• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Hamulce

• Autor wątku Autor wątku laska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

laska

Nowy
Auto
Była 155 1.8 TS 8V, Jest 166 2.4 20V 175 cv
Witam. Od kilku dni hamulce w mojej belli zaczeły dziwnie działac. Tzn musze używać o wiele większej siły niż wcześniej żeby zatrzymać auto. Dzieje się tak tylko jak hamulce są zimne. Gdy parę razy zahamuje i tarcze się rozgrzeją wszystko jest ok. Czym może to być spowodowane? Tarcze i klocki mają przejechane troszke ponad 4 tysiące kilometrów. Tarcze mam Febi a klocki TRW. Pedał hamulca jest taki jaki był zawsze nie zrobił sie bardziej twardy ani nic z tych rzeczy. :confused:

Może warto podjechać na przegląd i sprawdzić czy może któres z kół ma słabiutkie hamowanie

a moze zapieka sie cylinderek hamulcowy ,warto to rowniez sprawdzic oraz ilosc plynu w zbiorniczku

Płynu w zbiorniczku jest stan. chyba wybiore sie na ten przegląd. Tydzień temu hamulce dostały ostro po du..e może to ma coś z tym wspólnego...

Jedż , hamulce to powazna sprawa

Pojade jutro jak znajde czas. A myślisz że to może mieć związek z tylnymi hamulcami? Bo wstyd się przyznać ale wieki tam nie zaglądałem.

Tak tez może być , warto sprawdzić

Ok. Więc jade na przegląd. dzięki.

Właśnie wróciłem od diagnosty. Hamulce sprawne.... Ale zjawisko opisane przezemnie występuje nadal, i nadal tylko na zimnych hamulcach. Przy okazji sprawdziłem zawieszenie w którym cały czas coś puka i panowie mechanicy stwierdzili że jest "igiełka" co najwyżej minimalny luz na na jednej tulejce wahacza. Tulejki wymieniałem jakieś 8 tysięcy kilometrów temu...

Ostatnia edycja:
Hamulce osi tylnej.... ehh
Sytuacja ta odpowiada przygodom z moją Alfa :) tak samo zawsze zdawało mi się że hamulce rano działają słabo. I przyczyna to stojące tłoczki zacisków hamulców tarczowych z tyłu. Stała bolączka bo mi znów chyba padły... Objawia się to słabą siłą hamowania którą najlepiej kontrolować na stacji diagnostycznej.
Pozdrawiam

Hamulce osi tylnej.... ehh
Sytuacja ta odpowiada przygodom z moją Alfa :) tak samo zawsze zdawało mi się że hamulce rano działają słabo. I przyczyna to stojące tłoczki zacisków hamulców tarczowych z tyłu. Stała bolączka bo mi znów chyba padły... Objawia się to słabą siłą hamowania którą najlepiej kontrolować na stacji diagnostycznej.
Pozdrawiam

Więc radzisz żeby wziąść się za tylne zaciski??? Ale wczoraj na stacji diagnostycznej stwierdzili że hamulce są ok...

Czy może jak twierdzi kolega Lukasz A. padł ten korektor siły hamowania? Na jakiej zasadzie działa ten korektor?

Ostatnia edycja:
U mnie jak pompa hamulcowa padala to na przegladzie mialem tez ze hamulce igla ;) a naprawde to bardzo lipnie hamowało.

jeśli się mylę to poprawcie.
Korektor siły hamowania mierzy nacisk na tylnią belkę w zawieszeniu czyli sprawdza ciężkość pojazdu , jeżeli z tyłu znajduję się dodatkowy balast korektor powinien zwiększyć siłę hamowania tylnich zacisków.

jeśli się mylę to poprawcie.
Korektor siły hamowania mierzy nacisk na tylnią belkę w zawieszeniu czyli sprawdza ciężkość pojazdu , jeżeli z tyłu znajduję się dodatkowy balast korektor powinien zwiększyć siłę hamowania tylnich zacisków.

U mnie zawieszenie z tyłu nie jest już najlepsze, wystarczy że wezmę dwie osoby na tył to koła obcierają o nadkola. I wyraźnie widać że auto coś za nisko wisi z tyłu. Czy przez to ten korektor też będzie przekazywał większą siłę hamowania na tylne koła??? Bo ja tak to rozumiem że jeśli on tam gdzieś na tylnej belce jest zamontowany a tył auta strasznie wisi to on może to odbierać że auto jest załadowane. Dobrze rozumuje???

Właśnie jak by myslał że jest załadowane to by hamowało z wieksza sila :) Sprawdz tez czy czasem sprezynka co go alczy z belka nie pekła.

nie muszą być popękane żeby nadawać się do wymiany , jeśli autko przy dwóc osobach obciera to jest dramat!! Sprężyny do wymiany!

wymiana sprężyn to prawie ta sama robota co wymiana amorków więc koszta powinny być podobne a co do samych sprężyn , nie wiem nigdy nie wymieniałem zwykłe seryjne zamienniki nie powinny być drogie.

Ja wymieniałem tylne sprezyny bo tez auto przysiadło na dupce . Zapodałem sprezyny KAYABA ponad 200 zł sztuka razem z wymiana zapłaciłem cos około 500 zł

Amortyzatory
Powrót