• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

jak wylaczyc automatyczna klime w 156

• Autor wątku Autor wątku Prze_Mal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Prze_Mal

Guest
Czy ktos moze opanowal sposob wylaczenia aut.klimatyzacji w 156?? Po rozruchu silnika sama sie uruchamia. Probowalem roznych kombinacji pokretel. Oczywiscie mozna ustawic temp na maksa i wtedy sie nie wlaczy ale w lecie z nawiewu leci dodatkowo gorace powietrze. Czy ktos przebrnal przez ten problem?

Pozdrawiam
Przemo

Klimatyzacja (zmiana trybu pracy w wersji z roku 1997). Seryjnie klimatyzacja automatyczna w wersji nadwoziowej 1997 ustawiona jest na pracę automatyczną (włącza się wraz z uruchomieniem samochodu). Nie jest to rozwiązanie zbyt wygodne. Istnieje możliwość zmiany trybu pracy tak, by domyślnie klimatyzacja przyjmowała ustawienia, jakie miała przed poprzednim wyłączeniem zapłonu. W tym celu należy:
ustaw kluczyk w pozycji Stop (włóż do stacyjki);
ustaw pokrętło temperatury na max;
ustaw pokrętło nawiewu w pozycji zero;
ustaw pokrętło strumienia powietrza w pozycji pierwszej, na wprost pasażerów;
ustaw kluczyk w stacyjce w pozycję MAR (o jeden stopień do przodu bez uruchamiania silnika);
pokrętłem siły nawiewu wykonaj sekwencję: Auto-0-Auto-0;
przekręć kluczyk w stacyjce w pozycję Stop.
Powtórzenie tej procedury przywraca tryb automatycznego załączania się klimatyzacji.

Chyba powróciłem do bardzo starego tematu :P
Ale powiem wam że właśnie teraz byłem to sprawdzić bo miałem ten sam problem i chyba się udał zabieg :wink:

No u mnie też to zadziałało :D Po odpaleniu klimatyzacja jest tak jak była przed zgaszeniem silnika- czyli jak gasiłem z włączoną klimatyzacją, to odpaliłem z włączoną, jak przy gaszeniu była wyłączona, to przy odpaleniu jest wyłączona :D

odkopie bardzo starego kotleta ponieważ wiele osób (m.in. Ja też) nie wie że można to w ogóle wyłączyć :)

o kurcze. też nie wiedziałem. nieświadomie tylko wprowadziłem chyba kiedyś taka kombinację, bo pamiętam że na początku posiadania alfy, po zgaszeniu z włączona klimą, gdy odpalałem klima sama się włączała. teraz jest wyłączona przy każdym uruchomieniu silnika

Ej no to powinno być przyklejony temat. Nie wiedziałem że się tak da.

Wysłane z mojego GT-I9000

Żeby wyłączyć trzeba nacisnąć śnieżynkę...

Mac!ek WOW ale my wszystkie głupie a najlepiej zdjąć sprężarke i zpuscić freon :)

Nie. Instrukcji nie czytałem ale po wpisaniu frazy w wyszukiwarce wyskoczył mi ten temat i szczerze mówiąc dalej nieszukałem. Jeszcze jakieś pyt?

Wysłano z LG-P970 z użyciem Tapatalk

Ostatnia edycja:
Instrukcję czytałem całą za nim kupiłem Alfę ... chyba coś przeoczyłem ;D

Używam funkcji szukaj jeśli mam problem więc co do pyt to się ograniczam :)

Wysłano z LG-P970 z użyciem Tapatalk

Albo coś poknociłem , niewiem. U mnie to nie działa. Zrobiłem jak wyżej i nic. Klima sie włacza. :(

wyłącz zapłon z wył klimą i wtedy włącz zapłon ponownie po całej operacji. a jak nie to do skutku sekwencja

edit:
napisałem wyraźniej ocb

Ostatnia edycja:
Czyli ,kombinacja, silnik z wył.klim. z gasić i zapalić. Oczywiscie po kombinacjii. Hehe kombinacja z wył.klimą????

Amortyzatory
Powrót