• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

HID - xenon - brak świateł mijania/krótkich

• Autor wątku Autor wątku M@rcin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

M@rcin

Guest
Witam
Od 2 tygodni cieszyłem sie pięknym światłem z "xenonów" aż do dziś :/ Światełka mi sie poprostu nie zapaliły. Postojówki, długie są, ale "znikneły" krótkie. Przekaźniki, bezpieczniki sprawdzone. Przełącznik? możliwe, że sie przepalił/zepsuł?
Dodam tylko, że mam przetwornice III generacji (ale to chyba nie ma większego znaczenia)
Elektryk "tak na szybkiego" powiedział, że prawdopodobnie padł moduł świateł(?) Gdzie on sie znajduje? Wie ktoś może? Możeliwe, że te HIDy go wykończyły, czy poprostu zbieg okoliczności? ;)
Dzięuje za pomoc!

a odepnij te przetwornice i podlacz chocby na chwile zwykla zarówke. jak bedzie sie palic znaczy ze padly przetwornice. jak nie to wiekszy problem...i sprawdz raz jeszcze bezpieczniki. zarowno jak podepniesz żarówke, jak i pozniej przetwornice...

Na samym początku robiłem tak jak mówisz. Wszystkie bezpieczniki, przekaźniki sprawdzane i po i przed...niestety, wszystko wporządku z nimi:| Zauważyłem jeszcze, że nie działa el.regulacja świateł ;//
Problem jest jak cholera :cry: Tylko jak z niego wybrnąć? Gdzie ten moduł może być?
Dziękuje za odpowiedź!

ja nie rozumiem chyba. Bo jak chodza swiatła mijania na żarówkach to przetwornica padła i na to nic poza wymiana się nie poradzi

b.pawelek napisał:
ja nie rozumiem chyba. Bo jak chodza swiatła mijania na żarówkach to przetwornica padła i na to nic poza wymiana się nie poradzi

Nie, nie, nie.. może źle to napisałem ;| Ale... zwykłe żarówki również NIE świecą...

ale postojówki masz? U mnie elektryczna regulacja swiateł działa tylko na włączonym silniku. Tez tak sprawdzałes?

b.pawelek napisał:
ale postojówki masz? U mnie elektryczna regulacja swiateł działa tylko na włączonym silniku. Tez tak sprawdzałes?

Postojówki, drogowe, przeciwmgielne, kierunkowskazy, awaryjne... wyszytko jest oprócz "krótkich"
Regulacja NIE działa i na zgaszonym silniku i na zapalonym ;//

M@rcin napisał:
Od 2 tygodni cieszyłem sie pięknym światłem z "xenonów" aż do dziś
tak ty się cieszyłeś gorzej mają ci co mijają cię z przeciwka HID to dramat

M@rcin napisał:
Postojówki, drogowe, przeciwmgielne, kierunkowskazy, awaryjne... wyszytko jest oprócz "krótkich"
a sprawdzałeś miernikiem czy masz prąd na przewodach ? bo jeśli jest to znaczy że to przetwornice padły na 100%

z drugiej strony te pseudotunerskie HIDy mogły brać za duży prąd i poleciał jakiś układ oryginalny. Niby same w sobie xenony biorą mniej prądu w watach ale jego natężenie jest większe chociażby na starcie przetwornic. Mogło coś sie upalić.

blackalfa166 napisał:
M@rcin napisał/a:
Od 2 tygodni cieszyłem sie pięknym światłem z "xenonów" aż do dziś
tak ty się cieszyłeś gorzej mają ci co mijają cię z przeciwka HID to dramat

Owszem, zgadzam sie w 100% z Tobą, ale jeśli masz dobrze ustawione światełka, to można powiedzieć, że nie ma "bata" aby kogoś oślepiać ;)
blackalfa166 napisał:
M@rcin napisał/a:
a sprawdzałeś miernikiem czy masz prąd na przewodach ? bo jeśli jest to znaczy że to przetwornice padły na 100%

Tego jedynie nie sprawdzałem jeszcze. Dziś jede do elektryka z tą sprawą.

sprawdź jeszcze tutaj

Załączniki

• a_178_804.jpg
    a_178_804.jpg
    44.6 KB · Wyświetleń: 1,257
blackalfa166 napisał:
sprawdź jeszcze tutaj

