[159] Help! Auto wyrzygało olejem i płynem chłodzącym

Krzysiooo

Nowy
Auto
156 2.5 V6
Panowie co mogło być przyczyną wyrzygania oleju przed odmę i płynu chłodzącego przez odpowietrznik. Auto (rozgrzane) kręciłem na 4 biegu do 3,5 tys/obr (robiłem logi), nagle straciło moc, za mną chmura dymu. Otwieram maskę i widzę pełno oleju w okolicach odmy i płynu chłodzącego.
Po zgaszeniu nie chce odpalić, nie ma żadnych błędów.
Co się mogło stać?
niewiem.gif

Silnik to 1.9 16V 150KM (bez klap wirowych, egr i dpf).
Ręce mi opadły...
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Uszczelka głowicy.

Albo popękana głowica :)

Wymiziane S3 mini!

Ostatnia edycja:
uszczelka pod głowicą lup pęknieta głowica.Przy uszkodzonym turbo nie wywali płynu chłodniczego.

Słuszna uwaga :)

Słowem zdejm głowice i zobacz organoleptycznie. Inaczej się nie da, dostała piard w oba układy i tyle.

A ch to wie. Jak mu turbina rzygnela olejem mocno na tloki, to moglo zrobic konkretny bajzel w silniku... Wtedy wszystko Ci wypluje - olej, wode...

Wieczorem sprawdzę jak wygląda dolot i klapa gasząca.

Słowem zdejm głowice i zobacz organoleptycznie. Inaczej się nie da, dostała piard w oba układy i tyle.

Z mechanikiem wstępnie umówiony jestem na czwartek. Ciekawe ile worków złota przygotować.

Auto wczoraj odstawiłem do mechanika. Brak kompresji na jednym cylindrze. W sobotę będę wiedział co się wysrało.

attachment.php
attachment.php

Dodano po 2 minutes:

II i III cylinder powiedział papa.
Jestem mega, mega wkur$%*%ony.

Załączniki

• IMG_7833.jpg
    IMG_7833.jpg
    280.3 KB · Wyświetleń: 363
  • IMG_7830.jpg
    IMG_7830.jpg
    174.7 KB · Wyświetleń: 363
Ostatnia edycja:
Nie takie rzeczy tu się działy, 159 to nie auto za 3 patyki, więc moralność forumowa często idzie do lamusa, a jak ktoś dociekliwi, to pewnie ogarnoł temat czemu słabo pali i ma braki mocy. Chodź nikogo nie posądzam ;)

Jeden z tematów pokazuje, że zakup od alfisty należy traktować tak samo poważnie jak zakup u mirka handlarza :-)

Amortyzatory
Powrót