• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jak odpowietrzyc uklad hamulcowy?

danloo23

Nowy
Auto
AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.
Witam!
Koledzy mam problem,wczoraj zauwazylem ze wycieka mi plyn hamulcowy z tylu auta,dokladnie pekl/przetarl sie ten przewod giety przy kole i wyciekl caly plyn!Przewod zamowilem i bedzie jutro wiec sam sobie go wymienie bo chyba to nie jest jakis duzy problem!Mam tylko pytanie czy po takiej wymianie i dolaniu plynu hamulcowego trzeba jakos odpowietrzac jakos uklad?
Pozdrawiam!

Ok dzieki,a moze wiecie jakiej srednicy powinien byc wezyk ktory trzeba zalozyc na odpowietrznik?Rozumiem ze cala ta operacje przeprowadzamy na wlaczonym silniku?

Jeżeli wyciekł Ci płyn to podana metoda się nie sprawdzi, bo pompa ABS się zapowietrzyła...
Teraz musisz zrobić to w serwisie z odpowiednim urządzeniem do odpowietrzania.

Jeżeli wyciekł Ci płyn to podana metoda się nie sprawdzi, bo pompa ABS się zapowietrzyła...
Teraz musisz zrobić to w serwisie z odpowiednim urządzeniem do odpowietrzania.
Serwisie?Szaleju się najadłeś?

- - - Updated - - -

Witam!
Koledzy mam problem,wczoraj zauwazylem ze wycieka mi plyn hamulcowy z tylu auta,dokladnie pekl/przetarl sie ten przewod giety przy kole i wyciekl caly plyn!Przewod zamowilem i bedzie jutro wiec sam sobie go wymienie bo chyba to nie jest jakis duzy problem!Mam tylko pytanie czy po takiej wymianie i dolaniu plynu hamulcowego trzeba jakos odpowietrzac jakos uklad?
Pozdrawiam!
Tak naprawdę to zapowietrzone będziesz miał tylko jeden zacisk,tam gdzie pękł przewód.Po wymianie przewodu odkręć odpowietrznik,nalej płynu do zbiorniczka i poczekaj parę minut aż płyn zacznie wypływać z odpowietrznika.Dopiero po tym zacznij odpowietrzanie.Najlepiej wszystkich zacisków.Pilnuj poziomu płynu.

Czyli spokojnie moge to zrobic sam...?Bo kurcze teraz juz nie wiem czy mam auto jutro "zaprowadzic" do mechanika czy robic to samemu?Pekniety wezyk wczoraj odkrecilem,jutro bede mial nowy!

sam nie bardzo - będziesz potrzebował osoby która będzie pompować pedał hamulca, kiedy ty będziesz przy zacisku.
Może jeśli nigdy tego nie robiłeś, podjedź do mechanika i niech tobie to zrobi - będzie szybciej i... bezpieczniej, że będziesz miał zrobione tak jak trzeba

sam nie bardzo - będziesz potrzebował osoby która będzie pompować pedał hamulca, kiedy ty będziesz przy zacisku.
Może jeśli nigdy tego nie robiłeś, podjedź do mechanika i niech tobie to zrobi - będzie szybciej i... bezpieczniej, że będziesz miał zrobione tak jak trzeba
O tym że ktoś musi pompować Kolega już wie.

Wiem,wiem:-)!Mysle ze dam rade tylko jesli dobrze rozumiem to uklad mam odpowietrzac przy uruchomionym silniku?

Dzieki Wielkie,jutro napisze jak mi poszlo:-)!

Amortyzatory
Powrót