• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Grigio Titanio SW 2.0 JTDm

Tak się prezentuje po myciu, delikatnej polerce i wosku na 3-6 miesięcy:
polerka+wosk.jpgpolerka+wosk2.jpgpolerka+wosk3.jpg

Ogólnie nie jestem jakoś specjalnie zadowolony z tej usługi, zwłaszcza, że to był 'znajomy', który skasował za to 400. Na tych zdjęciach nie widać, ale były zacieki na dachu i też lakier w wielu miejscach nie wyglądał jakby był spolerowany..

Dodatkowo chciałem zrobić pełną konserwację podwozia, przy okazji której miała być 'poprawka' tych zacieków, ale teraz zwątpiłem w jego umiejętności i raczej konserwację zrobię gdzieś indziej.

Oprócz tego w piątek serwis olejowy:
serwis_olejowy_150kk.jpg

Ok, to jeszcze wpisy do dziennika - trochę o tej formie zapomniałem:

Typ: kosmetyka
Opis: Mycie + polerka + wosk
Przebieg: 150 100
Data: 24.07.2020
Koszt: 400 zł

Typ: serwis
Opis: Serwis olejowy - wymiana oleju (Ravenol VMP 5w30) i filtra oleju (filtron)
Przebieg: 150 705
Data: 31.07.2020
Koszt: 205 + 15 + 50 = 270 zł

a dzisiaj Alfa przeszła przegląd techniczny, wszystko git, jedynie:
- światła świecą bardzo dobrze, mocno i daleko, jedynie były źle wyregulowane - świeciły za wysoko, diagnosta poprawił ustawienie
- tylne tuleje dolnych wahaczy - po obu stronach popękały gumy i diagnosta sugerował wymianę. Poza tym zawieszenie bez zastrzeżeń

W zasadzie od samego początku od czasu do czasu zdarzało mi się usłyszeć jakiś dzwięk z przedniego zawieszenie - czy to możliwe, że to te pęknięte gumy tylnych dolnych tulei?

Tuleje wymienione.

Typ: Naprawa
Opis: tylne tuleje dolnych wahaczy L+P Febi
Przebieg: 151 977
Data: 21.08.2020
Koszt: 200 (częsci) + 200 (robota) = 400 zł

alfa_zima_01_2021.jpg

Stuknęło 160kkm, więc przyszedł czas na wymianę oleju (po 10kkm). Dodatkowo wymiana oleju w skrzyni (po 40kkm)

Typ: Serwis
Opis: Wymiana oleju silnika (Ravenol VMP 5w30), filtra oleju, powietrza i kabinoweg (filtron) + wymiana oleju w skrzyni (2l Fuchs Sintofluid 75w80 + 200ml AR9100)
Przebieg: 160 530
Data: 22.01.2021
Koszt: 650 zł

Opis: Uszczelka korka wlewu oleju
Przebieg: 160 530
Data: 22.01.2021
Koszt: 30 zł

Niestety przez pandemię i pracę z domu Alfa więcej stoi niż jeździ, ale zabieram ją co chwile na jakieś przejażdzki :o

Mały update: Alfa ma się świetnie :) Aktualnie 181kkm na liczniku

A tu uzupełnienie 'książki serwisowej':

Opis: Wymiana prawego przedniego łożyska
Przebieg: 165 450
Data: 23.08.2021
Koszt: Łożysko maxgear (niestety tylko takie było dostępne od ręki): 280, wymiana 100

Opis: Końcówka drążka kierowniczego, strona prawa
Przebieg: 170 050
Data: 11.08.2021
Koszt: Drążek Meyle: 60, wymiana + geometria 150

Opis: Wymiana oleju (Ravenol VMP 5w30) i filtra (filtron)
Przebieg: 171 200
Data: 23.08.2021
Koszt: Czesci: 275, wymiana 50

Opis: Wymiana 4 świec żarowych
Przebieg: 177 990
Data: 25.03.2022
Koszt: 4x Beru GE114: 160, wymiana 150

Niestety żona delikatnie przerysowała lewe tylne nadkole, ale lakiernik za 250 PLN uratował sytuację:
270434403_415856310226518_5084673736340796202_n.jpgpo_lakierowaniu.jpg

Oprócz tego zaczął mi rdzewieć prawy przedni błotnik (nadkole), więc postanowiłem kupić nowy zamiennik do polakierowania - jakość raczej była w porządku.

