• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] Jak działa domykanie szyb w czasie mrozów?

• Autor wątku Autor wątku MitoMan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MitoMan

Guest
Witam!
Czy może ktoś wie jak sprawuje się dociąganie szyb w Mi.To w warunkach polskiej zimy?
Mam wrażenie, że z tym tematem może być kłopot... :(

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A jest w ogóle ktoś kto testował MiTo w zimie?

A czym są spowodowane Twoje obawy?

Kiedy w Mi.To chwytasz za klamkę, szyba opuszcza się ok. 2 cm.
Ponieważ drzwi nie mają ramek wokół okien, jeśli szyba przymarznie i się nie opuści, to ją można wyłamać... tak myślę :(
W Seacie często mi szyby przymarzają.
... no chyba że w alfie jest jakieś zabezpieczenie i nie da się otworzyć drzwi, jeśli szyba nie zjedzie...:eek:

moze konserwacja uszczelek w których siedzi szyba coś pomoże. Przy okazji uszczelki drzwiowe.

Witam!
Czy może ktoś wie jak sprawuje się dociąganie szyb w Mi.To w warunkach polskiej zimy?
Mam wrażenie, że z tym tematem może być kłopot... :(
Dokładnie o to samo pytałem podczas jazdy próbnej MiTo - powiedziano mi, że szyba na pewno nie przymarznie.
Niespecjalnie mnie to zapewnienie jednak przekonało...

Dokładnie o to samo pytałem podczas jazdy próbnej MiTo - powiedziano mi, że szyba na pewno nie przymarznie.
Niespecjalnie mnie to zapewnienie jednak przekonało...

Starczy, że mróz złapie uszczelkę tę na dole szyby(w drzwiach) i już będą opory.

nie przymarznie jesli uszczelka bedzie smarowana silikonem w sprayu

jesli potrzebujesz to mam taki na zbyciu

nota producenta:
http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0890 110.pdf

ostatni po prawej:
6.jpg

Ostatnia edycja:
podobny problem powinien być w GT, a jego starzy użytkownicy jakoś o nim nie wspominają; więc pozostaje być optymistą...

Zaprzyjaźniona właścicielka Gtv też nie narzeka a jeździ tym samochodem cały rok. Myślę, że AR od wielu lat ma to dopracowane.

Od biedy da się otworzyć drzwi jak szyba nie jest opuszczona. Trzeba ją delikatnie przycisnąć i przechodzi pod rynienką. Podobnie jak koledzy powyżej nie słyszałem żeby były z tym problemy. A spray do uszczelek stosuję i tak w każdym aucie

silikon w sprayu, niezawodny. Tylko uważnie trzeba spryskać, zeby pokryć całość uszczelki. Troszkę ścieknie ale da sie przeżyć:)

Kiedy w Mi.To chwytasz za klamkę, szyba opuszcza się ok. 2 cm.
Ponieważ drzwi nie mają ramek wokół okien, jeśli szyba przymarznie i się nie opuści, to ją można wyłamać... tak myślę :(
W Seacie często mi szyby przymarzają.
... no chyba że w alfie jest jakieś zabezpieczenie i nie da się otworzyć drzwi, jeśli szyba nie zjedzie...:eek:

tez mnie to zastanawia, ale.. szyba nie trzyma sie pod uszczelką, a opuszczenie występuje w zasadzie po otwarciu drzwi, a opuszcza sie tylko po by nią nie trzaskać przy zamykaniu

tez mnie to zastanawia, ale.. szyba nie trzyma sie pod uszczelką, a opuszczenie występuje w zasadzie po otwarciu drzwi, a opuszcza sie tylko po by nią nie trzaskać przy zamykaniu
Opuszczenie szyby następuje w momencie "odskoczenia" zamka przy naciśnięciu klamki.

Wczoraj zabezpieczyłem uszczelki silikonem w sprayu i zobaczymy co to będzie.
Niestety przy dzisiejszym mrozie (-3,0) uszczelki zaskrzypiały przy otwieraniu drzwi.

Psiuknełem tym samym silikonem na gumy w wahaczach co by zawieszenie z przodu nie skrzypiało jak stary tapczan... i nic to nie dało :(

Amortyzatory
Powrót