• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jak wlozyc xenon do halogenow AR 156 ?

• Autor wątku Autor wątku bodziak_spiz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bodziak_spiz

Guest
Witam , tak jak w temacie , zastanawiam sie jak wrzucic xenon do halogenow :confused: Nie wiem czy 3ba podjechac na kanal i od dolu jakos to zrobic czy klosz halogenowy wypchnac ?:confused: Nie mam zielonego pojecia...

A druga sprawa moze mi ktos powie czy 3ba tu placic za czlonkostwo w klubie jak tak to ile i co wtedy przysluguje ?

Aby wyjąć halogeny wystarczy odkręcić od zewnątrz czarną maskownicę koło halogena (1 wkręt), wyjąć ją i mamy już dostęp do halogena.

Witam , tak jak w temacie , zastanawiam sie jak wrzucic xenon do halogenow :confused: Nie wiem czy 3ba podjechac na kanal i od dolu jakos to zrobic czy klosz halogenowy wypchnac ?:confused: Nie mam zielonego pojecia...

A druga sprawa moze mi ktos powie czy 3ba tu placic za czlonkostwo w klubie jak tak to ile i co wtedy przysluguje ?

A jaki sens ma taka operacja? Przecież przeciwmgielne nie powinny być zbyt mocne bo wtedy światło się odbija od mgły i masz dopiero ciekawą jazdę.. Pomijam tutaj już bilans elektryczny i obciążenie dla instalacji.

Belfer27 napisał:
Pomijam tutaj już bilans elektryczny i obciążenie dla instalacji.
bilans raczej powinien być dodatni, bo żarówki halogenowe mają 55W, a palnik ksenonowy 35W, więc pod tym względem jest to korzystne.
Pozdrawiam.
- Rafał

bilans raczej powinien być dodatni, bo żarówki halogenowe mają 55W, a palnik ksenonowy 35W, więc pod tym względem jest to korzystne.
Pozdrawiam.
- Rafał

Chodzi mi o to, że Body-computer może wariować po takiej operacji wskazując np spaloną żarówkę, bo się właśnie bilans oporów zmieni. Poza tym przetwornica zmienia charakterystykę poboru prądu i to już nie jest takie obojętne dla procesora odpowiedzialnego za te wskazania. Często ludziom wyskakiwał właśnie z tego powodu błąd.

Chodzi mi o to, że Body-computer może wariować po takiej operacji wskazując np spaloną żarówkę, bo się właśnie bilans oporów zmieni. Poza tym przetwornica zmienia charakterystykę poboru prądu i to już nie jest takie obojętne dla procesora odpowiedzialnego za te wskazania. Często ludziom wyskakiwał właśnie z tego powodu błąd.

Blad i tak mi wyskakuje na zegarze o nie dzialajacej zarowce ale to dlatego ze w pozycyjne wsadzilem diodowe i pobieraja tak malo pradu ze komputer odczytuje ze jakby zarowka byla spalona... wiec juz sie przyzwyczailem do swiecacej zoltej zarowki na liczniku :)

Ja mam zamontowane palniki ksenonowe jako światła mijania i błędu nie ma, ale to chyba dlatego, że kontrolka świateł mijania nie obejmuje. Podejrzewam też, że i świateł przeciwmgielnych przednich też nie obejmuje.
Pozdrawiam.
- Rafał

w halogen włozyłbym 6000k a w lampę głowną 5000k.
tak u siebie zrobię. na razie tylko lampy główne mam pogarnięte.

Kiedyś widziałem takie coś w pługu 206 i bardzo fajnie to wyglądało:)

A i jeszcze tak zapytam, jaką barwę światła wybrałeś? bo szczerze powiem, że też chodzą mi po głowie xenony w halogenach:D

Wiesz poki co na mijania mam wsadzone 8000 K , i wyglada to calkiem fajnie w halogen tech chce tyle dac. Jak to zrobie to wsadze jakie zdjecia wkoncu :P bo Tak robie przy tym autku sobie powoli a wrzucajac zdjecia chce pokazac kilka zmian :) Poki co to musze teraz na dniach wymienic swiece ;/

Bodziak, taka mała sugestia na 8000k juz masz spadek wydajności w oswietleniu. 5000k nejlepsze oświetlenie 6000k to rozsądny wybor pomiędzy komfortem a atrakcyjnością (temp fabrycznych xenonów to ok. 5300-5600) 8000k moim zdaniem jest przesadzone i jedynym zastosowaniem dla mnie może byc halogen.
P.S jaka zarówka jest w halogenie?

Bodziak, taka mała sugestia na 8000k juz masz spadek wydajności w oswietleniu. 5000k nejlepsze oświetlenie 6000k to rozsądny wybor pomiędzy komfortem a atrakcyjnością (temp fabrycznych xenonów to ok. 5300-5600) 8000k moim zdaniem jest przesadzone i jedynym zastosowaniem dla mnie może byc halogen.
P.S jaka zarówka jest w halogenie?

No moze masz racje , jak dla mnie poki co to jakos to wyglada , mam tez zamian zmianic przednie lampy i w nowym kloszu bedzie to chyba lepiej jeszcze wygladac ... a nie chce zeby swiatlo mijania i przeciwmgielne roznily sie od siebie. a Tak jak kolega wczesniej napisal to w halogenie jest H1 . Na dniach musze poszukac tego zatrzasku zeby wyciagnac xenon :)

Amortyzatory
Powrót