• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Hamownia - rezultaty

PietereQ

Użytkownik
Auto
Alfy
Pomyślałem że może kogoś zaciekawić. Jakiś czas temu shamowałem swoją gietefałę. I rezultaty bardzo pozytywne
dynoresultsdn9.jpg

Podsumujmy. Auto ma 22(3)? lata przebieg 164K traci kompresję na 2 cylindrach, pali olej jak pancernik i poprzednim właścicielem był Turek :lol: ponoć. Spadek mocy zaledwie 6 Koni :!: lub 10 różnie podają moc. tylko moment spdał bardziej o ok 26 Nm, ale i tak ciągnie jak głupia. Ale co najpiekniejsze ta krzywa momentu :mrgreen: Jak Bozia przykazała. Tak wiec mit numer ileśtam że alfa to szit nietrzymający mocy psujący się cieńki mechanicznie można miedzy bajki włożyć. Oczywiście to fakt znaczączy dla outsiderów a nie nas znawców tematu. Pozdro :mrgreen:

Wykresik ladniutki, max moment dostepny juz od 3500, prawie jak w turbo :wink: pogratulować.
Mi przez 9 lat ucieklo 14KM i ponad 30Nm (na hamowni bylo 186KM i ponad 240Nm)-jednak ja mialem problemy z westgatem i wykes przed 6000 mocno spadal, to bylo 2 lata temu-za jakieś dwa tygodnie bede mial juz wystrojone autko to wrzuce nowy wykres, myśle że milo was zaskocze :wink: ...co do utraty mocy, tam gdzie ja bylem na hamowni, byly wczesniej trzy eclipsy 2.0 turbo 212KM w serii-zaden nie mial wiecej niz 180KM na hamowni:wink: W Twoim przypadku można być zadowolonym, że tak leciwy samochód trzyma moc lepiej niż nie jeden nowy jak np nowe clio 2.0 sport wykazujące notoryczny brak ok 20KM :wink:

Pozdrawiam

swietny wynik :) pogratulowac :D
a na ile pewny jestes ze to autentyczny przebieg? bo to malo jak na 22 lata... wychodzi 7 tys rocznie :)

bo to od turka(najgorsza zaraza w berlinie) i oni to samo co cygany :D kreca przy licznikach ile wlezie

wie ktos moze gdzie hamownia w szczecinie jest??

rysiu145, poczytaj na http://tuningforum.pl kiedys tam czytalem jakies tematy ktore hamownie sa fuj i dlaczego :)
zeby zobaczyc dzial zach-pom musisz sie zarejestrowac...

No wynik super :mrgreen: . Podejżewam, że po dokładnym przeglądzie wtrysku i ponownym zestrojeniu wynik udało by się poprawić 8) . W końcu ta elektornika ma ponad 20 lat, a nie sądzę, żeby ktoś ja porządnie regulował od tego czasu. GRATULUJĘ :)

Hehe. Dzięki za komentarze. :) Obsługa hamowni też była zaskoczona. A hamownię moge polecić jest to chyba jedna z lepszych w Polsce. Stroi się tu wiele aut wyscigowych całego kraju m.in astra Mielcarka. No myśle że po remoncie byłyby tylko lepsze wyniki. Co do przebiegu jest on bardzo prawdopodobny; wiele gietefał ma podobne a nawet mniejsze przebiegi, w sume dość oczywiste auto to z racji swojego charakteru nie jest zbyt praktyczne i cementu na wschód nie woziło :D Co do strojenia to myslę ze niewiele da się zrobić z aktualnym stanem, miała wyprzedzany zapłon o 6 stopni, regulowaną sprzężyne przepływki ale teraz powróciłem do seryjnych ustawień i nie widzę żadnej różnicy. Myśle, że po remoncie + ostre wałki + komp i przepływka z BMW
+ kolektory CSC dały by gdzieś spokojne 180 KM ale nie wiem czy zostanę przy silniku seryjnym bo jak remont wyjdzie drogo - pewnie powyżej 1000PLN to będzie musiał niestety poczekać na lepsze czasy, i bede robić swap na 3,0. Jak ma ktoś namiary na wmiarę niezjechaną 3,0 z 75 to byłbym wdzięczny.

PietereQ napisał:
nie wiem czy zostanę przy silniku seryjnym bo jak remont wyjdzie drogo - pewnie powyżej 1000PLN to będzie musiał niestety poczekać na lepsze czasy, i bede robić swap na 3,0.
mi by bylo szkoda - taka ladna gtv... zostawil bym wszystko seryjne i poprawil co trzeba. tym bardziej, ze serce ma jak dzwon :D w moim odczuciu odrestaurowane, 20 letnie auto robi lepsze wrazenie niz jakies zmodyfikowane. tym bardziej ze gtv6 to rzadki okaz.. ale oczywiscie to Twoje auto i Twoja decyzja :)

Amortyzatory
Powrót