Sprawdzane już 3 razy. Wszytkie przekaźniki, bezpieczniki dobre. Każdy był wyjęty, przeczyszczone styki (w zasadzie nie potrzebnie, były jak nowe) i pryśnięte gniazda "kontaktem"

co to znaczy dobrze ustawione światełka ?

nawet jesli tak jest że są odpowiednio wyregulowane i nie świecą po drzewach to na wybojach jak siada ci tył auta to światła podbijają do góry ...

jak ruszasz to przód zadziera do góry

jak jedziesz w kilka osób to masz to samo a założę się że czasami zapomnisz obnizyc świateł

w każdym z tych przypadków samoregulacja działa blyskawicznie

a takie błyśnięcie ksenonem po gałach w nocy na wąskiej ciemnej drodze to jest tak jak byś sobie flashem z aparatu walnął

to coś oznaczone nr 3 to jest - jednostka elektroniczna sterująca światłami

Hmmm... to teraz już sam nie wiem.
Wg. mojego elektryka, to, to jest "moduł" odpowiadający za światła postojowe i mijania
To zielone prostokątne ;)

Teraz światełka działają, aż miło popatrzeć :D
Ale mimo wszystko dziękuje za pomoc!

blackalfa166 napisał:
to coś oznaczone nr 3 to jest - jednostka elektroniczna sterująca światłami

Eh..dzisiaj znowu zobaczyłem ciemność :| Światła sie nie zapaliły ;//

Dziś patzyłem za tym czymś oznaczonym nr.3 na rysunku i...nie mam takiego czegoś tam :? Możliwe, że nie wszystkie to miały?

I po problemie, chyba ;) Wymiana modułu na nowy i światełka świecą.
Szkoda, że po czasie sie dowiedziałem, że HIDy można podłączyć z "ominięciem" tego modułu... eh człowiek uczy sie na błędach ;//

Dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc!

blackalfa166 napisał:
co to znaczy dobrze ustawione światełka ?

nawet jesli tak jest że są odpowiednio wyregulowane i nie świecą po drzewach to na wybojach jak siada ci tył auta to światła podbijają do góry ...

jak ruszasz to przód zadziera do góry

"tak, a świstak siedzi i zawija w te sreberka" Ty widzialeś kiedys jak działa samoregulacja w 8-10 letnim samochodzie, co Ty myslisz, że nadąża przy przyspieszaniu, zmianie biegów, przy wybojach, chyba sobie jaja robisz :D działa dokładnie tak samo szybko jakbyś sobie ręcznie silniczkami regulował, jeżeli Twoje silniczki w aucie sa tak szybkie jak wyboje i przyspieszająca 3 litrowa Alfa w dodatku na wybojach to gratuluje auta. Wiem, że Alfa Romeo to nietuzinkowe auto, ale bez przesady.
Natomiast jeżeli chodzi o te HID'y to choćby nie wiadomo jaki diagnosta regulował, choćby"zjadł 1000 kotletów" to nie wyreguluje w nieprzystosowanym reflektorze bez soczewki, zawsze bedzie oslepiał ZAWSZE i niech ktoś mi nie mówi, że jego nie oślepia bo mu np. nie mrugają z przeciwka. W polsce juz kierowcy tak przyzwyczaili sie do oślepiających świateł, że już na to uwagi nie zwracaja, musiałyby rzeczywiście świecić gdzieś po konarach drzew.

bosniak_sg napisał:
tak, a świstak siedzi i zawija w te sreberka" Ty widzialeś kiedys jak działa samoregulacja w 8-10 letnim samochodzie

tiaaa i mówisz że działają tak jak bym sobie sam silniczkiem regulował :)

tiiaaa no niezła teoria

tylko że w halogenowych światłach te silniczki są zupełnie inne i faktycznie wolne

znajdź sobie jakąś alfę 166 wyjmij ten silniczek z reflektora i trzymając go w rękach niech ktoś na załączonym zapłonie i właczonych światłach bujnie ci tyłem auta albo niech włączy i wyłączy światła i zobaczysz jak to zaiwania...

u mnie to działa tak że jak depnę w pedał i auto podnosi przód automatem światła opadają ... a jak się ustabilizuje podnoszą się ...

Amortyzatory
Powrót