Ile moze wytrzymac JTD?

• Autor wątku Autor wątku Daniel156SW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daniel156SW

Guest
Zastanawiam sie jak wytrzymale sa te silniki, na co trzeba zwracac uwage przy duzych przebiegach, ile kilometrow juz zrobiliscie na swoich? Moja ma juz 194 tys i chodzi swietnie, myslicie ze teza jaka uslyszalem od jednego mechanika "ten silnik jest dopiero dotarty" ma cokolwiek wspolnego z prawda?

Pamietam ze kiedys mialem okazje kupic po dobrej cenie 156 2,4 jtd z przebiegiem pod 300kkm. Znajomy mechanik powiedzial mi wtedy ze akurat w tych silnikach taki przebieg nie powinien odstraszac :wink:

mój wuja, ma przejachane ponad 300 tysięcy, dokladnie nie pamietam ale ponad, sprawdze to, ale teraz zaczelo ostro mu sie sypac zawieszenie, wiec zostawia troche pieniedzy w serwisie, za jakies polosie wahacze itd. ale sam motor chodzi dobrze, chociaz sam nie jezdzilem nia, ale jako pasazer nic nie zauwazylem, a ma ten sam silnik co w temacie i ja. wiec mysle ze silniczki JTD są najmocniejsza stroną tego samochodu, dlatego sie na ten zakup zdecydowalem, pozdrawiam

No właśnie też tak myślę, moja ma ponad 200 000 i jest i chodzi jak nowa:)

po 200 000tys taki jtd to sie dopiero dobrze dotarl :roll: 8) oczywiscie jesli serwis byl przestrzegany,auto uzywane "normalnie" a nie jak debil :wink:

Zauwazcie, ze w autach(nawet benzynowych) najczesciej sypie sie cos innego niz silnik np blacha, skrzynia,zawias i wiele innych pierdolek procz silnika ktory pewnie chodzil by drugie tyle.Sa wyjatki oczywiscie.Ale wiem z tego co zauwazylem sam :wink:
Wiadomo, ze jakis tam osprzet silnika trzeba od czasu wymienic ale jesli chodzi o sam silnik czyli blok,tloki,korby,wal,to zadko sie psuje :D

Nie :) Nie :) Nie jak debil ;) Moja Alfa ma piękną pieczątkę z każdego przeglądu w swojej książeczce, wszystko robiłem na czas a nawet przed, także jak mówię, chodzi jak brzytwa :mrgreen:

diesel a szczegolnie te malo wysilone spokojnie wytrzymuja 500000 km ale pod warunkiem wymiany oleju na czas

Też mi się wydaje że te silniki prawidłowo eksploatowane mogą przelatać ze 300tyś bez większych problemów. Moje JTD co prawda mam dopiero 2 dni, z przebiegiem 169tys a chodzi świetnie. Wszystko zależy jak był używany przez poprzedniego właściciela.

Kolega ma doblo 1,9 JTD ponad 400 tys .Olej mobil 5w50 wymiana co 20 tys.Jak go kupił miał 20 tys, turbina nie ruszana raz przepływomierz :)

AlfaFAN napisał:
Zauwazcie, ze w autach(nawet benzynowych) najczesciej sypie sie cos innego niz silnik
jeden wieczor jezdzac jak benzynowa alfa to silnik vw sie posypie :mrgreen: sprawdzone przedwczoraj :) a blacha zdrowa :)

Amortyzatory
Powrót