• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

JAK WYKONAĆ Demontaż i czyszczenie kolektora ssacego

damian89

Nowy
Auto
AR 166 3.2
Witam!!
Koledzy jak zdemontować kolektor saacy w alfie 156 2.4 JTD cf3 ??? chcę o wyczyscic poniewaz sadzy jest w nim co nie miara
Pozdrawiam

do czyszczenia nie opłaca się go wymontowywac. Z grubsza oczyśc kolektor samą rurą odkurzacza, potem nawiiń na kij nasączone np. benzyną czyściwo i pucuj jak lufę w czołgu . na koniec nie zapomnij o oczyszczeniu czujnika doładowania.Tak u siebie zrobiłem (jednocześnie zaślepiłem EGR), po 35kkm sprawdzałem kolektor - nie było co czyścic.

ooo widzisz kolego jest to jakis pomysł :):). odczuwasz jakaś róznice po jego oczyszczeniu ??? . rozumiem ze mam zdjąć dolot przepustnice i jazda tak ??

Tez musze sie za to zabrac jak najszybciej i zaslepic EGR.
A ten nagar nie bedzie sie jakos brylił i nie wpadnie tam gdzie nie trzeba ?
U mnie to wyglada tak

Przepraszam za OT ale nie mogłem się powstrzymać, kurna na węgiel jeździcie że tyle sadzy?? :D

A ten nagar nie bedzie sie jakos brylił i nie wpadnie tam gdzie nie trzeba ?

odgrzebie troche, ale jesli faktycznie po czyszczeniu zostalyby jakies drobinki ,co wtedy ? Bo jak przypominsam sobie moje czyszczenie ,to "rureczka" srednicy 1.5cm nie wyzbieralem tam zadokladnie...!?

do czyszczenia nie opłaca się go wymontowywac. Z grubsza oczyśc kolektor samą rurą odkurzacza, potem nawiiń na kij nasączone np. benzyną czyściwo i pucuj jak lufę w czołgu . na koniec nie zapomnij o oczyszczeniu czujnika doładowania.Tak u siebie zrobiłem (jednocześnie zaślepiłem EGR), po 35kkm sprawdzałem kolektor - nie było co czyścic.

Wiem że niektóre ASO mają taką aparaturę którą podłączają pod kolektor i czyszczą dokładnie bez demontażu.
dokładnie coś takiego jak w filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=LfXjLrwz2iE

Amortyzatory
Powrót