• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jak podnieść wycieraczki?

• Autor wątku Autor wątku slawek1082
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slawek1082

Guest
Witam serdecznie wszystkich alfistów!

Jestem nowym posiadaczem alfy 166 3.0 V6 z 2000 roku. Autko jest super. Mam tylko jeden problem. Jako, że nadszedł czas świąt więc wybrałem się swoją alfą do rodzinki. I w czasie podróży pojawił się taki drobny problem. Mianowicie zatrzymałem się na jakiejś stacji żeby umyć szybę przednią i wszystko było ok dopóki nie zechciałem podnieść wycieraczek. Próbowałem na różne sposoby ale niestety nie potrafię tego zrobić. Wycieraczki blokują się o maskę i nie ma szans ich podnieść. W związku z tym mam takie pytanko do was jak to jest u was. Może ja mam coś przekombinowane w mojej alfie. Przy zakupie nie przyglądałem się takim pierdołom jak podnoszenie wycieraczek i teraz nie wiem o co chodzi. Wiem, że jest to głupi problem i proszę bez głupich komentarzy, ale nie daje mi spokoju ta sprawa.
Pozdrawiam wszystkich.

U mnie jest tak samo u kolegi też i u innego również, więc tak ma być. :mrgreen:

Dzięki za szybką odpowiedź. Teraz przynajmniej nie będzie mnie to męczyło :D Bo tak to myślałem, że ja po prostu taki głąb jestem i nie umiem tego zrobić. :lol:

A spróbuj zmienić pióra wycieraczek - to dopiero zadanie kłopotliwa czynność, mało szyby nie potłukłem za pierwszym razem.

Bedboys napisał:
A spróbuj zmienić pióra wycieraczek - to dopiero zadanie kłopotliwa czynność, mało szyby nie potłukłem za pierwszym razem.
Żeby sobie ułatwić, trzeba włączyć wycieraczkę i wyłączyć zapłon w chwili jak jest w pionowym położeniu. Znacząco ułatwia sprawę

Tak ustawienie wycieraczki w pozycji pionowej ułatwia sprawę ale dalej jest to w sposób niepotrzebny utrudnione.

u mnie wycieraczka od strony kierowcy zgarnia 5-6 cm od slupka przez co widocznosc jest gorsza;/ czy u was tak samo jest czy tez moze dochodzi do samego słupka pioro wycieraczki ?

smolis napisał:
u mnie wycieraczka od strony kierowcy zgarnia 5-6 cm od slupka przez co widocznosc jest gorsza;/ czy u was tak samo jest czy tez moze dochodzi do samego słupka pioro wycieraczki ?
5-6 to chyba nie, najwyraźniej masz źle ustawioną. U mnie dochodzi także jest miej więcej równolegle do słupka, nie wiem czy jest to 2-3 cm czy jakoś tak. Ale otwierasz maskę, zdejmujesz zaślepkę śruby, odkręcasz wycieraczkę, przestawiasz o parę ząbków i masz już ok. 15 minut roboty i odmrożone łapy :mrgreen:

TomekT napisał:
5-6 to chyba nie, najwyraźniej masz źle ustawioną. U mnie dochodzi także jest miej więcej równolegle do słupka, nie wiem czy jest to 2-3 cm czy jakoś tak. Ale otwierasz maskę, zdejmujesz zaślepkę śruby, odkręcasz wycieraczkę, przestawiasz o parę ząbków i masz już ok. 15 minut roboty i odmrożone łapy :mrgreen:

ale jak przestawisz to pozniej opadana sam dol czy rowniez bedzie wyzej wystawala?
hehe
dzieki :-)

Witam Panowie, własnie wymienialem sobie to ramie napędowe (polączenie silnika z mechanizmem wycieraczek) i bawie się z tym od godziny i nie moge dobrze ustawic wycieraczek, czy ktos kto to wymienial moglby mi napisac w jakiej pozycji dokrecic to ramie do silnika i polaczyc z mechanizmem tak by po przykreceniu wycieraczek zaczynaly one na dole szyby i potem zbieraly normalnie do gory i znow do dolu ? Bo ja jak narazie to probowalem paru ustawien i jak nie dochodzi do samej gory to wycieraczka spada za nisko az do komory silnika. Moze jest gdzies jakis schemat. A wymienilem to ramie bo wycieraczki zaczely mi wariowac, a powodem wlasnie bylo to ze mocowanie tego ramienia z jednej strony sie wylamalo i latalo na wszystkie strony.

Aha jeszcze jedno pytanie, zamawiajac to ramie dostalem caly komplet wraz z silnikiem i czy mozliwe ze byly specjalne wersje silnikow wycieraczek na wersje wyposazenia z czujnikiem deszczu i bez, bo wymieniajac mechanizm zmienilem odrazu silnik i przestal dzialac czujnik deszczu.

Przepraszam za troche nie skladne opisanie tego wszystkiego, ale jeszcze rece mam brudne jutro potrzebuje miec auto, dzis pada deszcz i robie tak z doskoku w momentach kiedy nie pada :)

Pozdrawiam

Kolego Emek, też się w tym miejscu pomyliłem przy wymianie i wycieraczki zaczynały od pójścia w dół, a później dochodziły do połowy szyby. Dawno to było, ale z tego co pamiętam trzeba było rozpiąć mechanizm od silniczka (to czarne ramię idące bezpośrednio od silniczka). Nie wiem czy trzeba to robić, ale na wszelki wypadek później podłączyłem silnik do kostki i włączyłem zapłon. Uruchomiłem na chwilę wycieraczki i wyłączyłem - wtedy miałem pewność, że silnik dobrze zaparkował :).
Później to była tylko kwestia ustawienia tych ramion w pozycji, aby bolec na którym przykręca się wycieraczkę był skręcony na maxa w dół (jak przy zaparkowanych wycieraczkach). Dopiero wtedy należy skręcić ramiona z silniczkiem. Zasadniczo chodzi o to, aby silnik i ramiona były ustawione tak, że wycieraczki po zamontowaniu poziomo będą w najniższym możliwym położeniu.

Amortyzatory
Powrót