• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] Swap silnika z 2.0TB na 3.0 12v od AR 164

• Autor wątku Autor wątku olis_22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olis_22

Guest
Witam, jestem w trakcie próby zainstalowania silnika od AR 164 3.0 12v 184KM do swojej Gtv. Silnik jeszcze stoi obok samochodu, a póki co, zauważyłem, że termostat z obudową są po 'niewłaściwej' stronie:rolleyes: Podobno można jakoś to 'przeskoczyć', ale prosiłbym Was o wyjaśnienie, w jaki sposób, oraz o jakieś pomocne rady przy montowaniu silnika. Jeżeli operacja się powiedzie, poruszymy temat uturbienia nowego serducha;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ktoś z forum przekładał termostat ale nie pamiętam kto, czyli można

Mnie bardziej zastanawia opcja dołu silnika od 3.0 z głowicą i osprzętem z V6TB (mamy 3.0 turbo). Była kiedyś na allegro taka 164 jednak po zniknięciu ogłoszenia nikt więcej o niej nic nie wie...

Mnie bardziej zastanawia opcja dołu silnika od 3.0 z głowicą i osprzętem z V6TB (mamy 3.0 turbo). Była kiedyś na allegro taka 164 jednak po zniknięciu ogłoszenia nikt więcej o niej nic nie wie...
Chyba nie da rady, tam są różne średnice cylindra

Witam podepne sie pod temat,co prawda sprawa dotyczy 166 2.0 turbo. Mniej wiecej chodzi o to czy mozna zamiast 2.0 wstawic 3.0 24v,
czy to by chodzilo, czy trzeba odprezac, czy moze trzeba pisac nowy program, czy to by wystartowalo, a moze lepiej dac sobie spokuj ?
Przepraszam ze nie wtym dziale co potrzeba ale nie chcialem dublowac tematu jak cos to prosze o przeniesienie

Ostatnia edycja:
kolego Marcino,
Jeżeli chcesz puścić 3.0 na osprzęcie 2.0 to na pewno nie obejdzie się bez ponownego strojenia (chociażby świnią).
Nie jest to robota do zrobienia samemu w szopie, wymaga sporego doświadczenia i zaplecza warsztatowego.

wiec teoretycznie jest to do zrobienia ,a czy mozesz mi kolego jas.bu kogos polecic kto moglby taki silnik zestroic za jakies rozsadne pieniadze i oczywiscie zeby to troche polatalo

Owszem, mogę. Jak zauważyłeś pewnie - jestem z warszawy - więc raczej w tym(pół)światku się obracam. Pytanie tylko czy chcesz tu przyjeżdżać na strojenie (czytaj przyholować auto), i czy będzie to jakiś standalone czy piggyback...

Witam, jestem w trakcie próby zainstalowania silnika od AR 164 3.0 12v 184KM do swojej Gtv. Silnik jeszcze stoi obok samochodu, a póki co, zauważyłem, że termostat z obudową są po 'niewłaściwej' stronie:rolleyes: Podobno można jakoś to 'przeskoczyć', ale prosiłbym Was o wyjaśnienie, w jaki sposób, oraz o jakieś pomocne rady przy montowaniu silnika. Jeżeli operacja się powiedzie, poruszymy temat uturbienia nowego serducha;)

Witam.
Termostat, prosta sprawa. Wyjmujesz ze swojego 2.0 pompę wody, rurkę od niej(będziesz musiał zaślepić w niej przewody idące do turbiny) plus termostat i zmieniasz ;] to ta łatwa robota :P Najpierw musisz wymienić króćce w głowicy, u mnie się jeden nie odkręcił i spawałem co się dało i poszedł z reszta było łatwiej. Najpierw je trochę opukaj, potem podgrzej ze dwa razy i dopiero odkręcaj (ja je wszystkie dorabiałem i ślusarzy, ale Ty je masz z drugiego silnika)
Pozdrawiam i powodzenia

To ja z innej beczki. Po co ten caly problem? Pare modyfikacji i masz 300 KM z silnika bez wiekszej rzeźby. I to z lekkiego silnika.

Dlatego, że poprzedni 2,0 TB umarł, projekt z 3,0 także więc kolejne v6 TB teraz mruczy pod maska. o jakich konkretnie przeróbkach mowisz ??

No ja Ci mogę powiedzieć że na pewno turbinę bo standard dmucha do 1 bara co da Ci 230-240km, jeszcze wtryski i jakąś świnie żeby wystroić, duży IC i luźniejszy wydech, no i oczywiście kogoś kto to ogarnie, bo w szopach takie modyfikacje raczej się nie udają :P

No ja Ci mogę powiedzieć że na pewno turbinę bo standard dmucha do 1 bara co da Ci 230-240km, jeszcze wtryski i jakąś świnie żeby wystroić, duży IC i luźniejszy wydech, no i oczywiście kogoś kto to ogarnie, bo w szopach takie modyfikacje raczej się nie udają :P

P.S. A ty coś planujesz zmieniać czy zostawiasz w 146 seryjna V6 TB? :)

P.S. A ty coś planujesz zmieniać czy zostawiasz w 146 seryjna V6 TB? :)
Plan na razie jest nie sprzedać na części ;] Już tracę cierpliwość :( jak zacznie jeździć to zobaczymy co da się na tej turbinie osiągnąć, mam mitasubishi ;] a nie gretta, ale patrzyłem większe z tej serii mają tą sama flanszę, więc może poszalejemy, najpierw musi zasłużyć :P

Amortyzatory
Powrót