• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

grzeje sie 2,0 v6 turbo

• Autor wątku Autor wątku carlosito
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

carlosito

Guest
jeszcze jedno pytanko :)
zauwazylem, ze czasem potrafi mi skoczyc temperatura do np 110 stopni... z przerazenia wlaczylem odrazu ogrzewanie na full opadlo to wylaczylem ogrzewanie... znajomy powiedzial mi ze to normalne w alfach v6 turbo ze temperatura sie wacha i nie ma sie co martwic... czy to prawda?

Jeśli zapali się kontrolka przegrzania silnika to jest problem a tak to może przekłamywać wskaznik lub czujnik temperatury. Ja mam cały czas pomiędzy 90 a 110 st przekłamuje czujnik temperatury o jakies 15 st

czyli generalnie mam sie strasznie nie przejmowac owym podgrzewaniem sie silnika?? a co moze sie stac jak zapali sie ta niesympatyczna czerwona kontrolka? (uszczelka pod glowica?)

Niekoniecznie może naprzykład wentylator się nie włączyć

wetylatory dają pełną parą oba... ale temperatura ciagle potrafi podejsc wyzej... co ciekawe jak zgasze silnik nawet na 2-3 minuty temp spada do poprawnych 90..

Coś chyba pierniczy się z odczytem temperatury ( czujnik )

czyli wyglada na to ze nie jest to jakis mega powod do stresu?

Moim zdaniem napewnie nie ( po to jest kontrolka przegrzania) jeśli jest sprawna :mrgreen:

Ogólnie w układach chłodzących ciśnieniowych temperatura 110 stopni nie jest powodem do stresu więc jak nie świeci ci się kontrolka przegrzania to wszystko jest ok

dzieki za info :) a to jeszcze tak kontrolnie zapytam :) a jak jedak zaswieci sie kontrolka.... to co wtedy?? ogrzewanie na max, ostudzic troche i zjechac/??

Jak się zapali to jazdy nie ma , macha w górę i czekać aż silnik ostygnie

oki kumam :) ale nie ma tak jak np w bmw 2,5 litra gdzie jak temperatura skoczy tuz przed czerwone pole to 90% ze uszczelka pod glowica poleci?

Rada jest dobra tak jak pisaliśmy wcześniej , napewno trzeba stanąć i dać czas na ostygnięcie silnika a dopiero póżniej sprawdzenie stanu płynu , elektryki itp <patykiem2>

no ja pozostane przy swoim ze jak cos ogrzewanie na max chwila zejscia z temperatury i pozniej postoj i czekanie az ostygnie.. :)

carlosito napisał:
no ja pozostane przy swoim ze jak cos ogrzewanie na max
Chłopie to w taki gorąc się ugotujesz :lol: to też jest sposób :mrgreen:

wczoraj bylo tankowanie do pelna ;d to sie nazywa poswiecenie :D ale tak serio to juz ze dwa razy jechalem na full ogrzewaniu :)

Amortyzatory
Powrót