• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[HID- ALFA] czyli xenon na każdą kieszeń

• Autor wątku Autor wątku marshall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ostatnio naszło mnie na przeróbkę świateł w swojej 156. Myślałem o przerobieniu lamp na soczewki u tego gościa z allegro i założeniu HID-ów. Jaki zestaw możecie polecic z allegro, który nie zakłóca radia itp.

Też się zastanawiam nad zamontowaniem HID w 146, ale czy temperatura żarnika nie uszkodzi klosza lampy

Też się zastanawiam nad zamontowaniem HID w 146, ale czy temperatura żarnika nie uszkodzi klosza lampy

Napewno temperatura nie uszkodzi ci klosza. Hidy mają to do siebie, że więcej energii zmieniane jest w światło a znikome ilości w ciepło, (w żarówce normalnej dużo energii marnowane jest na zbędne ciepło). Hidy są w różnych barwach cieplnych, gdzie im większa liczba Kelvinów tym światło bardziej niebieskie, fioletowe. Dla tego polecam zamontować coś około 4300-5000K. Większe ilości K będą miały barwę coraz bardziej niebieską a co za tym idzie będą dawały mniej światła. pozdrawiam

Nie wiem, czy ktos juz wspominal, ale w gazecie "Motor" jest artykul o HIDach. Warto przeczytac zanim sie zalozy, bo moze to uratowac od klopotow...

ja osobiscie zadnych problemow nie mam z xenonami, nikt mi nie mryga wszystko normalnie dziala.Lampy sie nie przegrzewają i zarowki mniej pradu potrzebuja, a jakosc jest super bo i widocznosc extra i fajnie wyglada.Polecam zestawy 4300k sam mam taki, uwazam ze jest zblizony najbardziej do orginalu juz duzo osob mi tak powiedzialo, ew. 4500 max 6000k te wyzsze temperatury to gorzej swieca i sa przesadzone kolorystycznie wiec nie polecam

Z tego co wyczytalem, to jezeli ubezpieczyciel przyczepi sie do HIDow to moze nie wyplacic ubezpieczenia, bo pojazd jest niesprawny technicznie...

A to ze nikt nie mryga to nie jest wytyczna niestety...

Z tego co wyczytalem, to jezeli ubezpieczyciel przyczepi sie do HIDow to moze nie wyplacic ubezpieczenia, bo pojazd jest niesprawny technicznie...

A to ze nikt nie mryga to nie jest wytyczna niestety...

Według mnie przeglad decyduje o sprawnosci auta, a xenony mozna zdemontowac w kilka minut i po problemie.Ale faktycznie tak jest ze nie sa to do konca legalne swiatla i zawsze sie mozna do nich przyczepic.

zawsze sie mozna do nich przyczepic.

Wlasnie chodzi mi o to "przyczepienie sie". Nie zycze nikomu, kto bedzie miec kolizje, nawet nie ze swojej winy, a ubezpieczyciel powie, ze nie wyplaci kasy, bo swiatla byly nie takie, jakie byc powinny. I nawet przeglad tu raczej nie pomoze.

Ostatnia edycja:
Ksenony są nielegalne i taka jest prawda. Każdy instaluje je na własną odpowiedzialność i każdy doskonale wie z jakimi wiąże się to konsekwencjami, więc może przestańcie pisać po raz setny, że są nielegalne, bo to nic nie wnosi do tematu.... Sam jeżdżę już parę miesięcy na HID-ach, robię sporo kilometrów - miałem nawet kontrolę drogową i odpukać nic się nie dzieje. Na wszelki wypadek w bagażniku mam zwykłe żarówki i w razie potrzeby będę próbował je wymieniać :P

Ksenony są nielegalne i taka jest prawda. Każdy instaluje je na własną odpowiedzialność i każdy doskonale wie z jakimi wiąże się to konsekwencjami, więc może przestańcie pisać po raz setny, że są nielegalne, bo to nic nie wnosi do tematu.... Sam jeżdżę już parę miesięcy na HID-ach, robię sporo kilometrów - miałem nawet kontrolę drogową i odpukać nic się nie dzieje. Na wszelki wypadek w bagażniku mam zwykłe żarówki i w razie potrzeby będę próbował je wymieniać :P
Zgadza się ja też mam zamontowane nie tylko poto żeby ładnie wyglądało ale po to żeby lepiej widziec . Za jakiś czas i te wyśmiewane Hidy będą zalegalizowane

Ja zamontowałęm HID'y i moge powiedziec ze jestem jak najbardziej zadowollny.. powiem szczerze ze teraz przynajmniej cos widze przed tym samochodem jak jade w nocy bo sami przyznacie ze standardowe oswietlenie jest do bani..
Ja polecam jak najbardziej..
Pozdro..

To chyba świeża inwestycja co loki? Bo jak jechałem przed Toba kangurkiem, to nie wyglądało na HID :>

Może faktycznie lepiej widać ale ludzie jak to oślepia. I zawsze widać,że to HID a nie "prawdziwy" xenon... W soczewkach jeszcze ujdzie (145/6) ale zakładanie do zwykłego reflektora z odbłyśnikiem to już chamstwo i egoizm. Często walę długimi w takich nienaturalnie niebieskich oślepiaczy -może jeśli kilka osób zrobi to samo ktoś taki pomysli ,że coś robi nie tak.
Ogólnie zgadzam się z 75andrew155, że żarniki xenonowe z czasem powinny zostac zalegalizowane (a może nawet wprowadzane do każdego nowego samochodu) skoro światło znacząco podnosi widoczność i tym samym bezpieczeństwo jazdy. Ale taka samowolka jak jest teraz powinna jednak być negowana...

Zgadzam sie z poprzednikiem... Ludzie!! jak to montujecie to pojedzcie na stacje chociaz swiatla ustawic zeby to nie swiecilo w sufit... Najbardziej lubie auta z poczatku lat 90`tych ktore wala tymi swiatlami po oczach... Na stacji zaplacicie 20-30 pln a chociaz sami bedziecie wiedzieli czy wiazka swietlna jest ok czy tez ze wzgeldu miedzy innymi na zuzycie lampy (odblysniki, poorane szklo/platik) walicie na wszystkie strony a sami widzicie tak jakbyscie mieli nowe lampy bez hidow...

Fakt-kolor jest w wiekszosci przypadków bardzo nienaturalny i samochód z pseudo xenonami bardzo łatwo wychwycić z tłumu samochodów. Często mijam wiśniową 156 z płetwą która dosłownie tymi hid-ami wypala oczy jadącym z przeciwka. I ta obciachowa barwa światła... Zrzestą wątpię czy w deszczowe dni taki kozak z 8000K cos widzi na drodze

To, że światła muszą być wyregulowane to chyba oczywiste - zwykłe też jak są niewyregulowane to walą po oczach....

ja mam 8000 i widac normalnie wszystko :) a co do oslepiania. wiekszosc nie oslepia, spotkalem sie chyba tylko raz ze koles mnie oslepiel, wiekszosc oslepiajacych to orginalne xenony zle ustawione, bo jak ktos wklada HID to dba o samochod i wie ze trzeba je wyregulowac. A co jeszcze do oslepiania... Wole juz zeby mnie oslepil przez te 3sek powiedzmy niz zeby wyjechal mi na czolowe w nocy bo nie widzial dobrze zakretu :) zatanowcie sie nad tym :)

Amortyzatory
Powrót