• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Gumy stabilizatora

• Autor wątku Autor wątku Piciek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piciek

Guest
Witam wszystkich serdecznie. Chcialem zakupic do mojej belli gumy stabilizatora, ale przegladajac allegro zauwazylem ze sa 2 rodzaje tulei: z fi 20 i z fi 23. Wiec moje pytanie jest takie: Jaki rodzaj gum (z jakim fi) przychodzi do mojego modelu AR 156 2.0 T.S rocznik 98. Pozdrawiam serdecznie.:)

P.S. Aha zapomnialem powiedziec ze to gumy na przod.

Ostatnia edycja:
Nie powiem Ci jakie musisz mieć fi ale muszę napisać ze mi szybko zaczęły piszczeć w ciepłe dni :/

Najlepsza i najbezpieczniejszą opcją będzie wejście pod samochodzik z suwmiarka i zmierzyć.

Wszystko bardzo fajnie ale nie mam gdzie i jak tego zmierzyc (brak kanalu), no chyba ze da sie to jakos zrobic przy stojacym samochodzie na parkingu. :( A co do gum czyzby nikt ostatnio ich nie wymienial??:)

Przednie zawieszenie:
Poduszka stabilizatora pod stabilizator fi 22mm

Tylne zawieszenie:
Poduszka stabilizatora pod stabilizator fi 14mm

Proszę o poradę.
Zakupiłem tuleje stabilizatora przedniego wykonane z poliuretanu (czekam na dostawę), jednak na stronie producenta na zdjęciu zauważyłem, że nie mają one nacięcia umożliwiającego montaż tych tulei. Czy jeśli faktycznie tuleje przyjdą bez tego nacięcia, to mogę je sam naciąć i zamontować? Nie będzie to w niczym przeszkadzało, czy może mam szukać innego sposobu montażu (jakiego)?
Pozdrawiam.
- Rafał

palowaniem u siebie wymianę tych gum ale ręce mi odpadły nie mogłęm ani w tą ani w tą śruby 22 odkręcić a jest nie dokręcona eh dałem sobie spokuj wymienilem tylko drążki stabilizatora

Proszę o poradę.
Zakupiłem tuleje stabilizatora przedniego wykonane z poliuretanu (czekam na dostawę), jednak na stronie producenta na zdjęciu zauważyłem, że nie mają one nacięcia umożliwiającego montaż tych tulei. Czy jeśli faktycznie tuleje przyjdą bez tego nacięcia, to mogę je sam naciąć i zamontować? Nie będzie to w niczym przeszkadzało, czy może mam szukać innego sposobu montażu (jakiego)?
Pozdrawiam.
- Rafał

Musisz je naciąć, bo przez krzywiznę stabilizatora i mocowanie łącznika raczej nie przejdą. Przecinaj najlepiej ostrzem, a nie piłką. Przecinając piłką będziesz miał duży ubytek w materiale. Potem to i tak się sprasuje w tej metalowej obejmie i ma być ok.

---------- Post dodany o godzinie 20:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:38 ----------

palowaniem u siebie wymianę tych gum ale ręce mi odpadły nie mogłęm ani w tą ani w tą śruby 22 odkręcić a jest nie dokręcona eh dałem sobie spokuj wymienilem tylko drążki stabilizatora

Mechanicy znający się na alfach raczej nie lubią tego zabiegu, bo trochę czasu pochłania zmiana tych gum. Zresztą biorąc pod uwagę, że niektórzy kasują sporo za montaż nowych gum, czasem wymiana całego stabilizatora jest niewiele droższa (nowy stabilizator około 190 zł z przesyłką, a dobre gumy z warstwą żywicy w środku to około 60 zł plus montaż minimum 50 zł) Oczywiście można to robić samemu, ale bez odpowiednich narzędzi nie jest to takie łatwe.

Amortyzatory
Powrót