[164] jak wyciągnąć dmuchawę z alfy 164

macjah

Nowy
Auto
ALFA ROMEO 164 2,5VM TDI , ALFA ROMEO 155 1,7 T.S
mam pytanie. Jak wyciągnąć dmuchawe, aby wymienić silniczek napędowy dmuchawy.
Czy da się to zrobić beż wymontowywania klimy.Pomóżcie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
;) macjah

Widziałeś w alfie coś prostego do zrobienia , chyba się nie da

Jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia w temacie to nie pisz. Chcesz pogadać? Na głównej stronie jest shoutbox.

z tego co słyszałem da się wyciągnąć samą dmuchawę lecz nie wiem jak.

Ja rozbierałem jakiś czas temu 164 3.0 V6. Nie wiem jak możnaby wyciągnąć ta dmuchawę bez robierania wszystkiego wkoło. Może i się da, ale ciężko będzie czegoś nie połamać.

majkel jak to rozebrać od czego zacząć??? To co kolega E.T. zaproponował nie wykorzystam - nie zrobię jej tego

To co kolega E.T. zaproponował nie wykorzystam - nie zrobię jej tego

To się jeszcze okaże :D

Jest dużo rozbierania, a to co przedstawił E.T. mocno skraca czas wymiany. Cóż- włoskie poczucie przestrzeni jest dobre, nie dla naprawiającego, ale dla kierowcy, bo jest więcej miejsca w kabinie. Miałem kiedyś Audi 80/'78 z silnikiem 1.6 i porównując przestrzeń pod maską to w Audi wepchnąłbym V6 z Alfy, skrzynię, wszystkie inne duperelki i jeszcze sam bym się tam zapewne schował... no może nie aż tak, ale jednak w Audi było dużo więcej miejsca. W Alfie jest mniejsza przestrzeń a trzeba było upchnąc wyposażenie, osprzęt, którego mało nie jest i widlastą szóstkę. Możemy się cieszyc, że silnik ma rozwarcie 60, a nie 90.

Po krótce:
- zdjąć osłonę podszybia
- rozpiąć klime
- wyjąć obudowę filtra przeciwpyłkowego

Wówczas zaczniesz mieć dostęp do samego silnika od dmuchawy.
Jest tam , z tego co pamiętam, parę schowanych śrubek. Wszytsko wychodzi raczejbez problemów, tylko trzeba śruby poodkręcać wszystkie. Sam silnik od dmuchawy powinien wyjść bez problemów, choć przewody od nagrzewnicy moga przeszkadzać. Wszystko do zrobienia - na spokojnie :)

Amortyzatory
Powrót