• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

jak wykonac reset???? i adaptacje silnika krokowego??? pomozcie

• Autor wątku Autor wątku zucho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zucho

Guest
Witam ponownie :)

mam zakupiony kabelek taki jak na fotce http://home.wanadoo.nl/sanderqv/diag/Interface/OBD16_USB.JPG

do tego mam unidiag versja 0.3.3.1 z definiacjami UniDiag2000_AlfaTS_M155

i generalnie wszystko wydaje sie laczyc poprawnie
moge zdiagnozowac wszystko, usunac bledy DTC
ale kiedy proboje zrobic reset, wystepuje jakis blad i program sie wylacza
czy jest jakies specjalne ustawienie i czy w ogole mozna wykonac reset ECU i silnika krokowego tym programem.
Jestem swiezo po wymianie przeplywomierza i mam problem na niskich obrotach, spadaja nawet do 300 i wyczytalem ze po wymianie przeplywomierza nalezy wykonac wyzej wymienione czynnosci.
Jesli mozecie mi jakos pomoc byloby super:)

pozdrawiam was serdecznie i z gory dziekuje :)

W tym temacie jest dokładnie opisane http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/10413-156_unidiag_alez_to_bardzo_proste.html
Jeszcze dokładniej masz tu:
captureqn.jpg

W temacie AlfaDiag masz na 26 stronie (chyba...) do pobrania program AlfaDiag. Tam zrobisz szybko i bezboleśnie resety. A Unidiaga mozesz wywalic:)

:)

ok wszystko juz mam pod kontrola:)
alfadiag zainstalowany, zrobiony reset i adaptacja

wyglada na to ze przeplywomierz zakupiony w internecie(nie bosch) jest chyba do du..... przez kilka minut wskazania sa super na biegu jalowym okolo 8-10 kg/h po czym zaczynaja sie skoki az do 60kg/h na biegu jalowym wiec raczej to przeplywka.
Zamontowalem spowrotem stara i jest ok na jalowym 12-14 kg/h musze odeslac ten badziew i poszukac gdzis orginal boscha.

Ale niepokoi mnie teraz kolejna rzecz ktora sie pojawila, otoz w alfadiagu wskazania temperatury silnika(coolant) sa tak miedz 92-97 przy okolo 100 wlacza sie wiatrak.Ale na wskazniku samochodu mozna zaobserwowac ze wlacza sie przy 110(3/4 wskaznika) czy mozna jakos zresetowac wskaznik??? i dlaczego sie to pojawilo ??? a podczas jazdy temperatura na wskazniku spada ponizej 70 czy ktos moze mi powiedziec co z tym zrobic???:confused::confused::confused:

No mi tez sie nie nagrzewal. Wymienilem termostat koszt to stowka i teraz elegancko. I oczywiscie spalanie sie poprawilo bo przy niskiej temperaturze wiecej pali.

Amortyzatory
Powrót