Ile oleju do skrzyni biegów?

• Autor wątku Autor wątku ciechu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ciechu

Guest
Witam. Pytanie jak w temacie. Muszę kupić olej i w instrukcji jest napisane, że 2 litry do skrzyni i 8,4 do układu różnicowego. O co chodzi? Ile mam kupić oleju? Dodam, że wybrałem VALVOLINE DuraBlend 75W-90. Dobra decyzja? Jakie ma znaczenie rodzaj oleju w skrzyni? Z góry dziękuję za pomoc.

W instrukcji jest maly blad, do skrzyni potrzeba 2L oleju 75w/90 GL-5

wg danych Shella:

Silnik : 4,4 l
Skrzynia: 2 l
Układ chłodzenia: 8,4 l

Ok. Dzieki, troche się przeraziłem jak przemnożyłem cenę litra oleju razy 8,4... :lol:
Ten VALVOLINE DuraBlend 75W-90 będzie odpowiedni sądząc po oznaczeniach gęstości, ale czy to jest dobry olej jakościowo? Może ktoś coś wie?

Żeby nie zakładać nowego tematu dołączam sie do pytania, tyle ze ja zapytam ile potrzeba wlać do skrzyni alfy 145 w 1.6 boxer.
A takie drugie pytanko co ile zalecana jest wymiana oleju w skrzyni bo ja mam alfe od miesiąca a wydaje mi sie ze skrzynia dawno albo bardzo dawno nie widziała nowego oleju.
Jaki olej jest zalecany ?
Z góry dzikuje za odpowiedź ;)

olej w skrzyni powinn sie zmienica przy piatej wymnianie oleju w silniku. Przynajmniej ja tak zmieniam i tak bylo zmieniane w mojej belli od nowosci. tak mialem w ksiazeczce serwisowej wbijane.

Przeważnie zmienia sie olej w skrzyni wtedy gdy sie do niej zaglada tak to raczej rzadko. Tak samo w tylnym moscie jak ktoś ma. Ważne aby w przekładniach skrzyni biegów był olej 75W/90

Amortyzatory
Powrót