• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV Spider] Hałasowało łożysko, a teraz coś stuka wraz z obrotem kół

• Autor wątku Autor wątku jas.bu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jas.bu

Guest
Siema,

Od jakiegoś tygodnia szumiało mi przednie lewe łożysko. Z racji śniegów, niechęci, innych wydatków postanowiłem, odroczyć naprawę do marca.
Tymczasem wczoraj wieczorem napadałem trochę po mieście i pojawił się (z tej samej okolicy) inny dźwięk. Nie wiem czy to łożysko, ponieważ nowy "towarzysz" zagłusza wszystko inne.
Dźwięk ma charakter miarowego stukania (związanego z obrotem kola). Jest to o tyle dziwne, że jak wóz nie jest na biegu to dźwięk czasem ustaje, a czasem robi się cichszy.

Jakieś sugestions?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
I dlatego na luzie nie hałasuje?

Nie spotkałem się z tym, żeby od pierwszych szumów do kompletnego wyjazdu minęło mniej niż 1000 km.

Jeżeli występuje to przy niższych prędkościach, i towarzyszy temu bicie na kierownicy, to umiera przegub

Bicia nie odczuwałem, ale mam podobne przypuszczenia.
Warto kupować zamiennik? Jak z cenami ricambi originali?

Napisz czy masz zamontowane kołpaki.Zwłaszcza te montowane na wcisk.Miałem podobny problem z pukaniem w kole i ile się naszukałem przyczyny to moje,a powodem był właśnie kołpak.

Napisz czy masz zamontowane kołpaki.Zwłaszcza te montowane na wcisk.Miałem podobny problem z pukaniem w kole i ile się naszukałem przyczyny to moje,a powodem był właśnie kołpak.

Kołpaki? tzn. ten temacik w środek felgi? Mam.
Nie wiem czy on może tak stukać :] Chyba, że chodzi o jego brak i zasyfienie piasty... ale to odpada, ponieważ mam ww. kołpaczki...

Kołpaki? tzn. ten temacik w środek felgi? Mam.
Nie wiem czy on może tak stukać :] Chyba, że chodzi o jego brak i zasyfienie piasty... ale to odpada, ponieważ mam ww. kołpaczki...
Nie,nie,chodziło mi o te pełne,zakładane na felgi stalowe.Jeśli masz aluminiowe felgi założone,to nie było tematu.

Nie mają w ogóle, nawet na zamówienie, tak samo z reszta jak tarcz to Gtv 916, klocków pod zacisk ATE i wielu innych części po prostu nie mają...

Tani fiat zaproponował mi przegub MAXIS - nie znam marki, ktoś coś słyszał, używał lub cokolwiek.

A to GLO z allegro, to już w ogóle nie wiem co to jest...

Szczerze mówiąc zawsze stosowałem spidana z zamienników, ale i tak trwałość pozostawała sporo do życzenia.

Przegub fabryczny wytrzymuje średnio 200 kkm, a zamiennik góra 50...

Amortyzatory
Powrót