Po 60kkm wleciał nowy rozrząd Dayco z pompą wody Graf. Do tego płukanka, wymiana oleju i wszystkich filtrów oraz ozonowanie. Przy okazji zmiany rorządu wymieniłem też osłone rozrządu, bo poprzednia się utleniła i kruszyła na pasek.

Opis: Kompletny rozrząd + Olej + filtry + obudowa rozrządu + ozonowanie + K2 Kuler 7l
Przebieg: 181 500
Data: 24.05.2022
Koszt: 1500 PLN - części: 400 + 135 + 210 + 120 + 60 + 50, robocizna: 520

rozrzad_olej_filtry_plyny_obudowa_24.05.2022.jpg

Przy okazji miałem zamówioną uszczelkę pompy vacuum bo wydawało mi się, że stara troche przepuszcza, ale mechanik stwierdził, że tam jest sucho, a ze zapocenie musi być z uszczelki korka wlewu oleju (była wymieniana rok temu) i to raczej stare.

Super egzemplarz. Szkoda, że się rozstajesz. Sam bym się może skusił gdybym nie kupił Giulietty. Mocno rozważałem też 159 w kombi.

Temat zmiany auta ciągnął się juz od dłuższego czasu.. w sumie to dalej bije się z myślami czy jej jednak nie zostawić :confused:
Zobaczymy jaki będzie odzew :rolleyes:

Mniej więcej tyle samo posiadamy 159 i też coraz częściej się zastanawiam nad sprzedażą. Ale jak nie miałem problemów z 156, tak nie mam z 9, także szkoda się pozbywać dobrego auta. Cenę dałeś dość dużą, ale to pewnie, tak dla zbadania rynku.

Ja również nie miałem z nią żadnych problemów, mega wóz, każdy przejechany kilometr to była przyjemność. Ale trochę doskwierała nam (rodzinie 2+2) mała ilość miejsca w środku, brak ksenonów/ledów i nowocześniejszych multimediów - to wszystko ma następczyni Alfy ;)
Niestety nie tak niszowa, o ile o 159 można tak powiedzieć - kupiłem Insignie A OPC line z 2016 roku, w automacie, z 4x4, adaptacyjnym zawieszeniem, biksenonami, apple car play, szklanym dachem/szyber dachem, z pełną elektryką i pamięcią foteli, z grzaniem i wentylowaniem:
1.jpg

A co do ceny - trochę tak, ale jest też świeżo po serwisie rozrządowo-olejowym :) Widziałem też, że są i droższe ogłoszenia, a dwa ze oczywiscie cena do negocjacji. Ciśnienia na sprzedaż nie mam, najwyżej zostanie jako 2gie, a sprzedam małą Fabię żony :D

Masz auto zadbane, to cena jest ok.
Opel to 2.0 diesel, czyli ten co masz w 159? Czy PB jakieś?

Sprzedana :( Jeszcze do soboty jest ze mną, więc mam pare dni zeby się nią nacieszyć :o

Opel 2.0 CDTI 170KM, początkowo byłem pewien, że to ten sam silnik (A20DTH), ale doczytałem ze od 2015 Opel przygotował swoją wersję tego silnika i sporo pozmieniał - kod B20DTH. Np. rozrząd jest zupełnie inny - pompa wody jest napędzana osobno. Wydaje mi się też, że ma trochę lepszą kulturę pracy, ale to może być mylne wrażenie. Dodatkowo jest chyba troche oszczędniejszy, ale to jeszcze zweryfikuje - Insignia ma w dowodzie masę własną ponad 2 tony :rolleyes:

W B20DTH jest rozrząd na pasku plus łańcuszek między walkami :)
Zlikwidowano problem uszczelki smoka.
Pierwsze wersje rozrządow w tych silnikach maja plastikowa rolkę prowadząca, która rozwala się przy ok 100kkm - warto tam zajrzeć, bo nie ma żadnych sygnałów ostrzegawczych. Rozrządu poprawione maja te rolkę metalową.

Tak, jestem właśnie po wymianie samego paska - mechanik mówił, że to były już ostatnie chwile tej rolki. Zamontowana metalowa.

Żeby nie było offtopu - dziś Alfa przekazana nowemu właścicielowi. Odjechała do Starachowic :o

Amortyzatory
Powrót