• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Hałas w okolicy tylnego tłumika.

budziol

Nowy
Auto
alfa romeo 147/TS
Witam panowie i panie.Zakładam nowy temat bo nic nie mogłem znaleźć na temat który mnie irytuje od dłuższego czasu.Mam problem z moją bellą a dokładniej z hałasem który strasznie mnie wkurza.Hałas dobiega spod auta w okolicy końcowego tłumika.Zmieniałem ostatnio cały tłumik bo myślałem że rozleciał się w środku i hałasuje lecz nie.Po wymianie dalej trzaska (jest to raczej pojedyńcze głośne stukanie metalu o metal).Byłem autem na kanale bo niestety nie mam gdzie sobie grzebać przy mojej niuńce i zauważyłem że końcowe kolanko rury wydechowej prawdopodobnie uderza o śrubę od amortyzatora (tył) :) Wymieniony był tłumik,wszystkie z trzech gum trzymających oraz amortyzatory.Panowie czy można coś dospawać albo coś zmienić żeby ten kawałek nakrętki od amorka nie uderzał mi o rurę? Wykończony jestem bo walczę z tym od końca zimy.Jeszcze jedno... Wahacz gdy jest już powoli zużyty to czy on wydaje głośne skrzypiące odgłosy? Dodam że auto normalnie trzyma się drogi i nie idzie odczuć że wahacz jest uszkodzony.Z kanału wygląda dobrze,guma niby w nim jest osadzona i nic nie jest pęknięte.Pomóżcie proszę,piszczcie,może ktoś z was miał podobne boje ze swoją alfą.Moja alfa to twin spark 1,8 rok 97.Z góry dziękuję i pozdrawiam.W razie czego zostawiam numer gg bo nie mogę wpisać w profil 1328705.Piszcie.

Ostatnia edycja:
może zakupiłeś jakiś lipny układ wydechowy... mojemu znajomemu rozsypał sie nowiutki katalizator w środku i to było przyczyną dziwnych dźwięków spod samochodu :/ jak moja bella wydawała dziwne dźwięki to wymieniłem jej łącznik elastyczny i wszytko jest ok,ale skoro jakaś śruba Ci wali w rurę to widocznie może tłumik być źle zamocowany albo element gdzie znajduje się ta śruba.

Pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 16:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:07 ----------

Albo prosty sposób przyczep jakodbojnik żeby Ci nie stukało :D

Trudno stwierdzić co u Ciebie stuka ale miałem podobny przypadek z wahaczem w 145, to on tak strzelał i potrzebna była wymiana na nową tuleje wahacza. Rozsypało się jedno łożysko tulei i czasem bardzo mocno strzelało jak by coś uderzało o zawieszenie

Ostatnia edycja:
Podejrzewam panie że to to ;) Napiszę posta kiedy już się z tym uporam.Dziekuję.

Tak jak napisałeś 75andrew155 jest to wina łożyska tulei wahacza tylnego.Kupiłem zestaw naprawczy i w czwartek jadę do mechasa założyć to i przy okazji rozrząd.Dziękuję za konkretną odpowiedź do założonego tematu.Pozdro ziom,postawię Ci dobre piwko jak się spotkamy kiedyś na zlocie :)

Amortyzatory
Powrót