_do_skor_18_kol_Renoskor_35ml_WILBRA-270.html
Na dziś sobie odpuszczam kierownice bo mam odłączony aku a robi się ciemno i nie zdążę do jutra. Zrobię sobie ściągacz na jutro.

Rzeczywiście:) Moje niedopatrzenie.

---------- Post dodany o godzinie 18:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:38 ----------

To nie ja założyłem ten temat:) A też ściągam kierownice w celu odnowienia tym środkiem: http://www.pielegnacjaobuwia.pl/FARBA_do_skor_18_kol_Renoskor_35ml_WILBRA-270.html
Na dziś sobie odpuszczam kierownice bo mam odłączony aku a robi się ciemno i nie zdążę do jutra. Zrobię sobie ściągacz na jutro.

Używam tych produktów na co dzień ale tylko na łączenia skór. Nie spodziewaj się zbytnich efektów, szczególnie jeśli masz przetarcia na kierownicy lub gałce. Żeby się te barwniki dobrze całości trzymały musiał byś papierem ściernym skórę zetrzeć, żeby nie było różnic w warstwach. Jak już tak zetrzesz to nie będzie to wyglądało ładnie nawet po malowaniu pistoletem bo faktura skóry zniknie.

---------- Post dodany o godzinie 18:46 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:45 ----------

Do ściągania poduszki nie musisz odłączać aku.

Używam tych produktów na co dzień ale tylko na łączenia skór. Nie spodziewaj się zbytnich efektów, szczególnie jeśli masz przetarcia na kierownicy lub gałce. Żeby się te barwniki dobrze całości trzymały musiał byś papierem ściernym skórę zetrzeć, żeby nie było różnic w warstwach. Jak już tak zetrzesz to nie będzie to wyglądało ładnie nawet po malowaniu pistoletem bo faktura skóry zniknie.

Na pewno masz racje że nie będzie wyglądała jak nowa. A nie dużym kosztem będzie wyglądało lepiej bo teraz jest w wytartym miejscu matowe i nawet jak prysnę zwykłym plakiem to już lepiej wygląda.

Już sobie poradziłem wykorzystując ściągacz do łożysk. Dziękować

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót